Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mám nárok na ošetřovné, teď v komplikované době. Jedná se o to, že včera nám uzavřeli firmu a jsme na 60%. Proto bych šel raději se starším synem (5) let, (školka také uzavřena) na ošetřovák sice taky 60% ale i proplacený vikend, aby nebyl finanční výpadek tak citelný, a manželka je s druhým synem (3) roky na rodičovské dovolené . Poradí nám někdo? Děkuji.
Chápu to správně, že se rozhodujete být doma za 60% od zaměstnavatele a nebo být doba na OČR na manželku? Pokud je to tak, si vemte ošetřování na manželku ale ta bude muset jít k lékaři a říci, že ji třeba bolí záda a on vypíše na vás OČR. Nikdy jsem to nepraktikoval ale pokud jste ve finanční tísni proč ne
Je možné čerpat ošetřovné v případě uzavření školy druhým z rodičů, tedy otcem, i v případě, pokud je matka na mateřské?
Možné to je, zákon pouze vylučuje pobírání ošetřovného na dítě, na které jiná fyzická osoba pobírá peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek.
Díky za odpověď. Vím že si teď nemůžu vzít ošetřovné na manželku, jen v případě,že by se sama kvůli nemoci nebo úrazu nemohla se postarat o syny,(potvrzení od jejího PL) to vím, ale ptal jsem se na neco jiného, Když teď ošetřovné potvrdí školské zařízení, jestli bych mohl mít nárok, když na mladšího syna bere rodicak a tak by to šlo napsat na staršího 5let.
Vaše žena je doma, nic jí není...o děti se postará.
lidus*
Manželku přece bolí záda, zajde si k lékaři a vy máte OČR. Nedejte si namluvit, že jde o podvod, dělá to tak většina ale nemluví se o tom. Myslím, že na OČR máte nárok na děcko na které matka nebere rodičák ale jistě nevím.
Ne, on chce brát "jen" ošetřovné na JEDNO dítě (i když manželka je zdravá..a o děti se postará), protože mu to "lépe vychází"..
id
Díky, špatně jsem přečetla dotaz. Tazateli - máte smůlu, " martin" má pravdu. Proč nejdete na brigádu? Včera jsem jela kolem Penny ve dvou městech a všude byl plakát jak hrom, že potřebují ulevit personálu a vezmou kohokoliv na jakoukoliv dobu. Proč budete sedět dva dospělí doma s 2 dětmi? Matka péči o ně zvládne, tak jak to dělala dodnes.
jurry
Děkuji všem za názory .
jen jsem chtěl vědět zda je to tak možné.
Určitě jsem to nemyslel tak jak paní psala, že bych měl 60% od firmy + ošetřovák, to snad ani nejde a ani tenhle záměr mě upřímě nenapadl!
Pan martincakl, mě konečně pochopil na co jsem se tu ptal, prostě jsem si chtěl jen vybrat , jestli by to bylo možné, protože jsem dělal 12-ti hodinové směny , krátký - dlouhý týden. A tady by se započítali všechni dny , tedy aji víkendy. A nebylo by to tak finančně znatelné pro rodinu.
A s tou brigádou to není všude úplně jednoduhé, hlavně když jste z vesnice, a třeba musíte dojíždět až 40km, tak se to trochu mine účinkem
lidus*
id, lidé mají nevycházet z domu, tazatel má dvě děti a zcela jistě není sebevrah aby šel brigádničit mezi tolik lidí.
Jedubabicka moc děkuji za odpověď, přesně na toto jsem se celý den snažil dostat odpověď. Akorát jsem si nebyl úplně jistý. A nebudete ještě vědět věk dítěte? Někdo už mi říkal že je to 6 až 13 let. A já si myslím že může zažádat každý rodič dítěte od cca 3roků do teď upravených 13 let. Můžete mi to jen potvrdit. Dekuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.