Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem poskytovateli int. připojení,jak na to?

Od: dejv111® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

vlastníme rodinný dům, v jehož půdním prostoru (+ na střeše) má místní poskytovatel internetového připojení zařízení pro přenos bezdrátového internetu pro část obce. Rád bych mezi námi zřídil smlouvu (která teď bohužel chybí) o posyktování našich prostor+protislužby z jeho strany ve formě poskytnutí bezplatného internetu (+ příp. symbolickou platbu za elektřinu). Jaký, prosím vás, zvolit typ smlouvy, aby vše bylo právně v pořádku? Nájemní? Jaké jsou ještě další možnosti? Bylo by nutné odvádět z takovéto poskytnuté služby daň?

Děkuji za pomoc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

horak*
hodnocení

1x

Vhodný typ smlouvy Vám určitě nabídne poskytovatel. Nejspíš podobné smlouvy má i jinde.
Zde se můžete pod/... nebo zde. Stačí vyguglit. U Vás to má souvislost s tou opravou střechy, že.

dejv111neprihl
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď a za nasměrování. Trochu to má souvislost s opravou střechy (omezení) (otázka v jiné rubrice), ale hlavně s absencí smlouvy jako takové. Prostě cítím, že je potřeba dát věc do pořádku.

Prostě ta nemožnost si na svém domě udělat, co potřebuji a ještě tím někoho omezovat, je děs... + další věci, co jsem vypsal výše...

jirib
Hlavně by jsi měl mít na baráku všechny revize platné(el.,hromosvod,komín) a pak hlavně pojistnou smlouvu na požár,vychřici...to,koho je nahoře to zařízení,pojišťovnu zajímat nebude.Je to u tebe,ty to musíš mít sprâvně ošetřené.Smlouva s poskytovatelem nehraje žádnou roli.

liska5
hodnocení

0x

Možná jste měl dát dotaz do rubriky Počítače a příslušenství..

dejv111neprihl
hodnocení

To si nemyslím... Nejedná se o řešení ani hardware ani software, ale smlouvy mezi mnou a poskytovatelem int. připojení...

radis
hodnocení

0x

Do teď se neplatilo a nyní ikdyž se nic nezměnilo, až když je výstavba hotová se podmínky změní a najednou se platit bude. -Udělat to někdo vám budete se soudit až do pekla.

Často je jako bonus poskytnutá služba zdarma pro dům na kterém je vysílač nainstalovaný.

O nájemní smlouvu NESMÍ jít ! viz. zákon č.116/1990 Sb. o nájmu a podnájmu a zákon č.40/1964 Sb. Občanský zákoník.

Smlouva dál musí sedět vzhledem k účetní a daňové problematice vč. DPH.

Samozřejmě bude nutné odvádět daň.

Pokud chcete něco poskytovat za poplatek bude třeba vše správně vypočíst a následně zaúčtovat, tedy i onu elektřinu, poplatek, který budete od poskytovatele chtít musí reflektovat velikost a náročnost jeho zařízení vzhledem k velikosti objektu a ceně obvyklé v dané lokalitě.

dejv111neprihl
hodnocení

Jasné chápu... Však do teď to funguje na principu protislužby v podobě poskytnutí bezplatného bezdrátového přpojení. V principu bych to tak chtěl zachovat, ale chci mít na stole smlouvu, ve které by se i řešila např. problematika příp. zničení domu způsobeného požárem zařízení poskytovatele internetu. Pokud mi teď jeho zařízení způsobí škodu na domě, co asi tak dostanu od pojišťovny? Nejspíš kuloví, řekl bych... Dobře, nájemní smlouvu tedy dejme stranou... Jakou tedy, prosím sepsat? Děkuji.

dejv111neprihl
hodnocení

No ono se leccos změnilo... Před nedávnem nainstalovali silnější antény a nová zařízení do půdního prostoru, což se rovná zvýšení spotřeby elektřiny a zvýšení pravděpodobnosti vzniku požáru. Máme skoro dvouletou dcerku a čekáme další dítě, takže mám strach o rodinu z případného požáru zařízení. Dále je omezující práce na střeše, problém zatékání do půdy skrz kabely procházející střechou (což se mimochodem několikrát dělo při silnějších deštích), nemluvě o nemožnosti vypnutí proudu v celém domě. Takže omezení a problémy tu jsou. A k Vaší poznámce, že bych se soudil až do pekla, kdyby se to stalo mě, se nezakládá na pravdě, věřte mi. Prostě jsou tu nové okolnosti a buď s tím bude poskytovatel souhlasit nebo ne. Má možnost jít pryč a já si regulérně platit internet jako každý jiný člověk.

radis

Pokud smlouvu chcete z důvodu právní ochrany tak pak s vámi souhlasím - je třeba to mít, ale sepsáno dobře a v tomto případě i drobnost hraje svoji roli - poraďte se s právníkem, zde vám asi smlouvu nikdo zdarma nesepíše.

Co se týče vzorů zdarma na internetu k tomuto účelu, tak jde o poměrně rozsáhlou problematiku, která se proplétá asi 5 různými zákony a několika dalšími vyhláškami - s free vzorem vás tedy provider nejspíše pošle do háje a v případě problému je dost možné, že byste ještě odešel s flastrem.

dejv111neprihl
hodnocení

Díky radisi za upřesnění. Opravdu jsem nepočítal, že mi tady někdo sepíše tipťop smlouvu, chtěl jsem jen nasměrovat. Ta smlouva od právníka by asi byla opravdu nejlepší, aby byly spokojeny všechny strany. Asi chápete, že chci být chráněn (pojištěn) v případě jakéhokoliv problému (zdraví, majetek).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]