Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

COVID-19 a zubaři

Od: yuby odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Proč zubaři nemůžou vrtat? Prý jim to zakazali kvůli COVID-19. Nechápu spojitost vrtání s virem.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Zubaři nemohou vrtat, protože při práci s vrtačkou vlivem vysokých otáček a toho, že se vrtaný zub chladí vodou, vzniká aerosol, což je mlha z velmi jemných částic zuboviny, vody a slin. Zubaři nemají respirátory, které by je ochránily v případě nakaženého pacienta, takže se musejí vyhýbat těmto tzv. infekčním výkonům. Proto nemohou vrtat zuby nebo používat ultrazvuk. Vrtají pouze specializovaná a vybavená pracoviště.

pb®

A to se velmi divím, že zubaři nejsou vybaveni respirátory už dávno. Nejde vůbec o Covid, ale aerosol ze zuboviny, vody a slin přece vznikal vždycky a vždycky to oni dýchali. Každý den, několik hodin denně. Proč tedy nepoužívají normálně respirátor, jako ho mají vietnamské nehtařky?

Vždycky měla moje zubařka roušku, ale nebála se virů ani bakterií. Ovšem teď je nová doba.

hodnocení

1x

Nic jim nikdo nezakázal, ale nedivte se, že se bojí. Jsou jedni z nejohroženějších.

prestik*
hodnocení

0x

Inžinýrka má pravdu, přesně tak mně to řekla zubařka a oním klíčovým slovem jsou aerosoly. Přestože moje zubařka premává, musí omezit výkony, při nichž vznikají aerosoly. Mimochodem...stejně mně zub vrtala, ale...pssst! ;)

radis
hodnocení

0x

Vrtat můžou ... provoz ovšem většinou omezili jen na urgentní případy.

hodnocení

0x

Soukromí za peníze fungují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma covid

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]