Nejste přihlášen/a.
Mám prosím otázku:mám tetu (89 let) v domově důchodců ,kde jsou určeny platby za jídlo a pobyt za jeden den,tudíž měsíční platba je tedy za počet dnů v měsíci.Toto dostává každý senior písemně na počátku každého roku.Příspěvek na péči pochopitelně zůstává zařízení pro seniory.Její důchod stačí k zaplacení těchto pohledávek a také jí zůstane 15% povinných na kapesné.Ptám se však ,jestli částka 1000,.Kč,kterou obdrželi důchodci nad 85 let také patří zařízení,nebo je součásti důchodu pro seniora.Teta nemá zvláštní nároky,jen ty,které odpovídají příspěvku na péči.Ptám se jako neteř,jelikož teta je svobodná a nemá děti.Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Podle zákona o sociálních službách může domov seniorů požadovat od klienta z jeho důchodu maximálně částku 380 Kč na den. Maximální výše úhrady za pobyt je stanovena na 210 Kč za den a za stravu 170 Kč na den. V souladu se zákonem o sociálních službách musí seniorovi po úhradě za ubytování a stravování zůstat minimálně 15 % z jeho příjmů. Lidé, kteří jsou závislí na péči druhé osoby, mají ze zákona nárok na sociální dávku – příspěvek na péči. Výše příspěvku se odvíjí od stupně závislosti (míře potřeby pomoci jiné osoby) klienta a pohybuje se v rozmezí 880 až 13 200 Kč měsíčně. Pokud senior žije v domově seniorů, má na tuto dávku nárok domov seniorů.
Pokud se od srpna 2019 nic nezměnilo, pak teta zaplatí max. 380Kč x 31 dnů = 11 780Kč, zbytek ji zůstane...příspěvek na péče dostane "domov"
teoreticky by ta 1000,- měla zůstat vaší tetě, ale já se obávám, že šéfíci už vymyslí nějaký důvod, aby mohli zvednout taxu právě o tu tisícovku.
Ale když si babička nechala v domově s pečovatelskou službou napustit vanu, kam jí pomohli, protože svůj sprcháč bez pomoci nezvládla, tak zaplatila tuším 130,-. Na těchto zařízeních jsou seznamy služeb, jaký úkon a za kolik. Od pedikúry po zaplůčení skříně, biolampy, převazu bolavé nohy, či umytí okna, nákupu či přivezení léků. A na všechno papírování, podpisy...Měla dobrý důchod a moc jí nezůstalo.
Paní Věro, domnívám se, že přidání 1000Kč šlo k důchodu Vaší babičky, takže zařízení z nich nic nedostane. Trošku jsem nepochopil příspěvky, o kterém píšete.
Uvedu příklad, moje tchýně nemá dost velký důchod, tak jí z důchodu musí nechat 15% a zbytek do potřeby platby za jídlo, ubytování, příplatek za cukrovkáře, musím doplácet já. Taky dostává příspěvek od státu na bezmocnost (ZTP) celý tento příspěvek dostane domov důchodců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.