Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
kolikrát jsem četla o tom, na jakém povrchu jak dlouho dokáže koronavirus přežít.
Ale jedno mi není jasné - ve vzduchu prý dokáže přežít tři hodiny. Na druhou stranu ale nějací doktoři tvrdili, že kapénky, ve kterých je, jsou těžké na to, aby poletovaly vzduchem, a padají na zem.
Tak teď nevím - kde ve vzduchu může ty tři hodiny ta mrcha přežívat?
Jde mi o to, že žijeme v paneláku, od souseda jde už několik dní slyšet dost hnusnej kašel... Jasně, může to být jen bronchitida, ale taky nemusí. Jestli je zavřený doma nebo někam chodí, to nevím, když jsem ho potkala naposledy, tak bez roušky.
Zajímá mě, že jestli není v karanténě, jak a kde může virus vydržet/přežít ve společných prostorách? Je možné se nakazit "ze vzduchu", kdyby třeba chvíli přede mnou prošel a kašlal?
Chodím pro poštu, pro nákup, občas s dětmi na procházku.
Díky.
Člověk to chytne, ani neví jak a kde. Teď jsem nastydlá, mám rýmu, trochu kašel, přitom jsem byla doma a když ven, tak s rouškou a jen do obchodu nebo do lesa. To chytnete, ani nevíte jak a kde. Včera jeden týpek v metru, seděl naproti mě šikmo. Měl roušku a pak si jí sundal, aby mohl zakašlat do ruky. To jste měli vidět lidi okolo, jak se tvářili, když to viděli... Strach a nelibost bylo na nich vidět. A já se hned přemístila jinam.
Díky.
Ničeho se v domě nedotýkáme - ani zábradlí, ani klik, výtah nemáme. V tomhle ohledu strach nemám.
Ale jde mi právě o ten vzduch, o ty kapénky ve vzduchu. Jaká je šance, kdyby nemocný člověk chrchlal na chodbě a já chvíli po něm prošla.
Nesnáším komunikace v domě prostřednictvím vzkazů do schránek nebo na nástěnce. Pokud chci něco komukoli z bydlících říci, preferuji osobní rozhovor. Bohužel současná situace spíše nahrává těm mnohdy i anonymním vzkazům. Pokud je takový vzkaz určený mně, buď ho ignoruji nebo k tomu připíšu, že jsem ochotný se domluvit při osobním kontaktu, jinak mě to nezajímá!
Místo dohadů fakta v článku Jak dlouho žije koronavirus na různých površích? - orig How long does cor/... Po kliknutí na Přeložit (v Google Chrome) se zobrazí poměrně srozumitelný překlad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.