Nejste přihlášen/a.
Vím, že ráno tam zavolám, ale nevím, jestli mohu takto uvažovat. Přišla mi obsílka od notáře, že moje matka, která zemřela v r. 2014 má uložen u soudu podíl po likvidaci BH Capital ve výši 177,20. A že si ho mám vyzvednout. Za to, že to notářka zjistila, tak jí mám zaplatit odměnu za úkony s tím spojené ve výši 569,- do 30 dní. ALE toto usnesení došlo na moji bývalou adresu a že mne opakovaně nezastihli, tak to tam hodili do schránky. Pět let mám trvalé bydliště v jiné části města. Někdo z bývalých spolubydlících mi to po několika týdnech sem přinesl a já mám teď jen pár dní na to vše vyřídit. Podle tohoto usnesení nemám právo na odvolání. A co teď? Mám v době koronaviru coby ohrožený senior vyrazit autobusem k soudu a do spořitelny? Když to nestihnu, jak mne potrestají? A co když se zřeknu takového danajského dědictví? Jde to? Nebo mám jen usmlouvat pozdější termín, když si mne neuměli najít? /Pošta mi běžně doručuje./
Pozůstalostní řízení po mé matce bylo usnesením Městského soudu bylo zastaveno, neboť zůstavitel zanechal majetek nepatrné hodnoty - 223 Kč. Dále bylo konstatováno, že notářce náleží odměny ve výši 690 Kč. A na závěr bylo rozhodnuto, že podle § 108 zák.č.292/2013 Sb. odměnu notáři hradí stát - Česká republika.
Když jsem se notářky zeptal na důvod, řekla mi, že je to proto, že náklady notářky jsou vyšší, než zděděný majetek. Takže jsem neplatil nic a bylo mi vyplaceno dědictví - hotovost 223 Kč.
Podívejte se na poslední odstavce usnesení, jestli tam podobné rozhodnutí také nemáte.
Bruno2, díky, je to tak, jak píšete! Přesně tohle jsem se teď dozvěděla od notáře, že odměnu platí stát. Ale pěkně mne zmátli, ten dopis má 52 řádek, desítky číslic a lhůtu zaplatit do 30 dnů. Holt právníci to nepíšou stručně a po selsku, tak se v tom jeden ztratí.
Jen už nemám pro Vás body, tak aspoň posílám
Mne překvapuje ta logika. Stačilo mi snad dát vědět, že si mám u soudu vyzvednout 177 Kč a k tomu třeba přihodit úhradu poštovného..Odměna notářce je snad její interní záležitost, ne? Já taky, když odučím, nebudu rodičům posílat usnesení, že jsem za to dostala od státu tolik a tolik. Jó kdyby šlo o miliony, co se rozplynuly v Bahrajnu...
Zřeknout dědictví se můžete. Ale notářce za její služby zaplatit také budete muset. Ona svoji práci odvedla. S ní se spojte, ať Vám pošle číslo účtu na který jí Vy zašlete její odměnu v požadované částce. A soudu napište, že se uložené zděděné částky zříkáte. Jste ohrožený senior, tak rozhodně nikam na úřady necestujte. Oni i ty úřady fungují omezeně.
Děkuji za odpovědi. Číslo účtu v tom usnesení už je uvedené. Notářce zavolám. I na ten soud. Obojí zkusím pozdržet, i mou platbu těch 569,- i vyzvednutí těch 177 kč. Poněkud absurdní. Kdyby mi notářka předem sdělila, že to takto bude, tak bych odmítla převzít těch 177,- a ona nemusela konat... a taky nic by z toho neměla.
Ona právě měla zájem konat, protože je hladná ve stylu- každá pětistovka doma se počítá, podobně jako někteří obvodní lékaři, kteří např. za "otisk razítka" chtějí 300.
Asi měla kuponovou knížku na tu zlodějskou privatizaci. Získala o něco méně než Janoušek.
A to že někdo nenahlasi změnu bydliště to může přijít mnohem dráž. Zákonná domněnka doručení do rukou adresáta pořád funguje.
Změnu bydliště mám oficiální. Pošta mi tam pět let chodí. Že se musí hlásit i notáři, jsem nevěděla, napravím.
Příklade-kterému notáři mám hlásit změnu adresy? Docela by mne to zajímalo-tím spíše že jich je v česku hejno!
V mém případě tomu, co mi marně doručoval a u kterého se řešila pozůstalost po mé matce. Jinak třeba tomu, u kterého máte závěť. A když jste s žádným neměl co dočinění, tak zatím žádnému.
Já si myslím, že by bylo lepší, to té notářce zaplatit, než to nechat být a riskovat, že třeba dva roky by ta notářka nechala danou částku zvyšovat o úroky a pak by tu dlužnou částku převedla nějaké vymahačské firmě , která spolupracuje s nějakým exekutorem atd. Tito lidi jsou tvrdě za panězi. I když notáři mají velké příjmy, tak není vyloučeno, že by to postoupila nějaké vymahačské firmě. Kdyby tato notářka nebyla tak hladná, tak by neměla tu sprostotu, aby požadovala přes pětset za to, že někomu oznámila, že si může vyzvednout míň jak dvě stovky.
Kdybych byl v takové situaci, tak bych notářce poslal doporučený dopis s dodejkou, ve kterém bych jí oznámil jednak změnu adresy trvalého bydliště a sdělil bych jí, že chci poslat daný dopis včetně čísla účtu doporučeně na moji současnou adresu. Tu částku 177 bych možná vyzvedl někdy později, pokud bych měl cestu kolem. Ten dvacetník bych jim nechal
Pokud se nepletu, tak notář povolává všechny potenciální dědice k projednání dědictví. Tam se dědicové dozvědí, co a v jaké hodnotě dědictví obnáší, jaké jsou případné dluhy pozůstalého, a současně se dědicové vyjadřují, zda dědictví přijmou, nebo se ho zříkají. Notář je musí předem poučit. Pokud je zemřelý třeba zadlužen, tak se dědicové obvykle dědictví zřeknou, jinak by dluhy museli uhradit. Někde doško k chybě, buď u vás, nebo pochybyla notářka. Zkuste nějakou bezplatnou poradnu, bývají třeba při charitách apod. Tak přeji úspěch!
P.S. Určitě to nenechat být, notářka by od vás ta desetikoruny mohla vymáhat a mohlo by dojít i na exekuci, to by vás přišlo sakra draze.
Ano, svolali nás po pohřbu zhruba před pěti lety. Vše bylo hned vyřešené. Máti nás podělila před smrtí. Jenže z týhle firmy se sídlem v Bahrainu, co skončila v r.2012, se podařilo až po letech vypáčit pro své podílníky aspoň něco. Jinak si ale nejsme vědomi, že máti do nějakých fondů vstupovala. Neříkala nic a ani jsem nenašla žádný doklad o tom. To by byla dobrá finta, jak si přilepšit. Taková Gogolovská
Dědictví je možné se zříci, ale pozor, jedine celého. Nejde říct "toto chci zdědit a toto nechci". Takže vycouvat z toho oficiálně nelze. Buď to nechte plavat a uvidíte, nebo se o to přihlaste a finanční transakce mohou proběhnout po internetu. Třetí možností je zavolat a říct, že teď to řešit nechcete, každý by to měl pochopit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.