Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem se dozvěděla,že firma se zavírá a to k 31.3. a to v čechách.Dostaneme sice odstupné 5 platů,ale problém je ten,že jdu v polovině května na operaci a budu pak dlouho marodit.Pro mě je nevýhodné jít ˇod 1.4.na pracovní úřad,protože jako nezaměstnaná nemůžu jít marodit. Zvažovala jsem dohodu nepodepsat a chtít 2 měs. výpovědní lhůtu,jenže když firma zanikne, tak se bojím toho, že pak nebude už nikdo,kdo by mi vyplatil 3 odstupné platy. Nehledě,že nebude kam chodit, protože prostory se nebudou už pronajímat. Děkuji za rady.
Proč si myslíte, že nezaměstnaná nemůžete jít marodit? Máte asi spíš na mysli, že jako nezaměstnaná nebudete dostávat nemocenské dávky. To je pravda, ale podpora Vám poběží. Hlavně nezapomeňte včas doložit na pracáku neschopenku. A možná že do té doby najdete jinou práci, takže na dávky by vznikl nárok.
Správně usuzujete, že nebude kam chodit. V této situaci je 5měsíční odstupné nejlepší volba. Kdybyste trvala na výpovědní lhůtě, mohla byste dostat tak maximálně 60 % mzdy při překážkách na straně zaměstnavatele (§209 odst.2 a 3 zákoníku práce).
Na pracovní úřad běžte! Mám podobnou zkušenost, firma v likvidaci a úřad práce vyplácel nevyplacené mzdy a odstupné. Kdo to nestihl požádat si na ÚP, čeká na peníze od soudu z insolvenčního řízení (přihlášené pohledávky). Jelikož majetek firmy je xkrát menší, než dluhy, uspokojeny jsou už pohledávky finančáku, sociálce,zdravotní pojišťovně a jak to tak vypadá, tak na lidi nic nezbude. Takže kdo to nestihl od ÚP má smůlu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.