Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práva zaměstnance

Od: ellen* odpovědí: 20 změna:
Pěkný večer.Pracuji v sociálních službách a zaměstnavatel nám chce nařídit,abychom v práci byli 14dni 24hod.denně a to z důvodu omezení zavlečení covid 19 a ochránit tak uživatelé.Má právo nám to dát příkazem?Může se nějak zaměstnanec bránit?Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

ellen, chápu, že se Vám to nelíbí. Moje švagrová také pracuje v sociálních službách a často spolu mluvíme, tak mám o všech problémech docela přehled. Ale nyní je naprosto mimořádná situace a zaměstnavatel si takové ustanovení zcela jistě nevymyslel sám, ale dostal nebo dostane to příkazem od vlády. Proti tomu se nejspíš nijak legálně (stávka apod.) bránit nemůžete. Uznávám, že by se mi to taky nelíbilo.

ellen*
hodnocení

Tomu rozumím,že je mimořádná situace,ale taky mám povinnosti postarat se o rodiče.A těch 14dni v kuse je opravdu problém.Nehledně nato být 14dni v uzavřené budově.A jít maximálně na balkón se provětrat.

hodnocení

1x

Ani bych nespočítala, kolikrát jsem četla, nebo slyšela stížnosti od pracovníků sociálních služeb na naprostý nedostatek všech ochranných pomůcek.

Je to jednoznačně megaprůser!

Stále se hovořilo o seniorech jako o nejohroženějších, ale v reálu byli odsunuti až na poslední kolej a tyto domovy se vlastně začaly vybavovat až o tomto víkendu.

Může se vám to nelíbit, ale je nouzový stav a budete se muset podřídit. Pokud by se to zaneslo do seniorských domovů, bude to jak lavina.. Včera jsem dokonce viděla v tv přistavené karavany pro personál domova pro seniory.

Asi bych z toho také nebyla nadšená, ale brala bych to jako svoji povinnost a nesnažila se z toho vykroutit!

hodnocení

0x
Nevím co je v ZP.
Jenže tohle je situace, která není v žádných tabulkách a zákonech.
Jsme "ve válce" s virem a Vy jste v první linii. Můžete jako "voják" žádat svých 8h denně a standardní podmínky. Ale ve skutečné válce by Vás nadřízený nechal zastřelit. Prostě jsou situace, kdy je třeba postupovat "jinak"..je to prostě nutné.
ellen*
hodnocení

Mi se jedná o to,že mám rodinu a taky se starám o rodiče,kterým zajišťují nákupy.Být někde zavřená na 14dni by byl velký problém.
dylin
To je tak dojemné s tou válkou... Úplně se mi chtělo rict: je potřeba udržovat klienty zavřené a čekat, zda nemoc a smrt přijde, ale pak mi došlo, že domovy důchodců jsou vlastně zařízením postaveným za tímto účelem. Tak doufám, že se z toho nějaký hyporekorektni pokrytec opupinkuje. To je pak opravdu lepší nechat děti 14 dní bez matky no.
donpapa

@martincakl A nebylo by lepší, kdybyste šell do první linie vy? Blábolit nesmysly umí každý, udělat něco pro druhé jen málokdo.

donpapa: Já do práce chodím, stále.. často i o víkendu. Ano, dělám v jiném oboru než v sociálních službách. Ale jinak jsem voják v záloze (jako mnoho dalších mužů), a pokud bych byl povolán, samozřejmě bych šel tam, kam by mi velitel určil. Stačí Vám to jako odpověď?

asd1
hodnocení

0x

Chápu důvody obou stran. Ve válce kdy bys dostala rozkaz a buď bys šla nebo by tě odstřelili nejsme, tak homůžeš poslat do háje. Použiješ např. důvodnou obavu z poškození zdraví, nebo oznámíš kontakt s nakaženým a budeš doma v karanténě... Na druhou stranu tím chtějí chránit zdraví klientů a pokud kolujete po městě tak je riziko zavlečení nákazy mnohem větší než když tam budete trvale..

ellen*
hodnocení

Uvědomuji si situaci a rozumím tomu.Mi se jen jedná,že mám starší rodiče,kteří jsou závislí na mou pomoc.Zjišťuji jim nákupy a starám se jim o domácnost.
id

Když máte rodinu, tak vás v péči o rodiče snad někdo může zastoupit. Nemyslím tím malé děti. Nákupy seniorům zařizují různé organizac. Pokud rodiče nejsou ležáci, určitě najdete způsob jak rodiče zabezpečit.

Pokud byste byla v karanténě, tak také budete zavřená v bytě a věřte, že nejste takto omezená sama.

reditelka1

I sestry a lékaři z infekčního oddělení nebo policajti a vojáci chodí domů po šichtě si odpočinout.Válka není, šílíte?

reditellka1

V mimořádném opatření není ani zmínka o této situci. Takže nebuďte papežtější než papež a řiďte se zákoníkem práce. Pokud vám toto nařídí, do týdne se jí hodí všichni zaměstnci marod. V televizi vyzvala všechny zaměstnance Shillerová, aby se neváhali obrátit zaměstnanci v případě poškozování svých práv na Inspektorát bezpečnosti práce. Udělejte to s dotazem Státní úřad inspekce práceKolářská 451/13746 01 Opava emailem ihned. Do týdne vám odpoví.

ellen*
hodnocení

Děkuji vám moc za vaší odpověď.Máte pravdu,některé pracovnice již tak učinily a šly na nemocenskou.
reditelka1

Šílené vedoucí těchto zařízení nadřadily život a zdraví devadesátiletých nemocných klietů nad život a zdraví mladých zaměstnanců. Tak aby nedopadly tak, jak domy s pečovatelskou službou ve Španělsku. Jako vedoucí by měli umět myslet dopředu. Nepomůže vás zavřít v penzionu, musíte klientům nakupovat, tak proč byste nemohli jít domů, když můžete jít klientům na nákup do obchodu.

svatoslav
hodnocení

0x

Ano, je třeba se tomu podřídit - nebo dát okamžitou výpověď...

Okamžitá výpověď? Nežijeme v první republice. Nic takového neexistuje. Kdy jste naposledy četl zákoník práce?

donpapa

Větší blábol jsem ještě neslyšel.

jenda2*
hodnocení

0x

Musíte popsat požadavek zaměstnavatele jasněji. 24 hod. být v práci neznamená být 24 hodin v zaměstnání. Po 11 hod. směně máte volno ale bydlíte v práci. To je docela něco jiného. Být 14 dní ve 24 hod. službách nebylo ani na vojně ani při totálním nasazení v Německu.

hodnocení

0x
Vzhledem k tomu kde pracujete, tak na vašem místě bych se rodičům vyhýbal, pokud je máte ráda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]