Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemovitosti cena ..nahoru_nebo dolu?

Od: raketal odpovědí: 28 změna:

Dobrý den

zajímalo by mě. zdali nemovitosti v těto době půjdou spíše dolů..nebo bude stejná.

Zrovna letos najaře jsme chtěl prodávat domek z 80.let na vesnici, po rodičích. Přes zimu jsem ho připravoval...a teď tohle.. karanténa..

Co myslíte..mám počkat a nebo ještě rychle prodat?

Děkuji za postřehy.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Dolga@

Doufám že jste Váš příspěvek myslela jen jako humornou vsuvku do pátečního sluného dne .Pokud to myslíte vážně tak slušnej blábol.

Srovnávat tenhle světovej obrovskej malér který ještě ani neskončil a jen tak neskončí s povodněma 2002 to je velká odvaha.Povoden přišla něco spláchla a hotovo začalo se obnovovat v klidu od začátkui a to jen v částech země a evropy..Ted máte paralyzovaný celý svět ! Stále umírající lidé,vše omezené,zavřené,izolované,nefunkční,lidé bez práce,kolabující zdravotnictví,krachující podniky...A znova říkám to ještě neskončilo.Takže srovnání ze záplavou je fakt out.

A že světová hospodářská krize nebude? Ta už tu dávno je.Jen díky tomu že vše teprve začíná to není kolem nás"vidět".Automobilky,cestovní ruch,továrny,výroba,nezaměstnanost,zdražování.atd Vše je propojené jako pavučina každý potebuje toho druhého .. Lidi nebudou cestovat,kupovat,bavit se prostě budou se bát pustit korunu

To nebude otřepání za 1 rok a v rychtyku to nebude hodně dlouho.

Co se týče nemovistostí samozřejmě že nikdo nezačne zlevnovat o "miloiny" ale ten trh bude stát a stagnovat.Kupovat se bude méně.Samozřejmě Vy se díváte jen na Prahu to je jiná situace a zcela ojedinělá a výjmečná lokalita jak ostaní evropské metropole,Ale svět není jen Praha.Je potřeba se kouknout i dál do světa než do Dejvic.. Uvidíte co třeba udělá trh v evropských letních letoviscích a turistických destinacích kam přijede a bude jezdit jen zlomek turistu.

Ale už moc kecám a asi i blbosti že*mir*

dolga*

Nejdříve začnu tím, že mluvím vždy o Praze z jednoho důvodu. Že jsem se tu narodila, že tu bydlím. Takže těžko můžu mluvit třeba o Brnu, když ho vlastně neznám, tady se ale orientuji nejlépe, až na vysokou kriminalitu mně tu skoro nic nezaskočí.
Z dob, kdy jsme hledali byt, který si pak dcerka koupila, mně zůstala vášen dívat se v Praze na reality a jejich ceny, takže mám, dovolím si říci, velmi vysoký přehled o cenách a vývoji cen zde od roku 1995 .

Ovšem, kdyby se mě někdo zeptal na Tábor, tak nebudu vědět nic, protože se o to nezajímám v tamní lokalitě. A zrovna tak ten z Tábora těžko bude studovat ceny v Praze, když tu nežije a ani žít nehodlá. Navíc je fakt, že se tu potkáváte stále s novými lidmi, dokonce často i měníte známé, protože známá, která se vdala a má mimino, už na vás nemá čas, nebo známé z práce na sebe brzy zapomenou, když odejdou jinam, takže pořád máte nové informace, nelze tedy bydlet v takovém městě a o nic se nezajímat, nebo nic nevědět. Z toho tedy vycházím i já, že lidé, kteří sem píší, mají zkušenosti z lokality, kde bydlí a žijí, někdy i pracují. Prostě každý někde žijeme...

dolga2

Jinak jste příliš velký pesimista a kontrolní otázka - nemá z Vás Vaše okolí proto deprese?

Mně například opravdu uniklo, že bychom byli v krizi...zkuste se na toto téma víc rozepsat, kde jste na to přišla? Nevím o tom, že by automobilky nebo banky měly potíže a tyto objekty přitom o krizi rozhodují. Děkuji.

Já naštěstí uvažuji jinak, není a nebude to taková katastrofa, jako třeba španělská chřipka, kdy zemřelo miliony lidí
irozhlas.cz/...

Opravdu nevím, zda se pak vyvinula vakcina proti této chřipce, ale domnívám se, že jsme o 102 let dál a tak vědci vakcinu či léky vymyslí, už ted pro těžké případy mají léky, kterými jim můžou pomoci.

Jiná věc je ta, že přibudou invalidé, nemoc postihuje značně plíce, může stoupnout počet potřebných o nové plíce.

dolga2

Ted přejdeme k bankám, které při krizi padají nejdříve.
U nás banky jsou velmi bohaté, do ciziny odesílají miliardy v dividendách ročně, takže ani hypotéky to nepostihne, protože se banky domluví a rozumně prodlouží odklady splátek.
Což slovy makroekonomů znamená, že banky jsou silné, když si to můžou dovolit..a tyhle banky budou pak půjčovat na překlenutí krize kvůli viru podnikatelům - opravdu není důvod, proč by měla nastat světová krize, je to vir, ne válka..

Samozřejmě, že v Itálii či Španělsku, které jsou silně zadlužené, by to banky neustály bez silného polštáře EU, ale nemylte se, všechno, co Unie dá, tak nebude zadarmo, zvýší se tím dluhy té země..chci doufat, že aspon uroky u toho jsou nižší.

Lidé se kolem června budou vracet k normálnímu životu, v některých státech za déle, ale ne u nás. Až na omezené cestování po světě budeme u nás celkem heppy..
Tady musím čechy opravdu pochválit, že až na několik bezmozků se snaží češi dodržet nařízení a chápou, že to ted jinak nejde..

dolga2

Jinde si to právě zavinili tím, že podcenují prevenci, kterou rozhodně nepodcenují asiaté, jakmile ucítí, že jim není dobře, nasadí roušky, aby neohrožovali své okolí, to evropané ani v USA nedělají a dělat nebudou. Ačkoliv bychom si touto ohleduplností mohli zachránit nejen zdraví, ale i ekonomiku země, třeba v období chřipek...

Mám tedy jiný názor - vyvinou se léky, vakcína a možná se naučíme žít v případě potřeby s rouškami a život půjde dál...bez katastrof. Apropo, nebyla jste novinářka, to jsou takoví věštitelé katastrof...na druhou stranu uznávám, že je to jejich džob.

helin
Souhlasím s paní Janou, opravdu si myslíte, že krize nepřijde? mám za to, že tato krize bude daleko horší než ta v roce 2008. České banky jsou zahlceny žádostmi o odklad splátek, 2/3 těchto žádosti se týkají spotřebitelských úvěrů, a tito lidé pak mají nastartovat ekonomiku, když po 14 dnech karantény žádají banku o odklad? Co se týče nemovitostí vztahnu to právě na rok 2008, kdy kolega v krizi kupoval byt 3+1 v Ml. Boleslavi za stejné peníze dva roky předtím pořídil ve stejném domě byt 1+1. Takže nepředpokládám, že by ceny nemovitostí v dohledné době stoupaly.
klera*
Dolga- příklad za všechny, Volkswagen, už má asi 2 týdny zavřený všechny továrny v Německu i u nás, protože jaksi nemají komu prodávat auta a budou je mít zavřený aspoň další dva týdny. Zkuste se mrknout na akcie firem...budete hledat asi těžko ty, co neklesly. Nejhůř na tom budou letecké společnosti a cestovky. Krize už se děje a horší než před 10 lety to bude dost pravděpodobně.
dolga2

helin dnes 12:46
klera dnes 15:33

a ostatní...jako třeba chlap jana222...

který miluje humorné vsuvky, které často sám vkládá,

když si neuvědomí, že to patří spíše do oblasti humoru,

no, lidé se rádi zasmějou.

Dnešní doba je kouzelná v tom, že nemusíme všichni mít jednotný názor jako za bolševiků, takže všichni tu máme rozdílný názor a to je dobře, je vidět, že myslíme...autor otázky si může vybrat, který názor se shoduje s jeho.

klera*

Jistě, v názorech se můžeme lišit, ale bojím se že za pár týdnů si tvrdou realitu uvědomí úplně všichni.

dolga2

klera dnes 17:23

Tak kdyby vláda nesypala tolik peněz pořád do ekonomiky, tak ano, ale naštěstí se chovají jinak než druhé vlády jiných zemí..možná nás i některé okopírují, ale musí mít bohaté banky, aby to ustály..

dolga2

Doplním, jestli začne i Německo po našem vzoru sypat peníze do ekonomiky, to znamená sponzorovat mzdy lidí, kteří museli zůstat doma, aby se nemuselo propouštět, tak dopadne všechno dobře daleko dříve, tam mají banky také peníze.

klera*

No, v Německu už jsou mnohem dál s pomocí podnikatelům než u nás...spíš by naše vláda měla kopírovat je. *modla*

Paní Dolgo koukám že 2-3 příspěvky které mají jiný názor než Vy a pěkně Vás to rozhodilo.Hned utočíte...

Tak Vám vysvětlím muj nick protože koukám že s tím máte problém a moc to nepobíráte.Uplně jednoduché Nejsem ani tranvestita ani jinak orientován.Nick si tu založila kdysi moje manželka dávno už sem nechodí tak píšu pod jejím nickem já už dlouho než se registrovat zbytečně znova.

Co se týká Všeho názoru na banky tak to taky není tak jednoduché jak si myslíte.Píšete bohaté banky u nás a v Německu tak to bude fajn.Ty banky nikomu nic zadarmo nedají a vše musí být podložené a zase penězi a investicemi.To nefunguje tak že tam mají dětskou tiskárničku a ty peníze si tisknou jak se jim chce.

To samé platí o vládě kdy píšete že je fajn a dobře že sype peníze do lidí aby se nemuselo propouštět.Krátkozraké.Vláda taky někde ty peníze musí vzít a pokud to tak bude dál že lidi budou doma nevydělávat a vláda do nich sypat peníze tak to dopadne moc špatně.

donpapa

@jana222 Nechte, prosím, dolgu na pokoji. Často to není k diskuzi, ale spíš k smíchu. Vůbec netuší, že už od počátku roku šla ekonomika dolů, že fabriky omezovaly výrobu, a to včetně automobilek, vývoj rozpočtu už před virem signalizoval vážné problémy, ale ona má zřejmě tajné info, jak vláda lije miliardy do ekonomiky. Navíc své "originální" výmysly vydává za odlišný názor, který je výdobytkem demokracie. Z druhé strany aspoň není nuda.

dolga*
hodnocení

4x

Musím se usmívat - je snad světová hospodářská krize? Je to stejné, jako když byly povodně v srpnu, v roce 2002.

Takže máte naprosto zbytečné obavy. I v takovém městě jako je Praha, nikdo nezačne byt prodávat o 200 000 méně, ale naopak, potom přirazí ještě víc. Není důvod tedy se lekat, prodávat pod cenou, protože nemovitosti se zatím budou prodávat vždy dobře, dokud nebude, ne naše, ale světová hospodářská krize a ta podle mého hned tak nebude.

Lidé se otřepou, do cca 1 roku se dají zase do rychtyku a pojede se ve starých kolejích. Drahota a drahé nájmy.

Ty ted přechodně ale zlevní, protože cca do roka lidé ani vlády nebudou nakloněny Airbnbu ze strachu, že by se to opakovalo.

A tak se ted ukáže, hlavně v Praze, kolik bytů se uvolní k dlouhodobým nájmům, ale jsem si jista, že prodeje bytů nezlevní - není důvod. Cizinci mají peníze.

Vy nepronajímáte v Praze, s cenou tedy jít dolů nemusíte.

danys*
Byty pronajímané přes airbnb se budou pronajímat dál, sice za nižší ceny a jiným klientům, ale nebude se jednat o dlouhodobé pronájmy,ale pouze o pronájmy na pár měsíců a až se turisti vrátí,tak to pojede ve starých kolejích. Ceny dlouhodobých pronájmů dolu nepůjdou. a když,tak minimálně.

berger*
hodnocení

3x

Můj názor - prodat a to tak,že rychle. Myslím si,že ceny půjdou dolů. Asi je spousta bytů a domů nakoupených na půjčky a hypo,obávám se,že ti lidé budou mít problémy se splácením a bude se prodávat. Ale to je jen můj názor...*mir*

jp

Souhlasím, mám na to stejný názor.

athenaise*

berger...mám stejný názor...nic neroste do nebe a kumulace cen bytů už byla...otázkou ovšem je, co se bude dít, až ti lidé co dluží bankám, nebudou mít na splátky (a nejen bankám) ...myslím na ně a je mi při tom fakt divně hrozně...nejspíš budou prodávat, ale komu? ...no...uvidíme :(

hodnocení

2x

Doporučuju vyčkat. Nemyslím si, že cena nemovitostí se nějak razantně sníží.

dolga2

lopezzi, máte pravdu. Patrně jste o tom také přemýšlel a přišel jste na to jako já a někteří tady také, že nejsme vůbec v zoufalé situaci a ekonomická krize se konat nebude. Samozřejmě, že se budeme muset trochu uskromnit, koupit si místo dvou telefonů jeden, nebo dát podnájem někomu za menší obnos, když cizinci nepřijedou...

Ale aby se zlevnily nemovitosti tak, aby byly za "hubičku" je prostě nesmysl.

Proto banky odkládají splátky, aby tomu tak nebylo.

Nikdo si v této diskuzi snad ani neuvědomuje, že vláda dělá to, co nedělala nikdy žádná vláda a to ani při povodních v roce 2002 a co nedělá zatím žádný jiný stát, tam ta krize opravdu může nastat, ale ne celosvětová, jen lokální..

Vláda neustále nalévá peníze do ekonomiky státu, aby zmírnila dopady svých opatření, nikdy, za žadné krize to nikdo nedělal !

Tím samozřejmě snižují pravděpodobnost, že by vznikla nezaměstnanost, proto to také dělá.

Je amorální po vládě požadovat odškodnění pravděpodobných zisků, protože opatření, která vláda dělá, nám mají zajistit, že virus se nebude zbytečně šířit a peníze, které se nalévají do české ekonomiky ve spolupráci s bankami, které ted dělají tak zvaně levné peníze, nám pomůžou, že se z toho máme šanci do konce roku vyhrabat a vrárit se k normálu s trochou skromnosti.

Spousta lidí to chápe, že to vláda dělat nemusela, není to její povinnost, nikdo to nikdy nedělal a nedělá. To si musíme uvědomit.

Proto se nebude opakovat krize z roku 2008, kdy se tehdější vláda na to vykašlala a nechala podnikatele, živnostníky, zkrátka všechny v tom plavat, nepomohla nikomu a zrovna tak se zachovaly banky. Přestože už tehdy si to mohly dovolit dělat levné peníze. Tento výraz se používá pro krize, když zasahují banky a zlevní peníze - to znamená půjčky pro podnikatele, hypotéky a podobně...

Ukažte mi jediný stát, který se chová, jak se chová naše vláda a aby měl tedy naději, že se z toho dostane celkem dobře. Nenajdete ho, protože ani velkohubý Trump ekonomicky nepodpoří američany a o tom to je...snad jste už pochopili význam a dosah toho, o co se vláda snaží a dělá to proto, abychom právě na ta usta nepadli a nevznikla krize, což jinde o ni nebude nouze. Co na tom pořád nechápete?

Takže vyčkat a prodává jen ten, kdo nutně potřebuje peníze.

hodnocení

1x

Je pravda, že v současné trh s nemovitostmi stagnuje, ale po uvolnění opatření se to pomalu vrátí zpět. Domnívám se, že cenu za barák víte tak začněte prodávat. Vždyť ho nemusíte prodat dneska. klidně až zítra. Však se kupec najde.

dolga*

Ano, máte pravdu. Dokud jsou prostě mezi lidmi peníze a to jsou, tak ceny nemovitostí a zájem o ně neklesne. Je pravda, že cizinci ted nemohou sem, ale hodně nemovitostí se prodává i on line, takže jim to nepřekáží.

Jen rychlonájmy Airbnb , tam investoři poněkud zapláčou, ale to je celkem vítané, bude přehled, kolik bytů je jen na kšefty s aplikacemi typu Airbnb. Tím, že neodvádějí daně, jako je musí odvádět třeba hotely, nikdo neví, kolik bytů to vlastně je. Trpí SVJ i družstva, nebot se za ně neodvádějí poplatky popelnice a jiné služby, měl by vyjít zákon, že tito investoři musí evidovat ty, kterým ubytování poskytnou, protože oni vydělávají, ale v domech jsou ve velkém ohrožení, flákají se tam pořád cizí lidé. Máme kamery a k čemu? Vždyt každou chvíli tu byl někdo cizí. A nikdo nevíme kdo to je, odkud je...proč sem přijel. Ani, čím nás může nakazit.

jp
hodnocení

1x

Nahoru tedˇceny nemovitostí nepůjdou, spíše dolů. O kolik, zatím nikdo neví, nechme se překvapit.

dolga*

Opravdu tomu nevěřte, je to jen o nájmech a to bude dobře, sníží se, protože nebude komu je pronajímat, cizinci ještě dlouho nebudou přijíždět. A určitě ne letos. Napište jediný důvod, proč by se měly snižovat ceny bytů a domů, když mezi lidmi i cizinci je pořád zájem. Kdyby byla krize a lidé neměli peníze ani cizinci, pak ano. Ale ta situace tu není.

A poptávka stále převyšuje nabídku, v takovém případě se spíše ceny logicky zvyšují.

prestik*
hodnocení

0x
Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že na trhu drobných půjček zavládla obrovská nervozita. Velice výhodné (pro poskytovatele) úvěry, po kterých by se ještě před třemi týdny zaprášilo do pěti minut, teď v nabídce visí dva dny a stále nejsou rozebrány. Nikomu se nechce půjčovat peníze. Zřejmě jsou tam obavy jak ze samotné schopnosti dlužníků splácet, tak z případné "úspěšnosti" při vymáhání dluhů, pokud se vůbec něco vymáhat bude, neboť nenávratné půjčky mohou být pro vládu vítanou pomocí "potřebným".Souvislost s dotazem je zřejmá. Bojím se, že úplně nejv(ý)hodnější chvíli už tazatel prošvihl. Podle všeho bude dopad korovaviru mnohem zásadnější, než jak to na první pohled vypadalo. Soukromě tipuji, že hlavním faktorem v realitách teď bude postup gasterbeiterů. Je jich u nás už přes milion a rozhodně se jim nechce domů. Také už dávno neplatí, že tito lidé bydlí výhradně na ubytovně po patnácti na jednom pokoji. Spousta z nich má pronajaté nebo přímo koupené byty. Pokud se jich polovina přece jen vydá zpět do Lvova a okolí, nemovitosti dramaticky poklesnou.doplněno 29.03.20 09:44: Včera v TV žvanili, že nemovitosti spadnou o 15%. Nevím, jak na toto hausnumero přišli, jestli jim to pošeptal nějaký ten jejich algoritmus, ale spadnou určitě.
jabraka*

Je jasné, že při finanční krizi je značně nevýhodné hromadit peníze.Zato dlužník je značně zvýhodněn,protože hodnota peněz je o desítky procent nižší.Těžko někdo bude vymáhat dluh s 10% navýšením.Nejspíš budou stoupat nájmy a životní náklady,

JABRAKA

hodnocení

0x

Podle mne ceny nemovitostí půjdou dolů. Nikdo totiž neví jaký to bude mít ekonomický dopad. Spousta lidí, kteří by byli potencionální kupci, třeba přijdou o vlastní firmu a budou mít jiné starosti, než vkládat peníze do nemovitostí. A nikdo neví jak to bude pokračovat. Jestli máte kupce, který by nyní zaplatil cenu kterou chcete, tak neváhejte. Jestli máte čas, tak čekejte, ale nikdo nemůže s určitostí říct jak dlouho. To jsou jenom spekulace. Nakonec nic Vám nebrání to zkusit. Sám uvidíte kolik se najde zájemců. Já bych to tak udělala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]