Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovní poměru během Coronaviru

Od: lorgon odpovědí: 7 změna:

Zdravím zaměstavatel mi chce ukončit smlouvu z důvodu toho že ve firmě nejsou obraty z momentální krizové situace

Nechce mi dát výpovědní lhůtu ve výši 2 měsíců a odstupné chce ukončit pracovní smlouvu dohodou ke konci měsíci ... jsem placenej od prodeje v pozici prodejce Electro takže moje mzda je počítáná z toho co si vydělám a teď momentálně za poslední 3 měsíce ... otázka zní má nárok mě vyhodit po přídě mi dát odstupné nebo výpovědní lhůtu když mi můj regionální manažer řekl že v momentální situaci na to nemají?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Dohoda znamená, že se na ukončení pracovního poměru dohodnou obě strany. Pokud s dohodou nesouhlasíte, nic nepodepisujte a trvejte na řádné výpovědi s výpovědní lhůtou. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, pak Vám odstupné náleží. Situace je složitá nejen pro zaměstnavatele, ale i zaměstnance.

dejhdnx
Dohodu nikdy nepodepisujte dojdete ještě o peníze když se přihlásíte na pracovní úřad trvejte na odstupné a nebo 2mesicni výpovědi.
lorgon
hodnocení

Děkuju za odpověd bohužel než jsem napsal sem tak jsem jí odsouhlasil mohu před podpisem od toho odstoupit? a žádat odstupné? nebo výpovědní lhůtu?

hodnocení

0x

Dohoda znamená, že s tím i vy souhlasíte, pak ale o všechno přijdete. Zatím, když je obchod podle nařízení vlády uzavřen, jste doma a máte právo na náhradu mzdy, tuším, že pro vás to je 60%.

etana*
hodnocení

0x

Neměl by vám dávat výpověď, nýbrž trvat na vaší práci, aspoň ještě jeden kvartál.

hodnocení

0x

@lorgon - tak jsem jí odsouhlasil mohu před podpisem od toho odstoupit? a žádat odstupné? nebo výpovědní lhůtu?
Ústní souhlas není zavazující a žádat můžete oboje.

ZP § 49

(2) Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná.

Pokud vám dá výpověď zaměstnavatel, pak pouze z důvodů uvedených v § 52 ZP, ve vašem případě nejspíš podle odst.

c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách

pak samozřejmě platí jak zákonná výpovědní lhůta

§ 51

(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.

i nárok na odstupné podle

§ 67

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně

a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,

b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,

c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,

d) součtu trojnásobku jeho průměrného výdělku a částek uvedených v písmenech a) až c), jestliže dochází k rozvázání pracovního poměru v době, kdy se na zaměstnance vztahuje v kontu pracovní doby postup podle § 86 odst. 4.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel NEMŮŽE dát výpověď z důvodu, jaký ho napadne, ale pouze z některého z důvodů, uvedených v zákoníku práce. U konkrétních důvodů taky náleží ze zákona odstupné.

Můžete se se zaměstnavatelem DOHODNOUT, že pracovní poměr bude ukončen, ale ve Vašem zájmu trvejte na uvedení důvodu v dohodě. Nebojte se zákoníku práce a přečtěte si těch pár řádků ohledně ukončení pracovního poměru.

I když zaměstnavatel nemá peníze na odstupné, není důvod ho nevyplatit.

Píšete otázka zní má nárok mě vyhodit NE, vyhodit Vás nemůže, pouze propustit ze zákonného důvodu a vyplatit Vám odstupné po přídě mi dát odstupné nebo výpovědní lhůtu NEMUSÍTE dostat výpověď, můžete odejít na dohodu, avšak VŽDY trvat na uvedení důvodu skončení pracovního poměru. V dohodě musí být uvedeno, že jde o nadbytečnost, nebo příslušný paragraf zákoníku práce. Pak i při ukončení PP dohodou je nárok na odstupné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Coronavir

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]