Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zanechaný majetek při emigraci

Od: zidane* odpovědí: 5 změna:

dobry den,mam jeden zavazny dotaz, pred 15 roky jsem ziskal byt od byvaleho podniku . po takzvane revoluci jsem odjel za dcerou do australie i z manzelkou a jiz jsem se nevratil ani jsem se neodhlasil z trvaleho bydliste tento byt byl vystehovan, neznamo kam a pravdepodobne dan do pronajmu nebo prodan neznamou firmou mohu po navratu tento byt pozadovat zpet nebo je nenavratne zabaven osobni veci a jine cenne veci jsou neznamo kde , muzete poradit jak se mam zachovat zdenek dekuji

doplněno 29.03.10 10:42:

dekuji vam za odpovedi , jenom na doplneni tento byt me byl dan kuzivani jako podnikovy byt tento po prevratu podnik udajne prevedl na jineho majitele a tento vystehoval tyto veci a pravdepodobne dal k uzivani jinemu majiteli ale protoze jsem nemocny a mam rodinu chtel jsem vratit do zeme a zjistil jsem pres zname ze byt je vyklizeny ale podle dostupnych informaci, mam stale trvale bydliste nemenne podotykam ze jsem stale obcanem ceske republiky diky zdenek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Zdeňku, předpokládám, že to byl byt nájemní. Pokud by to byl ve vašem osobním vlastnictví, tak se samozřejmě můžete dožadovat svého majetku a nikdo by vám vaše vybavení bytu nemohl nikam vystěhovat. Jedině asi v případě nějaké havárie. Nebo v případě dluhů by to mohl provést exekutor a majetek dlužníka zabavit. Majetek nalezený a bez vlastníka eviduje příslušný městský/obecní úřad. Po stanovené lhůtě (tuším 6 měsíců) majetek propadá státu. Seznam je pravidelně zveřejňován na úřední desce. To, že jste se neodhlásil z trvalého pobytu, nic na věci nemění. Takže obraťte se na městský úřad, kde by vám měli podat informaci. Ale nechal jste svůj majetek velice dlouho bez dozoru, takže je docela možné, že je váš původní majetek nenávratně pryč. Pokud to totiž byl byt nájemní, tak bylo vaší povinností byt vrátit majiteli a své věci si vystěhovat a k někomu uložit nebo s nimi naložit podle uvážení (darování, prodej). Platil jste snad za tu dobu nájem a poplatky?

sebod*

Lidko, jako vždy *palec*. Ty jsi teda fakt *slunce*.

lidka*
hodnocení

2x

Zdeňku, trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který nezákládá žádna vlastnická a nebo jiná práva k bydlení. Nový majitel bytu klidně mohl zažádat o zrušení trvalého pobytu ve správním řízení a úřad by mu pravděpodobně vyhověl. I když jste třeba nepočítal s tím, že v zahraničí tak dlouho zůstanete, mohl jste někoho zplomocnit k vyřízení všech potřebných formalit. Podnik byty pravděpodobně privatizoval. Budete muset shánět jiné bydlení, to je skoro jisté. Na této adrese si můžete ověřit, kdo je majitelem bytů (obytného domu) a pokusit se ho kontaktovat a třeba vám nějaké informace poskytne. *klik*

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

Ale moc šancí tomu nedávám. Myslím si, že jste prakticky - promiňte - prošvihnul všechny šance.

kytka*
hodnocení

1x

to se mi ani nechce věřit, že co píšete je pravda. Tolik let Vám to nevadilo. Měl jste si vyřešit situaci dávno. Těžko nyní budete po něčem pátrat.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Na co jste při opuštění naší země myslel?Byl tento byt ve vašem vlastnictví?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]