Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpovědný zástupce - rizika

Od: dzon odpovědí: 3 změna:

Zdravím, řeším odpovědného zástupce pro pohostinskou činnost a trochu jsem se zasekl na tom, že jsou na internetu různé informace. Někde je uvedeno, že odpovědný zástupce může dostat pokutu od živnostenského úřadu, v případě neplnění povinností, jinde je uvedeno, že za vše stejně odpovídá podnikatel, který následně může požadovat náhradu škody po odpovědném zástupci.

Mám informace, že se jedná pouze o formalitu, tedy že odpovědný zástupce pouze podepíše na začátku dokument na ŽÚ a pokud se mezi sebou nedomluvíme jinak, tím to pro něho končí a i kdyby byly nějaké problémy, tak to jde za živnostníkem.

Co by se muselo stát, aby mohl být odpovědný zástupce pokutován?

Je tu někdo kdo se opravdu vyzná a dokázal by toto rozseknout? Prosím žádné dohady, ale reálné zkušenosti.

Předem děkuji moc! :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Z. č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání

§ 11

(1) Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, kterému odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k němu ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele.

Z toho vyplývá, že vůči odpovědnému zástupci není možnost přímého postihu ze strany živnostenského či jiného úřadu, ale zanedbá-li své povinností, za něž bude příslušnými úřady sankcionován podnikatel, může se podnikatel následně vůči odpovědnému zástupci domáhat případné náhrady škody.

mate59
hodnocení

2x

Měl jsem odp.zástupce,doložil jsem jeho výuční list a podepsané prohlášení,on nikdy na firmě ani nebyl.Nikdy se nic nestalo,ale i kdyby,nesl bych zodpovědnost já,příp. jeho pokutu by jsem celou zaplatil.Jednalo se o řezníka.

id
hodnocení

2x

I kdyby se stal průšvih a garant byl pokutován ( neznám jedinný případ), vždy platí živnostník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]