Nejste přihlášen/a.
Kdyby zaměstnavatel měl možnost roušky pro vás zakoupit, tak to udělá. Nemají je v dostatečném množství zdravotníci, to už jste možná ze zpráv slyšel. Nakazit se můžete i s rouškou, ta nechrání vás, ale ostatní. Zkustě se zamyslet nad vaším požadavkem, já být váš zaměstnavatel, tak váš pošlu domů natrvalo.
Chcete kompenzaci za roušku ušitou doma? Zašlete mi č. účtu a já vám proplatím 30 m nití, půl metru gumy a nepouživané triko si doma roztříhejte. Jsou lidé co našili stovky roušek z vlastního materiálu a kompenzaci nepožadují. Je mi z vás blujno.
"Kdyby zaměstnavatel měl možnost roušky pro vás zakoupit, tak to udělá. Nemají je v dostatečném množství zdravotníci, to už jste možná ze zpráv slyšel."
To je ale přece problém toho zaměstnavatele, ne zaměstnance. Zaměstnavatel má podle zákoníku práce povinnost poskytovat zaměstnancům ochranné prostředky k práci a zaměstnancům může být úplně jedno, kde je sežene. On podniká a je to jeho zodpovědnost a jeho riziko podnikání.
"Zkustě se zamyslet nad vaším požadavkem, já být váš zaměstnavatel, tak váš pošlu domů natrvalo."
Tak to byste asi nemohla podnikat, když byste nebyla ochotna ani chránit zdraví svých zaměstnanců, kteří pro vaši firmu vytváří zisk.
Nařízená rouška nechrání Vás, ale Vaše okolí před poprskáním Vámi.
Ať už budete mít cokoli, mělo by to být bezpečně upevněné a nemělo by z toho nic koukat. Aby se to někde nenamotalo a neutrhlo Vám to hlavu (v případě šátku či jiného hadr).
Kompenzaci můžete zkusit. Ovšem spousta firem už zaměstnance propustila. Někde si zaměstnanci navrhují snížení platu ..
Pep dnes 09:35
No a když tam máte takové prostředí, že nechcete ten bordel dýchat, tak čím jste si chránil plíce před tím, než přislo vládní nařízení? To jste po dobu směny měl volná usta a dýchal ten bordel, jak jste psal?
Jinak je hodně smutné, že nejste ochoten pro své zdraví a případně i rodiny něco udělat, čekáte s nataženou rukou, až vám cokoliv, kdykoliv, zaplatí druzí to, co používáte ale vy.
Zaměstnavatel vám nic neproplatí - a sice proto, že je to vládní nařízení, ne jeho !
Račte si tedy ušít nebo zakoupit i do práce, ale zcela jsem si jista, že zaměstnavatel vás může bez roušky poslat i domů a na to by právo měl, dokonce by mohl zavolat i policii. Země je totiž ve stavu nouze a platí tedy to, co platí ted a ne třeba na začátku roku. Ted platí, že nesmíte ohrožovat ostatní.
tomkk: Nechápu, proč tazatele takto agresivně napadáte. Navíc zrovna ve vámi uvedeném případě zdraví ohrožujícího prostředí z důvodu provozu by bylo povinností zaměstnavatele ochranné pomůcky zajistit, zaměstnance proškolit a používání ochranných pomůcek vyžadovat a kontrolovat.
-----------------------------------------------------
To ale není pravda, co píšete. Autor otázky nepíše, že by předtím jim cokoliv zaměstnavatel zajištoval kvůli pracovnímu prostředí. Měl jste to lépe číst a lépe jste měl číst i moji odpověd.
Jedná se mu jen o to, že by si měl sám zajistit roušku i v práci. Tedy zaplatit si ji. A já to opravdu nevidím jako šílený problém. Jestli je sociální případ, jistě mu na radnici roušku vydají zdarma od těch, co je zdarma šijí pro potřebné chudé lidi, nebo lidi, kteří ji opravdu nemohou sehnat, nebo jsou příliš staří.
Mně popudilo, jak každý pořád vidí, jak by mu druzí měli všechno koupit, já ráda těch pár korun dala, protože mi šlo přece i o moji ochranu, z tohoto důvodu si například i platím léky, které mi pomáhají, než abych měla léky na pokladnu, které mi ale nikdy nepomohly a ty učinné mu lékař odmítal napsat, protože jsou drahé.
Tak jsem, jak s léky, tak s rouškou, investovala přece do svého zdraví a nezhroutila jsem se z toho. Nekouřím, nepiji, nepřejídám se, tak proč by mi nezbylo pár korun na roušku a čekala, až mi ji - možná - někdo zaplatí?
Vždyt je spousta chudáků co to zdarma opravdu potřebují - bezdomovci, lidé bez rodin a nemocní...
Tak jestli se Vám proto jevím agresivní, pak je to v pořádku.
@pep - Je nejaky zakonik,kde bych toto.presne nasel, ze je povinnost zamestavatele poskytnout rousky.
Není to povinnost zaměstnavatele, ale zaměstnance, jak uvádí i OS KOVO - a že by si to odboráři dokázali "vydupat".
Stěžejní je (potvrzeno Pavlem Fošumem - Odbor ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví České republiky i náměstkem p. Policarem), že usnesení vlády ČR ze dne 18. března 2020 č. 247 o přijetí krizového opatření, kterým se ukládá povinnost nošení ochranných pomůcek k zakrytí obličejové části (respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének) se vztahuje na fyzické osoby, resp. na občany ČR. Povinnost není uložena zaměstnavatelům, ale občanům ČR i po dobu jejich výkonu práce (pokud místo práce není v místě trvalého bydliště).
Přestupky a pokuty vycházejí ze zákona o ochraně veřejného zdraví (díl 3, postup při zjištění výskytu infekčního onemocnění) a podle krizového zákona, resp. zákona o přestupcích. Nikoli tedy ze zákoníku práce.
Nynější povinnost nošení ochranných prostředků k zakrytí úst a nosu nelze považovat za OOPP.
A do práce chodíte v čem? To se chcete na šatně chcete převlékat včetně roušky nebo je potřebujete domů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.