Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč měnit roušku po 2 hodinách?

Od: previt® odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

včera jsem viděl video, kde se doporučuje měnit roušku po 2 hodinách používání. Jaký je důvod, když rouška chrání primárně ostatní a ne člověka, který ji nosí? Pokud někdo argumentuje, že se na ní nachytají koronaviry z prostředí (např. v obchodě), tak stejně často bychom mohli měnit i ostatní oblečení (bunda, kalhoty, čepice, boty..), protože ty jsou vystaveny stejnému prostředí..

Osobně mám jednu jednorázovou a ta mi pár dní vydrží. Víceméně vyhodím ve chvíli, kdy začne zapáchat.. :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Trenky taky měníte po několika dnech? Holt jsou na tělní "díře", stejně jako ta rouška. Snazší průnik do těla i větší zamazání tělesnými odpady (oproti těm bundám a kalhotům). Jelikož dýcháte častěji než prdíte, tak je potřeba roušku měnit častěji než ty trenýrky.
Trochu odborněji: dýcháním si roušku navlhčíte, lépe tam pak bují viry i bakterie, které následně vdechujete. A taky už tolik "netěsní".
hop®

Ale rouška je primárně na ochranu ostatních proti mé případné nákaze, na ochranu jedince proti okolí je určen respirátor...

No, i ta rouška trochu pomůže. Ale hlavně ve vzduchu není jednom korona, ale spousta dalších fujtajblů. Nosit vlhkou roušku, dokonce jednorázovou, to škodí sobě (vdechuje to, co na ní bují) i ostatním (jak jsem psala, už tolik netěsní).

72mona3*
hodnocení

6x

Navlhne dechem a vlhká má mnohem menší funkčnost v zadržování viru (který eventuálně vydechujete). M.

doplněno 24.03.20 23:06:

No nevím, ale kapénky, dle mého, nejsou jen sliny létající kolem (tam by mokrý hadr nevadil). Jsou i menší, které se vážou na tkaninu před ústy. Poté se vypařují a...

hodnocení

Jenže rouška nezadržuje viry samotné (na to má příliš malou hustotu materiálu), ale kapénky obsahující viry, které člověk produkuje při mluvení, kašlání, kýchání atd.

Zvlhčením se hustota materiálu nemění, tzn. funkce roušky k zadržování kapének zůstává stejná.

hodnocení

1x
Rouška vydechovanými kapénkami (potenciálně obsahujícími virus) navlhne a následně pak ty kapénky vlastně vyfukujete z té mokré roušky.
Dalším efektem je, že navlhlá rouška klade vydechovanému vzduchu větší odpor a více vzduchu pak vyfouknete nedokonale přiléhajícími okraji roušky nevyfiltrovaně.
Prostě její účinnost po 30..60 minutách výrazně klesá.
A pokud vás nezajímá ochrana ostatních, tak jde i o vás. Rouška sice není neprostupnou ochranou pro viry, ale máte velkou šanci, že cizí kapénka s viry ulpí na povrchu vaší roušky. Pokud už tam máte pěkný rybníček, pak stejně jako se z něj uvolňují kapénky při výdechu, tak se z něj uvolňují při vdechu. Dokonce často mnohem více, protože vlhká rouška se při nádechu přisaje na ústa a vy ji hezky nasajete do sebe spolu s tím rybníčkem.
Takže s velkou pravděpodobností i s tou cizí kapénkou s viry.
Roušku je proto dobré mít takovou, že dobře přiléhá po obvodu, ale má volný prostor před ústy a nosem. Pak vzduch proudí velkou plochou roušky a ne jen malým kroužkem kolem úst. Déle pak vydrží suchá a díky nižšímu protékajícímu objemu na cm2 tkaniny i lépe filtruje.

kepler*
hodnocení

0x

Rouška má primárně chránit okolí proti kapénkové nákaze, ne tebe. Vyměnil bych ji až tehdy, kdyby se mi špatně dýchalo v důsledku vlhkosti nebo zachyceném prachu. Neexistuje důvod, proč si ji měnit po dvouhodinách. U respirátorů je to jiný problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]