Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako sa zavára?

Od: jajka* odpovědí: 3 změna:
Prosim vas, ako sa má správne zavárať? Mate prosim vas, nejake rady aj na tie viečka ako ich dobre zatiahnuť? Lebo sa mi casto stava, ze sa mi zavaraniny pokazia, bud syčia, ze ich zle zavriem, ale ja ich lepsie neviem zavriet, mam zlé viečka?,alebo dostanu taku plesen akoby, ci skysnú. Dakujem velmi pekne.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zdravím. Každý má svůj způsob zavařování. Já nejčastěji zavařuji v hrnci zavařovacím. Pokud mám méně sklenic,tak v obyč hrnci,popřípadě v mikrovlně. Klasická šroubovací víčka utahuji normálně,na kolik mám sílu, ještě před vložením do hrnce a po zavaření otočím sklenici na utěrku dnem vzhůru. V mikrovlnce šroubuji jen málo a dotahuji při vyndání.Občas se sice stane,že víčko nechytne,ale neřeším to- je to fakt ve velmi málo případech- vždy takové sklenice spotřebuji jako první. Ovoce stavu zalevat do 3/4, pouští šťávu. Okurky a zeleninu,co šťávu nepouští, zalévám celé. Není nic horšího,než oschlé okurky. Dříve jsme používali doma víčka Omnia (takové, co se otvírají deseťákem nebo nožem), a na zavařené maso nebo džemy jsme používali sklenice s gumou a kovovými skřipci. Myslím že Vám sem kolegové připíší plno jiných, zaručených způsobů a Vy si mezi nimi jistě vyberete ten svůj;) *slunce*
jajka*
hodnocení

Dakujem pekne.

hodnocení

0x

V poslední době preferuji mražení ovoce. Rozmixuji to, většinou směr různého. Dávám to do jogurtů a do mléčných koktejů.

U zavařování je velmi důležitá péče o víčka. Už používám pouze šroubovací. Použité víčko je potřeba dobře omýt a nechat oschnout, aby se nezačal tvořit rez. Víčka s náznakem rezu nebo nějakou jinou vadou už nepoužívám. Velké sklenice (okurky, nevypeckované třešně) zavařuji v zavařovacím hrnci. Na drobné ovoce používám malé skleničky. A malé skleničky, raději široké než vysoké, zavařuji v největším kastrolu, co doma mám. Po zavaření vše obracím dnem vzhůru. Po vychladnutí kontroluji víčka. Když má víčko maličkou a pevnou prohlubeň, je to v pořádku. Když se dá víčko prstem promáčkout, sklenice nedrží. Možná nebylo víčko dost utažené (je potřeba utáhnout "co to jde"), nebo mělo víčko nějaký kaz. Zmínila jsem rez, ale může být i nějak odřené. Takové zavařeniny dám do lednice a obsah spotřebuji tak do týdne.

Podobně postupuji u džemů. Horké nalévám do skleniček a obracím dnem vzhůru. U džemů je potřeba dbát na to, aby nebyl vršek sklenice zapatlaný. Aby mezi sklenicí a víčkem nezůstalo při šroubování nějaké semínko z ovoce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]