Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, umí někdo odpovědět na situaci: žena OSVČ - otevřené podnikání a současně stále na rodičovské dovolené, starší dítě 9 let je doma, mladší tři roky, zavřená školka, také doma, obě děti tedy v péči matky, podnikání znemožněné. Vztahuje se na ni možnost žádat ošetřovné od státu, když je současně čerpána rodičovská dovolená? Děkuji za odpověď.
Jestliž e jste na rodičovské dovolené, v normální době nebyl žádný důvod ani nárok čerpat ošetřovné, navíc ošetřovné je dávka, kterou podle zákona o nemocenském pojištění může čerpat pouze zaměstnanec. V dnešní době vymknuté z kloubů je patrně možné úplně všechno. Přesto si ale myslím, že tyto dávky čerpat souběžně je už trochu nad rámec.
Ano, v normální době je to logické, většinou se jedná o krátkodobé výpadky vlivem onemocnění dětí, nyní je výhled dlouhodobý a ošetřovné pro OSVČ bylo schválené. Je pravdou, že vlivem rodičovského příspěvku (z kterého se nelze uživit ani žít) za OSVČ odvádí sociální a zdravotní pojištění stát, byť část zdravotního pojištění vypočteného z příjmu je beztak odváděno, dále podává daňové přiznání a plní si z něho své povinnosti státu, tedy OSVČ si povinné odvody plní, avšak je jí znemožněno, trvalou péčí o děti, vlivem tohoto náročného stavu ve světě, příjem zajistit.
No, nechci Vám do toho kecat, přeji Vám třeba 4 druhy dávek, ale ty děti snad mají také otce? On se nepostará?
Vypadá to, že jindy ten nárok by nebyl, ale ted to uznali i pro OSVČ, ale ani
tam nepsali, že to dostanou i ti lidé, co jsou na rodičáku...
Z toho jsem vycházela. Je výjimečná situace, takže všechno může být jinak...
Tady jde o to, že jste asi nebyla OSVČ, proto jste měla nárok, víte...
Z toho, co píšete, tedy vyplývá, že pokud by matce, při rodičovské dovolené, v rámci přivýdělku v zaměstnání, bylo poskytnuto ošetřovné a OSVČ by na ošetřovné neměla nárok, byla by OSVČ státem velice znevýhodněna . Neb žena, která si vytvořila své pracovní místo a sama odvádí povinné platby státu, nemá nárok na ošetřovné, ale žena, která by si na rodičovské dovolené přivydělávala v rámci zaměstnání a neměla by tudíž s tímto spojené povinné výdaje(odpovědnost zaměstnavatele), by na ošetřovné nárok měla.
Ošetřovné pro OSVČ je nyní schválené, ale celé desítky let to byla dávka, na kterou živnostníci nárok neměli...a jedna z výhod téhle pandemie je, že si možná průměrný občan uvědomí, jaká je realita toho úžasného života soukromníků a přestane jim závidět.
Moc by mne zajímalo, co po epidemii zůstane v platnosti a co se zas zruší. Ale protože bude deficit jako prase, tak nejspíš nastanou krušné časy všem.
Anastazie, mám informace od fundované účetní, která mi sdělila, že pokud je rodičovská jako hlavní činnost, nemá na ošetřovné maminka nárok, pokud je jako hlavní činnost podnikání, je na ošetřovné nárok. Bohužel mám za to, že většina maminek využívala možnost rodičovské jako vedlejší činnosti, tudíž na ošetřovné nedosáhneme, byť nám to způsobí stejné ekonomické a výkonnostní nepříjemnosti jako jiným OSVČ.
podle informace na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu, který bude mít dávku na starost, se musí jednat o OSVČ hlavní. což pokud paní pobírá rodičovský příspěvek, tak předpokládám, že je hlášená jako OSVČ vedlejší
ale tedy přímo do zdroje (zákon? vyhláška?) jsem nekoukala, protože nevím, na základě čeho, jaké legislativy, je pro OSVČ dávka přiznaná.
Já mám dotaz ke dvou dětem. S jedním (předškolním) je manžel na rodičovské a na to druhé, školou povinné si já jako OSVČ (nyní zcela bez prostředků a výdělku, protože zakázky ze dne na den utichly) zažádat nemůžu?
Neporadil by mi někdo?
MOC DĚKUJI!
Tereza
Tady na naší Praze 6 k ošetřovnému totiž oficiálně píšou (link, otázka 4), že na ani na druhé dítě nelze ošetřovné získat v případě, že žádá rodič OSVČ/hlavní činnost, jehož manželka/manžel je na rodičovské s prvním.
(((((
Jestliže má rodina dvě děti a na jedno matka pobírá rodičovský příspěvek, může druhý rodič pobírat ošetřovné na druhé dítě?Ano, v případě, že jeden z rodičů pobírá rodičovský příspěvek nebo mateřskou, může druhý z rodičů na druhé dítě čerpat ošetřovné. Není ale možné, aby na to samé dítě pobírala matka rodičovský příspěvek a otec ošetřovné. zdroj mpsv.cz/...
tejnka- zde se ještě podívejte, zda nesplňujete podmínky mfcr.cz/...
Terezko, přečetla jste si ten odkaz? Jsou to nová pravidla pro ošetřovné- pokud budou platit mimořádná opatření v souvislosti s Covid 19, ten link od Vás se mi nepodařilo zobrazit.
Ano, ano, cetla a moc dekuji. Na prispevek OSVČ narok nemam, nebyla mi uzavrena provozovna. Delam hlavou pres pocitac a zakazky mam ted nulove. Firmy proste setri.
Ad to osetrovne: vyjadreni Ministerstva prace je bohuzel v primem rozporu s tim, co Praha 6 obdrzela od Ministerstva prumyslu a obchodu.
Mají na ošetřovné pro OSVČ nárok i OSVČ, jejichž žena pobírá rodičovský příspěvek?
Odpověď:
Pokud je manželka na mateřské/rodičovské s jedním dítětem, nelze žádat na druhé dítě ošetřovné.
Ano, ano, cetla
Je to bohuzel v primem rozporu s tim, co Praha 6 obdrzela od Ministerstva prumyslu a obchodu.
Mají na ošetřovné pro OSVČ nárok i OSVČ, jejichž žena pobírá rodičovský příspěvek?
Odpověď:
Pokud je manželka na mateřské/rodičovské s jedním dítětem, nelze žádat na druhé dítě ošetřovné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.