Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dieta žlučník

Od: klaris* odpovědí: 6 změna:
Zdravím co se stane když po operaci (laparoskopie) žlučníku (vyndání) se nebude dodržovat dieta?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Žlučník byl rezervoár, který vypustil do tráveniny svůj obsah, aby emulgoval tuky a zároveń zbavil játra škodlivin, které měly jít z těla ven. Teď je žlučovod z jaterních cest přímo do dvanáctníku / první oblouček střeva/. Žluč se nevypustí do tráveniny, ale volně do dvanáctníku. Při dráždivé stravě, jako smažené, zákusky, kafe, tvr.alkohol, uzeniny...a stresu k tomu, budou žlučové cesty z jater vylučovat žluči víc a ta bude leptat okolí vývodu žlučovodu. Pak bude sklon k zánětům v té oblasti /dvanácterníkové vředy/ a hlavně dráždění v místech vývodu slinivky, který je těsně vedle. Slinivka je žláza dvojí funkce, a když tato se podráždí či zanítí, tak to jsou vážné stavy. Zpočátku budete mít pocit, že dobrý a že chyba nic nezpůsobila, ale časem se to může projevit. Každý jsme jiný. Někdo jede svůj styl dál, jiný má problémy.

liska5

Pozor, někdo je po operaci zcela bez žlučníku, někomu jen vyndali kámen.

figurek*
hodnocení

0x

jj, játra žluč vylučují a skladují ve žlučníku. Ten funguje jako splachovací nádržka. Pokaždé když sníte něco tučného nebo si dáte pivo, žlučník se stáhne a pustí trochu žluči do trávícího traktu. Můžete si domyslet co se začne dít, když tato splachovací nádržka chybí.

Tlačenku budete jíst rychlostí deset deka za hodinu a pivo budete pít půl dne. Nedodržujte dietu, zežloutnete a máte o problém víc.

hodnocení

0x

U většiny lidí se nestane téměř nic.

Časem člověk sám zjistí co mu sedne..a co ne...a co nesedne, to jíst prostě nebude.

Dietu jsem vydržel (a nejen já) cca 3 dny po operaci...déle se to nedá.

14 dnů po operaci jsem byl nadovolené v Itálii..a nebylo jídlo co bych nemohl sníst..(bez jediného problému).

mate59
hodnocení

0x

Dietu po lapar. operaci žlučníku jsem držel 1 měsíc, pak jsem začal postupně přidávat běžné jídlo,dnes jsem 6 let po op.,žádnou dietu nedržím a nemám žádné problémy,stravuji se normálně.

hodnocení

0x

Asi jak u koho. Manželovi před mnoha lety vyndali žlučník, krátce držel dietu a od té doby baští naprosto všechno + pivo, občas slivovička, vůbec se neomezuje. Musíte si vypozorovat, co vám dělá případné potíže, je to asi individuelní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]