Nejste přihlášen/a.
Jak často prát bavlněnou roušku?
Pokud třeba chodím ven jednou denně na půl hodiny do obchodu,s nikým nepřijdu do styku,s nikým se nebavím. Připadne mi zbytečný to prát každý den.
Zdravím. Pokud jdete do obchodu (pozor - 1x týdně, ne denně - je "zákaz vycházení"!), tam létají viry od hodně lidí (a ten koronavir vám na roušce žije několik dní a vy si ho tak přinesete domů!), tak je potřeba vždycky po příchodu vyvařit roušku (já to povařím na plotně v hrnci s trochou pracího prášku), usuším a vyžehlím. Pokud se jen pozdravím s někým známým na ulici na vzduchu - ne v uzavřeném prostoru obchodu (oba s rouškami) doma tu roušku vždy vyžehlím přes mokrý hadr. Ida
Mám roušku "domácí",ušitou ze dvou vrstev tkaniny.Pro lepší funkci vkládám mezi obě látky(zespodu není sešitá)vložku z papírové kuchyňské utěrky.Tím se omezí znečištění i zlepší filtrační schopnost.Není potřeba ji tak často prát.
JB
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Možná se o tom nemluví, protože to není pravda. Většina virů totiž bez problém přežívá teploty pod nulou. Nesvědčí jim vysoké teploty. Ale pokud máte kvalitní zdroj informací, který potvrzuje vaše tvrzení, tak ho prosím uveďte, rád se poučím.
@mikihans - nevím, jestli je toto (podle vás) spolehlivá informace, ale je logická.
Co víme o vlastnostech viru a průběhu nemoci
Především, koronavirus patří mezi viry poměrně citlivé na zevní vlivy. To znamená, že nesnáší sluneční záření, mráz, horko nebo vyschnutí. Ve vnějším prostředí vydrží jen několik desítek minut. Avšak v uzavřených prostorách se stálou teplotou a vlhkostí mohou na povrchu inertních předmětů přežívat několik dní.
A stačí i mýdlo...
mikihans dnes 22:56
Ted jste mě opravdu pobavil...
Nepsala jsem přece, že jsem to někde vyčetla. Tak jaký chcete zdroj?
Ani Vás nenutím, abyste to tak dělal. Každý má svůj způsob...
Staří lidé mívají zkušenosti a moje babička říkávala, že chřipky odcházejí, když začne mrznout, ale lidé jsou pak už jen nachlazení. A že mráz vždy viry spálí. No a já nemám sklerozu, pamatuju se, co říkávala...
Logická vůbec není, protože výzkumy virů ukazují, že v teplotách hluboko pod nulou přežívají viry mnohem delší dobu, než při pokojové teplotě.
jasně, babička říkala, tak je to pravda... nešiřte tu prosím nebezpečné dezinformace, děkuji. A s tou chřipkou jste mě pobavila... Chřipková epidemie u nás probíhá leden-únor, to by podle vaší teorie měla naopak ustupovat, protože mrzne.
Myslím, že dnes vědci o virech ví mnohem víc, než kdysi vaše babička.
@mikihans - viz odkaz: Server iROZHLAS.cz přináší text profesorů Ladislava Machaly a Jiřího Beneše z Kliniky infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce. Oba lékaři v něm shrnují své dosavadní zkušenosti s léčbou nákazy novým koronavirem a doporučují, jak by se občané měli chovat, aby rizika plynoucí z nákazy minimalizovali. Text je určený k volnému šíření.
Léčba a zabránění šíření jsou odlišené věci.
" Dezinfekce mrazem je neúčinná, virus je vůči ní odolný."
končím...
mikimauz
nešiřte tu prosím nebezpečné dezinformace, děkuji
-----------------------------------------------------------------------------
mikimauzi, nechte toho napadání, nebaví mě to.
Otázka zní, jak kdo zachází s použitou rouškou,
napsala jsem pravdu a to je všechno, to ale přece neznamená,
že šířím hoaxy, totéž můžu tady psát to samé o Vás, zkuste se
vozit po někom jiném, já jdu spát...
mikihans dnes 00:25
Opravdu se Vám omlouvám za zkomolení Vašeho nicku, neudělala jsem to schválně, nejsem zlomyslná, nepodívala jsem se a špatně jsem si ho pamatovala, takže uznávám, že omluva je na místě. Něco takového se mi běžně nestává...
Prominte mi prosím.
Dolga
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.