Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příšerně omezují bolest kolenou

Od: ronnie odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer všem,

moc potřebuji vaši radu či zkušenost. Cca před rokem jsem na sebe nejspíš vyvinula při cvičení větší nátlak, než jsem byla obyčejně zvyklá.. Jednoduše jsem během série dní nechtěně naplácala spoustu sportovních náročných aktivit za sebe. Když pominula klasická svalová bolest, zjistila jsem, že při snaze ohnout pravou nohu v koleni, mě doprovází extrémně nepřijemná bolest. Vlastně to znamená, že pokud jsem se snažila koleno ohnout úplně/sednout si s nohou pod sebou, ozvalo se "lupnutí" v koleni a musela jsem okamžitě změnit polohu sezení. Po nějaké době, když jsem se snažila záměrně kolena z workoutů vynechat, což byl asi měsíc, jsem se rozhodla zajít ke své lékařce(protože mi to přišlo málo závažné na to, abych 2 měsíce čekala na termín u ortopeda). Řekla mi, že po měsíci absolutního vynechání sportů, běhu a cvičení by se koleno mělo napravit. Plot twist, nenapravilo. Obešla jsem tedy aktivity, kde jsem kolena výrazně zatěžovala a život šel dál.

Asi po půl roce jsem dostala chřipku a v tu dobu jsem nebyla schopná se na koleno postavit. Navštívila jsem tedy ortopedii a dostala něco okolo 8 hodin rehabilitace. Pomohlo mi to vrátit koleno do původního stavu, avšak po nějaké době, kdy už jsem kolena mohla začít ohýbat, jsem zjistila, že mám ten samý problém, jako na začátku. Prostě rehabilitace nepomohly..

Znova jsem tam jít nechtěla, protože mi naprosto stačila reakce mojí mamky, když jsem jí řekla, že mi ta rehabilitace nepomohla... A popravdě mě taky dost děsila paní, co mě měla na starost, ale to je vedlejší.

Každopádně začaly mi těžké problémy s druhým kolenem, které jsem mimochodem postupem času taky neohnula úplně. Nemůžu se na něj postavit, převést váhu a dokonce ani mírně vytočit nohu. Pochopitelně mě to štve, vzhledem k dnešní situaci a ortézu, zpevnění, alpa atd. jsem už zkoušela, bohužel nic z toho nepomohlo.. Spoustu lidí mi říká, že je to tím, že jsem ve vývinu a "rostu", ale že by mojí stávající výšku musela přes rok doprovázet tak omezující věc, se mi nechce věřit(je mi 15 let). Bolest cítím pod jablkem a momentálně přichází v tak každých 20 minutách bez toho, aniž bych s kolenem jakkoli manipulovala a samozřejmě při chůzi. Občas se mi stávalo, že jsem při chůzi či běhu dostala "křeč" a chvilku táhla nohu za sebou, ale s tím jsem se tak nějak smířila.

Máte s tím nějaké zkušenosti nebo pro mě máte dokonce rovnou radu? Moc děkuji, že jste si na mě udělali chvilku a moji příliš podrobnou zprávu přečetli, budu moc ráda, pokud mi odpovíte:)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lipanek
hodnocení

0x

Kolenní kloub je nejsložitěší kloub v těle.

Nikdo Vám nedá po internetu radu, co s ním máte. Poslali Vás na rentgen?

Jediná možnost pro vyléčení je zvolnit a najít opravdového odborníka a řídit se jeho radami.

Možná jste si kolena odrovnala nadměrnou zátěží - cvičení, běh. I to se stává. Zkuste být ukázněný pacient a nechte se řádně vyšetřit a dodržovat nařízení.

Pokud by to měla být jenom rehabilitace, tak jenom dobře, že nic vážnějšího, ale chce to čas, já jsem měla problémy a až teprve po roce trošku zlepšení.

hodnocení

0x

ronnie, předně, zátěží, kterou popisujete, jste si v 15 letech kolena neodrovnala. Já jsem 5x starší a ještě kolena odrovnaná nemám, ač za sebou mají hodně sportovních úrazů, každé má 2 operace, každé mělo nesčíselněkrát sádrovou trubku, mám za sebou maratony a stále běhám, jezdím na kole, i v Alpách. Tak tedy na nějakou dobu vysaďte nadměrné zátěže, choďte, jezděte na kole, případně na rotopedu, ale dokud to je takové, tak neběhejte. Ortoped by vás asi na RTG poslat měl. A 2 měsíce na vyšetření čekat nemusíte, jděte do nejbližší nemocnice na ortopedii na ambulanci, tam vás vezmou hned. To by opravdu chtělo odborníka-ortopeda, nejlépe který dělá se sportovci. Napište, kde bydlíte, pokud nechcete prozrazovat přímo místo, stačí okres, možná poradím. Do budoucna ale se sportem počítejte dál, je vidět že jste pro sporty zapálená a bylo by vás škoda, kdybyste toho nechala. Tak ať se vám daří.

liska5
hodnocení

0x

Taky bych místo ortopedovi šla na rehabilitační oddělení k lékaři na vyšetření. On bývá detailnější, probere s tebou zatížení, chůzi, pak naordinuje cílenou fyzioterapii..

Kolena souvisí s ledvinami. Prolívej je občas urologickými čaji, ale těmi bez brusinek. Omez sůl, cukr a slazené nápoje, uzeniny, konzervy a sáčkové polévky, kečup, tropické ovoce, rajčata.

Jez hodně často obilné klíčky, mandle, dýňová semena, mořs. ryby, i sardinky, kvasnice, ořechy, cereálie, tvrdý sýr, listovou zeleninu, panenské oleje, zelenou petržel a vývar z kořenové petržele. Víc pij čistou vodu nebo s citronem.

Kup si v lékárně D vitamin a B6 vitamin a melasu ve zdravé výživě /denně lžíci/. Jde o to zvednout si minerály kvůli kvalitě kostí / Zn, Ca, Mg/.

koko
hodnocení

0x

Určitě podrobné vyšetření na ortopedii a zobrazovací metody, aby se vyloučilo, zda se v kolenech neděje něco vážného. Nenech se odbýt! Jiné zdravotní problémy nemáš?

Já jsem si kdysi pěkně zhuntovala pravé koleno nevhodným cvičením. Ber prosím v potaz, že jsem asi tak ve věku Tvé mamky:) Jako totální začátečník jsem cvičila podle různých videí a dělala nesmyslně těžké cviky, na které jsem ještě nebyla připravená. Plus různé výskoky, výpady atd..No jednoho krásného dne mi při dřepu prasklo v koleni a na cvičení jsem mohla na pár měsíců zapomenout. Jelikož jsem člověk, který k doktorům moc nechodí, tak jsem se "léčila" stahovákem na koleno a kostivalovou mastí.

Takže pokud jsi třeba cvičila hodně a nevhodně a máš nějakou dysbalanci mohla sis v kolenech něco poškodit.

Držím palce, ať se to brzo vyřeší!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]