Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, sice pozdě,ale rozhodl jsem se spořit si na důchod. Je mi 32let a každý mi doporučuje něco jiného (bohužel oba fin. poradci).
Jeden mi řekl, že sí mám založit klasické doplňkové penzijní spoření od conseq a převést tam svoji starou smlouvu od jiné pojišťovný a druhy mi řekl, že si mám založit od conseq invest horizont.
Od zaměstnavatele nic nedostanu (osvč)
Hodně jsem to studoval na internetu a sám nevím. Proto se obracím i na jiné názory.
Pokud se nyní dívám na své portfolio (dluhopisy, akcie, fondy), které mělo dlouhodobě zhodnocovat mé úspory na stáří, tak můžu říci, že bych s klidným svědomím dlouhodobě nedoporučil nic. Volatilita akcií je dnes taková, že o průměrné roční výnosy přijdete během 1 dne. Např. nyní jsem se za týden s hodnotou některých akcií vrátil do roku 2008. A takových kolísání bylo za poslední roky více ( Ukrajina, Čína vs Trump, EU vs Trump, nafta, koronovirus). Dluhopisy vykazují spíše dlouhodobý pokles, max. nepokryjí ani inflaci. Důchodové připojištění po letošním roce půjde s výnosy také dolů. Snad jen nemovitostní fondy nemají zatím problém s ročním ziskem na úrovni inflace (Reico), ale tam je (myslím) 1.vklad cca 500.000 Kč. Pro mě je tento fond zatím nejlepší, nemají na něj vliv zhora popsané události (zatím).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.