Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám platit důch.pojištění posl.roky před důch

Od: simo odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, má smysl platit si důch.pojištění posledních 10 let před důchodem? Je mi 53 let a už teď splňují 35 let doby pojištění. Přestala jsem pracovat v zaměstnaneckém poměru, kde jsem měla celý život nadprůměrné příjmy. Když si budu od teď platit min. výši pojistného na důchod, budu sice více let pojištěná, ale nízké platby pojistného mi velmi sníží celkový průměr. Je výhodnější kratší doba pojištění s vysokými příjmy nebo delší doba pojištění, kde se výše odvodů rozmělní posledními roky, kdy budu na důchod platit málo?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na tuto otázku by Vám fundovaně odpověděl pouze ten, kdo má k dispzici aplikaci pro výpočet důchodu a věšteckou kouli. Neznáme dopředu přepočítací koeficienty. Nikdo neví, co bude za 10 let s důchody, neví se ani, co bude za týden.

Na Vašem místě bych nejspíš přestala strkat peníze státu a zajistila bych se jinak (koupí nemovitosti apod.).

simo
hodnocení

Děkuji moc za odpověď, jen nevím, jestli budou nemovitosti pořád tak výhodná investice - pandemie určitě sníží trochu počet obyvatel a to hlavně důchodců, zatím ta čísla mrtvých jsou nízká, ale nebudeme žít pořád v karanténě, to by nešlo, časem si budeme muset podle mě zvyknout, že existují nové nemoci, na které holt někteří zemřou. Jedině nové zázračné léky, to by pomohlo.

111®
hodnocení

0x

můj pocit je, že se důchod počítá za posledních 10let a u OSVČ myslím jen z 1/3 výdělku: napiště si na ČSSZ oni vám to poví.. money.cz/...

Váš pocit není správný.Tak to bylo naposledy v roce 1995, od 1.1.1996 platí zákon č.155/1995, který výrazně změnil postupy při výpočtu důchodu.

figurek*
hodnocení

0x

no nevím. Váš nápad mi nepřipadá zrovna dobrý. Já mám trochu obavy že do důchodu nepůjdu nikdy, protože budu muset živit generaci přede mnou i tu generaci po mě. Ale snažím se mít ve věci přehled.

Není pravda, že nízké platby vám sníží průměr. Metodika je jiná.

Celková výše důchodu se vypočte jako součet všech ročních plateb, vynásobených jakýmisi ročními inflačními opravnými koeficienty. Tento součet se jmenuje Osobní vyměřovací základ. Ten se vynásobí jakýmsi dalším koeficientem a tak se vypočte velikost měsíčního důchodu. Když v některém roce zaplatíte minimum, pak za ten rok dostanete minimum. Když nezaplatíte nic, nedostanete nic.

Najděte si na netu nějakou důchodovou kalkul/..., zkuste si zaexperimentovat a uvidíte. Není špatné dát si trochu práce. Aspoň uvidíte na čem jste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]