Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně práce a covidu 19.
Pracuji ve velkoobchodu s květinami a prakticky máme otevřeno, avšak na místo obvyklých 6-8 lidí na směně tam zůstaly jen 3. Do 23.3. mám zbytek zaměstnanců nařízenou dovolenou, avšak od pondělka si máme zařídit buď nemocenskou, nebo prodloužit dovolenou. Já se nechci vzdát drahocené dovolené a zároveň se obávám, že mi doktorka nemocenskou na dalších 14 dnů nedá.
Jak mám tuto situaci řešit? Mám právo dle zákoníku práce na 60-80% cenu ze mzdy, i když má zaměstnavatel prakticky otevřeno, avšak zbytek zaměstnanců nechal doma? Má cenu se zákoníkem práce ohánět?
Děkuji za odpovědi
Se zaměstnavatelem máte sepsanou pracovní smlouvu, v níž se zavázal přidělovat Vám práci v určitém rozsahu.
Máte si prodloužit dovolenou nebo "zařídit nemocenskou" (to nebudu komentovat) - z jakého důvodu zaměstnavatel zavírá provozovnu? U Vašeho dotazu je podstatné, PROČ Vás zaměstnavatel nechce normálně zaměstnávat. Chápu, že je to patrně v souvislosti s epidemií koronaviru, ale detaily jsou důležité.
Pokud by firmě například kvůli uzavření části města, kde sídlí jeho největší odběratel, klesl odbyt nebo poptávka po jeho výrobcích nebo zboží, zaměstnavatel může uplatnit vůči svým zaměstnancům režim tzv. částečné nezaměstnanosti. V takovém případě by se tato situace zřejmě posoudila jako jiné překážky na straně zaměstnavatele a zaměstnancům by náležela náhrada mzdy či platu ve výši průměrného výdělku.
Může se ale taky jednat o překážku na straně zaměstnavatele spočívající např. v poruše dodávky surovin (zboží) (prostoj) nebo způsobenou jinými provozními příčinami. Jde o překážky, které vznikly neplánovaně, bez vůle a bez zavinění zaměstnavatele, proto zákon umožňuje zaměstnavateli poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy nebo platu v částce nižší, než je jeho průměrný výdělek. Nejnižší možná výše náhrady v případě prostoje činí 80 % a v případě přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů nebo živelní události nejméně 60 % průměrného výdělku.
Děkuji za odpověď...
Zaměstnavatel provozovnu nezavírá, ale jen chod obchodu omezil. (otevřeno denně od 6:00-16:00 a zaměstnanci se zatím nestřídali, jedou jenom vybraní 3 jedinci již od minulého týdne, střídání nejspíše bude začátkem příštího týdne, mě však vedoucí nic neoznámil.)
Náš dovozce je většinou z Itálie či Kolumbie (kolumbijské růže apod.), dle toho, co jsem se dozvěděla od kolegů, kteří v práci jsou (ti 3, co pracují), nám je zboží stále zasíláno. V menším množství, ale je. Naši zákazníci, většinou vlastníci květinářství apod., nejspíše tedy nakupovat chodí.
Osobně též nechápu postoj svých vedoucí a to, že si mám vzít nemocenskou => to mi vyrazilo dech též.
Na otázku, pokud se bude řešit 60% nebo 80% z výdělku (jak máte v odpovědi uvedeno), mi vedoucí oznámila, cituji: "Zatím píšou, že se to týká podniků, které musí kvůli kor.viru zavřít, což zatím není náš případ..." Toto nechápu. Je to pravda?
A proto se obracím o radu, jestli se mám ohánět zákoníkem práce. Nerada bych v této těžké době přišla o příjem.
O práci můžete přijít tak jako tak. Rozhodně si nechoďte zařizovat neschopenku a nežádejte o dovolenou. Tu brzo vyčerpáte a pak bude co? Sama nedělejte nic a počkejte co bude.
A kolik dnů mi může zaměstnavatel nařídit dovolené? Mám již naplánovanou dovolenou v červenci a srpnu (2 tydny jdoucí po sobě na konci a začátku těchto dovu měsíců). Tuto neděli mi skončí dovolená, která byla nařízená. Může mi nařídit ještě jeden týden?
Zákoník práce říká, že 14 dnů dovolené Vám může nařídit zaměstnavatel -
dělá se to při celozávodních dovolených a Vy to musíte vědět 14 dnů předem.
Dalších 14 dnů si můžete vybrat, jak potřebujete Vy a zaměstnavatel Vám ji nemůže nařídit.
Kdyby to neznal, tak at zavolá na odbory, na právní oddělení, tam mu to vysvětlí.
Vysvětlí mu také, že své podnikatelské potíže nemůže řešit tak, že připraví zaměstnance
o celou dovolenou, to je nepřípustné, ZP na takové hlupáky a chamtivce pamatoval.
No a nařídit nemocenskou, to snad ani nemá cenu komentovat.
Stát všem, tedy i jemu pomůže, takže at nešaškuje a dělá to, co ostatní,
v této situaci není sám. Takových je mnoho a neřeší to tím, že odírají zaměstnance.
Je teprve začátek roku, kdybyste chtěla odejít, peníze za už proplacenou dovolenou byste
musela totiž vracet. Takže to bych neriskovala.
@dolga2 - Zákoník práce říká, že 14 dnů dovolené Vám může nařídit zaměstnavatel
ZP nic takového neříká - to říkáte vy. A mýlíte se.
§ 217
(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.