Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevratná půjčka - je promlčená?

Od: j1tush odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, v roce 1987 si můj známý vzal nevratnou půjčku od státu na stavbu RD ve výši 100 000,- Kč. 70 000,- bylo od státu a 30 000,- poskytl jeho tehdejší zaměstnavatel Uranové doly. Tato půjčka byla podmíněna kolaudací stavby do 6-ti let. Stavba byla započata, ale skončila ve fázi hrubé stavby, zastřešena, nyní nová okna. Z rodinných důvodů nebyla stavba dokončena. Nyní se přihlásil stavební úřad a začal šetření , hrozí penále pro nesplnění podmínky půjčky - kolaudace stavby. Chtěla bych se zeptat, zda již po těchto letech nemůže být věc promlčená, popřípadě jak se bránit proti uvalení penále. S vrácením částky dotace 100 000 ,- samozřejmě počítá. Prosím poraďte. Známý je vdovec se dvěma mentálně postiženými dětmi a je zoufalý. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No vzhledem k tomu že při přijetí peněz určitě podepsal smlouvu kterou by bylo potřeba vidět,tak od boku střelím že se na tohle promlčení nevztahuje.

jarmik*
hodnocení

0x

Nevím, v jakém právním režimu ten nárok státu je, ale nenapadá mě žádný, v němž by to nebylo promlčeno.

Jedna věc je kolaudace, kterou řeší stavební úřad, ale ten by neměl mít nic společného s půjčkou. Připadá mi, že snad na tom stavebním úřadě jsou lidé, kteří přece musí chápat, že ten pán je skutečně v těžké situaci.

Tu půjčku bych čekal, že by vymáhal spíš finanční nebo celní úřad. Takže tam napsat dopis, že namítá promlčení. Nerad k tomu veřejně ponoukám, ale v tomto případě si myslím, že by to bylo na místě: lze se obrátit na českou advokátní komoru se žádostí, aby určila advokáta k bezplatné pomoci.

jirbar*

Jedna věc je promlčecí doba a druhá věc je počátek běhu promlčecí doby. Řekl bych, že při nesplnění podmínky smlouvy se nenávratná půjčka stala splatnou po těch šesti letech od stavebního povolení, to jest v roce 1993. Od té doby běží prmlčecí doba která také může i desetiletá, byť snad vůči státu (finanční úřady) možná i delší.

hodnocení

0x

Mam pujcku u SFRB ktera je mimo jine podminena kolaudaci tusim do 5ti let. Dnes je mi jasne ze tuto lhutu nesplnim, zazadal jsem tedy jeste pred uplynutim 5ti let o prodlouzeni a bez problemu mi to o rok prodlouzili. Mam kamarada ktery uz to u nich prodluzuje aspon popate :)
Asi nejvetsi problem byl ten ze na to znamy tehdy vykaslal a nekomunikoval. Zkusil bych dodatecne zazadat o prodlouzeni doby do kolaudace, popsal bych svoji situaci a doufal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]