Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inteligence matky

Od: kalol odpovědí: 33 změna:
Dobrý den, je mi 16 let mám IQ 147 (měřené u školního psychologa) ano vím je divné začínat větou jaké mám IQ, ale je to důležité do dotazu. Moje matka má neustále svoje názory a podobně jenže nemá nikdy pravdu (doslova) a já nevím jak jí mám vysvětlit, že jsem o dost chytřejší než ona (nemyslím to ve zlém) a že mám pravdu já a nejhorší je, že věří hoaxům. Poradíte někdo jak jí mám přesvědčit o tom, že jsem k dost chytřejší než ona? Je to pro její dobro není dobré věřit každé Karvině kterou člověk uvidí na Nově nebo na Facebooku. Předem děkuji za odpověď (a omlouvám se za chyby v pravopisu, nechci to po sobě číst)

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

8x

IQ není všechno. Omyly a fámy jí musíš diplomaticky vysvětlit tak aby to pochopila.. A věř tomu že na spoustu věcí vůbec vysoké IQ nepotřebuješ, naopak "inteligent" chcípne hlady a "primitiv" si poradí.

julie*
hodnocení

4x

Buď laskavý, shovívavý. O IQ vždy nejde. Někdy jde o to, jak člověk umí pracovat s informacemi, jaký má úsudek, rozhled, kritický přístup. Mámka je osobnost jedna, ty osobnost druhá. Mamka jistě nebude první ani poslední, kdo v Tvém životě nebude mít z Tvého pohledu vždy pravdu. S nikým se dlouze nepři, protože to je často k ničemu. Jako puberťák a adolescent jsem byla taky dost chytrá a důležitá :), ale teď, když mám plno jiných starostí, se taky občas přistihnu, že jsem někdy pěkně mimo. Je to normální. Ráda si zjistím nové info a jsem schopna přijmnout i cizí pohled na věc, ať už je jakýkoliv. Pravda je relativní. Je tolikero pravd, kolikero je úhlů pohledu. Kdysi, když jsem byla v rozpacích z názorů mojí mámy, uchopila jsem ji ruku, stejně jako Bolek Polívka Stele Zázvorkové v Pelíšcích, když jí vykládal, že to je jako by šlapal na kole z kopce a ona mu odvětila, zda snad pod vodou se nemusí šlapat? Uchopil ji ruku a blakosklonně políbil. To můžeš jako mladý gentelman udělat. Zbytečně mamku neser, mohlo by Tě to jednou mrzet.

Jistě to souvisí se současnou situací a obavami Tvé mámy... Zkus to chápat, je teď napjatá doba, nenapínej mámu víc Ty.

fugass*
hodnocení

4x
IQ je hezké, ale životní zkušenosti jsou mnohdy cennější. Někdy se divím lidem s titulem jak můžou být tak nerozumní. Na druhou stranu, někdy je těžké přesvědčit lidi o nepravdách v novinách, internetu, tv... Věta: bylo to ne internetu - to není přeci zákon a pravda. Jak vždy říkám, novinář je dnes každý, kdo má v zadku díru. A na plácání na internetu to platí dvojnásob. Zkuste matce ukázat danou věc z vice zdrojů. To samé mám s tchyní. Věří v boha tak pomateně, že za vše dobré může bůh a za zlé osud. To jsou pak hádky. Např. že z olíbaných obrazů, soch, křížů atd. v kostelích nemůžou lidi nic chytit, protože ty věci jsou přeci svatý na svatým místě. Hned bych se zastřelil.

hodnocení

3x

Co se týká hodnoty IQ, tak ta je měřená na "statických" úlohách. Jenže dění ve světě je "dynamické", a součástí toho dění jsou určité ůproměnné", které v IQ testech nejsou, např. povahy lidí, psychické tzv. poruchy osobnosti atd.

jenda2*
hodnocení

3x
Pokud jste opravdu tak inteligentni, tak vite, ze mlceti je zlato...
fugass*
Dávám bod, ale někdy mlčet nelze, protože lidská blbost bolí chytřejšího, blbec o své blbosti neví.

Jak víte, že chlapec je opravdu inteligentnější? Jak víte že jeho maminka nemá IQ třeba 150? Pohled na svět o inteligenci ještě moc nevypovídá - pokud někdo nemá IQ třeba 50 a nežije ve svém světě.Je potřeba sledovat dění ve světě, mít přehled, co píše i zahraniční tisk atd. Myslíte, že pisatel tohle všechno dělá? Maminka asi taky ne, ale má zkušenosti a strach o syna.

klera*
hodnocení

2x

To je těžký...nepřesvědčíš ji. Je to na ní, aby si uvědomila kam až sahají její schopnosti porozumění. A i na to, aby si člověk uvědomil, že nemá na něco kapacitu, musí mít zákonitě vyšší IQ. Já se to naučila až po 25 navzdory svýmu egu a zkušenosti, že jsem chytřejší než většina lidí v mojí třídě a rodině...potkala jsem o dost chytřejšího člověka a je to vážně těžkej proces - zaprvý, přenést se přes svoje ego a zadruhý, rozpoznat ten pocit, že někam už prostě nedosáhnu svojí kapacitou. Navíc ve starším věku už má člověk problém naučit se něco novýho - pro tebe je internet a třídění informací něco, s čím jsi vyrůstal, pro ni je to novinka a zmatek. A poslední věc - nenapsal jsi to ve smyslu, že si ji nevážíš, tak to napíšu jenom pro jistotu. Při svojí inteligenci nezapomeň, že ona si dávno prošla věcma, který ty teprve poznáváš, má zkušenosti a má tě co naučit, i když některý věci chápe hůř.

hodnocení

2x

Takze pres sve udajne vysoke IQ hledas radu u lidi, kteri v prumeru budou mit urcite IQ nizsi.

Uz z toho Te jasne musi vyplinout, ze ne vzdy jde pouze o inteligenci, ale i o zivotni zkusenost. To je totiz to, co zde hledas.

Takze az si vytahnes nos ze zadku a vyrostes z puberty, mozna zjistis, zes nebyl zas az tak uplne chytry, ze kazdy ma pravo na svuj nazor a ze ta tvoje jedna jedina pravda nemusi byt zas az tak objektivni, jak si nyni myslis.

A mezitim bych se ridil tim, co napsal Jenda2.

hodnocení

2x
IQ číslo z těchto testů nemá ve skutečnosti s opravdovou inteligencí mnoho společného. Problém těchto testů je, že pomocí různých obrazců a otázek testují vaše uvažovací schopnosti na poměrně nízké a "syntetické" úrovni. A to hlavní je, že se jejich princip dá naučit a dosahovat vysokých čísel. Ostatné obdobných otázek dnes využívají přijímací testy na školy a kdo se na tyto někdy připravoval tak dá IQ test nad 130 vždy. Kdo je ale nikdy neviděl, tak přesto že vás bude skutečnou inteligencí o hlavu převyšovat, nedá možná ani 110.
Ale o nic nejde, skoro každý z nás si v 16 myslel, že je chytřejší než jeho rodiče i bez toho čísla z testu. :)

lipanek
hodnocení

1x

Možná časem zjistíte sám, že některé hoaxy nejsou hoaxy, ale pravda.

hodnocení

1x

Inteligence NENÍ nejdůležitější. Nejdůležitější je vypořádat se se situacemi, který život přináší. Měla jsem spolužáka, který měl nadprůměrnou inteligenci. Dnes, před důchodem, je rád, že si ho nabalila baba, která se o něho, jako životního zkrachovance stará.

hodnocení

1x

Není to o IQ, ale o generaci. je to generační problém.

Doba je rychlá a Vaše matka nešla s dobou. Určitě nemá ani řidičák a je schopna tak max. používat dálkový ovladač od TV a sledovat nesmyslné seriály.

Není řešení. Jen se odstěhovat.

Geniální rada ! Myslíte,že v 16 letech, přestože má IQ 147, je schopný se sám živit? A z čeho soudíte, ža maminka nemá řidičák? Třeba pracuje na vysoké pozici a třeba je daleko chytřejší než vy. Tahle posuzování lidí, které neznám,miluju. Možná byste ho mohl živit, šatit,nabídněte mu ještě bydlení. Je pravda, že třeba si vydělává na brigádách, tak mu peníze na všechno budou stačit. Ale zatím beru vaši odpověď jako ironii. Ale za mne není vhodná. Teď jste třeba urazil i tazatele.

Urazil nebo poňoukl k tomu, aby mámu miloval a přehodnotil svoji situaci v telecích létech. *poctar*

Taky mít práci nemusí a živý ho z přídavku čssz...

Nevíme nic.

dusger*
hodnocení

1x

Taky mám pochybnosti. Styl otázky, včetně gramatických chyb, o vysoké inteligenci nesvědčí. Chytrý člověk se, podle mě, umí vyjadřovat a inteligentní si navíc text po sobě aspoň přečte a opraví hrubky a hloupé překlepy. Nevíme jak složitými testy jsi prošel, ale myslím, že ti po nich zbytečně a až nezdravě narostlo ego. A taky myslím, že už se asi s upřesňujícím příspěvkem do diskuze nezapojíš.

hodnocení

1x

Vyčítáš matce, že věří hoaxům. Kterým? Těm, na základě kterých byly rozpoutány války, které stály miliony životů a desítky milionů lidí vyhnaly z domovů?

hodnocení

0x

Časem získáš zkušenost, že některé lidi o některých názorech přesvědčit nelze. To není o výši IQ, to je o zkušenosti.

hodnocení

0x

Dobrý den. Vy máte IQ 147...Máma má zase o dost víc odžito. Dá se tedy předpokládat, že má zase víc zkušeností a je moudřejší v mnoha směrech. Na své názory má právo každý.

radis
hodnocení

0x

Ber to jako přípravu na život. Spousta lidí kolem tebe bude v životě tvrdit a chtít naprosté nesmysly a nebudou to ani vědět, nemá cenu jim to většinou vysvětlovat, je lepší souhlasit a celé to přejít - moudřejší ustoupí. Budou to nadřízení, úřady, správní orgány, zákazníci, odběretelé, dodavatelé ... vždy se najde nějaký blbec.

hodnocení

0x

V 16 letech jsem si taky myslela, že svět se točí jen kolem mě, že mám vždycky ve všem pravdu, IQ s tím nemá co dělat - sice nemám zřejmě 147, ale záleží na celém IQ testu. Nevím, jestli jsou otázky celosvětově jednotné, ale co jsem si dělala, tak jsem byla nad průměrem. A teď : dnes - jsem seniorka- vím, že nejsem středem vesmíru, že hodně informací nevím,že leckdy mě někdo nepochopí, navíc, že nikdy nebudu vědkyně, nevymyslím nic pro záchranu světa atd. V tvém věku jsem si myslela, že naši nic nechápou, že jsem chytřejší. Poznání a vystřízlivění přichází s věkem. Mladí si musejí občas natlouct, aby pochopili. Navíc, co když maminka má opravdu pravdu? Co když to vy mladí pochopíte, až bude pozdě? Maminka má o tebe strach, určitě zná historii a ví,co se ve světě dělo. Doufá, že vás nic takového nepotká, hledá odpovědi, kterých je na internetu spousta a nejen u nás. Možná jsi genius, ale pochybuji, že ve všech oborech. Zkus maminku nechat ,spíš ji uklidnit. Třeba naši mladí mají taky odlišné názory, nebavím se s nimi o tom, tak to asi bude i jinde.

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, byla jedna velmi inteligentní a třemi tituly otitulovaná maminka, která chtěla mít geniálního chlapečka. Tak si ho vzala na starost. Ten chlapeček uměl ve třech letech rozpoznávat hodiny, ve čtyřech letech číst, v pěti počítat a v šesti mluvil německy. Tenhle chlapeček byl na úrovni dvakrát starších děcek, takže podle tabulek psychologů měl IQ 200. Výsledek testu zarámovaný a na stěnu pověšený. Raději se neptej, co si tenhle chlapeček o své mamince dodnes myslí.

Druhý příklad. Můj otec měl titulů celou řadu a když se měl narodit můj bratr, otec přinesl domů lékařskou knihu s popsanými a fotograficky dokumentovanými vadami novorozenců. Rozštěp rtu, noha otočená dozadu, vnitřnosti mimo tělo, zdeformované končetiny, nevyvinuté oči, mongolismus.. Obyčejný chlap by takovou knihu domů nedonesl, protože na udělání tak velké blbosti by neměl dostatečně vysoké IQ.

Co dodat?

Druhů IQ je víc než jeden. Pro život nejdůležitější IQ se jmenuje sociální IQ a to kamaráde měla hodně slabé ta chlapečkova maminka a máš ho slabé i ty.

Ber svoji matku takovou jaká je. Když něco řekne, tak mlč a nic nekomentuj. A hlavně si zapiš za uši, že neklamnou známkou blbosti je pocit chytrosti.

liska5
hodnocení

0x

Známá doktorka, Kateřina Cajthamlová, řekla při jedné přednášce, že intelihenci dědíme po matce. Třeba to máš po mamince.*smich* Jen nějaké matematické řady a skládání mnohoúhelníků se sociální inteligencí asi tolik nesouvisí.

smode*
hodnocení

0x

Dobrý den. Vysvětlit jí to nelze (viz studie pánů Dunninga & Krugera) - to zas musíte pochopit Vy. Sám to mám podobné. Nejhorší je, že když člověk vidí jak vlastní příbuzné jejich (ne)inteligence ničí, chtěl by jim nějak pomoct - což bohužel není možné. Budete si muset zvyknout a akceptovat to jaká maminka je.

mi se líbí výrok od Zemana...jen blbec o sobě nepochybuje...

Zeman použil výrok pana Wericha.
Óóó, moudrý to muž :)

On je to spíš modifikovaný Sókratés, že ..

hodnocení

0x

Ještě jedna moje odpověď: myslím, že zkontrolovat si,co vypouštím do světa,je taky známka inteligence,a to u tebe včetně namyšlenosti postrádám. Kdo ví, jak to s tím IQ je.

id
hodnocení

0x

Znám člověka s vyšším IQ než máš ty a věř, že je k životu nepoužitelnej a to doslova. Tvá máma je určitě použitelná, když vychovala tak chytrého kluka, pokud nekecáš.Třeba s čím si poradí máma levou zadní, ty bys ani nehnul.

Jeden pan profesor sdělil - vysoké IQ a vzdělanost nikoho neopravňuje se povyšovat nad druhými, ale má pouze výhodu nad ostatními.

Ona ta výhoda bývá úzce selektivní. A je to vždy něco za něco. Vím o čem mluvím. Taky jsem četl ve třech letech ..

hop®
hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno výše IQ není pro praktický život rozhodující.
Sám se tady chlubíš svojí "inteligencí", ale nestojíme Ti ani za to, aby sis po sobě příspěvek přečetl a pravopisné chyby opravil.
A o své "chytrosti" maminku nejlépe přesvědčíš tím, že ji přestaneš podceňovat, že se s ní nebudeš hádat, že se přestaneš chovat jak když jsi sežral Šalomounovo ho*no...

hodnocení

0x

@kalol - já nevím jak jí mám vysvětlit, že jsem o dost chytřejší než ona (nemyslím to ve zlém) a že mám pravdu já
Bod 1 - Maminka má vždycky pravdu.

Bod 2 - Nemá-li maminka pravdu, platí bod č. 1.

*smich*

hodnocení

0x

Tak jsem ti na to taky skočila. To je nuda, že? Jen jsi mě potěšil, i když z maminky děláš téměř nesvéprávnou osobu, že o ní jinak aspoň nepíšeš nějak hanlivě. Sice nevěřím tvému IQ, ale hloupý docela nejsi. Prostě dobré, jen bys to měl dát mamince přečíst, aby se taky pobavila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]