Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím nosit roušku i v autě?

Od: petrnovo odpovědí: 50 změna:

Dobrý den, musím nosit roušku i v autě? Děkuji

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

18x

Dobrý den, je povinnost mít zakrytý obličej na veřejnosti nebo v MHD či obchodě, ale pokud jezdíte v autě sám, tak ji mějte třeba jen na krku a nasaďte si ji až vystoupíte, resp. pokud někoho povezete. Zdravím!

kepler*
hodnocení

8x

Jen pokud povezeš další osoby. Jinak to nemá smysl.

Nemluví se zde o smyslu. Kdo byl na vojně, tak ví, že "o rozkazu se nediskutuje" ale provádí. Befel byl jasný, nosit i v autě. Tvůj názor nikoho nezajímá. Důležité je co je správně z hlediska oficiálního omezení.

hodnocení

7x

Jeden vynikají rádce, (Martin) zde mnohokrát radil, aby se používal mozek. Takže milý Petře, v aute opravdu nemusíte používat roušku, ale klidně můžete, nic Vám to nebrání.

etana*

Bohužel ministr zdravotnictví rozum nepoužívá, takže se vyjádřil, že i sám v autě. Jo, je to zmatkář, ale má moc, bohužel.

priklad1*

Ministr už slevil

hodnocení

6x

Roušku musíte nosit všude s výjimkou domova, vlastního auta (i s rod. příslušníky, ne však, pokud vezete cizí osoby) a pracoviště, kde nepřijdete do styku s veřejností.

radis
hodnocení

5x

Tak ve vašem autě ne. To si může každý soudruh zachrchlat dle svého uvážení. *palec*

hodnocení

4x

Pan Sirota, dopravní expert řekl, že použití roušky v autě může být nebezpečné. Nebezpečnější v tom, že se může posunout a řidič neuvidí na cestu. Nebo se jí začne zaobírat a zase může způsobit havárku. Tak co je lepší?

hodnocení

3x
Od dnešní púlnoci povině
Je fuk čím ale musí být zakrytej nos i ústa

pb®
hodnocení

3x
Trochu rozumu do hrsti. Roušku nenosím doma mezi členy vlastní rodiny, ani ve vlastním autě, pokud jedu s členy svojí rodiny. Ba ani na svojí zahradu si ji neberu a dovolila bych si bez ní i k vlastní popelnici za brankou. K tříděn ému odpadu už jsem šla i včera s rouškou, stejně tak dnes do obchodu, to jsem si nasadila roušku už v autě. Vyvezla jsem snes děti za město do lesa, kde jsme nepotkali živáčka, tam jsme v rouškách nechodili.

hodnocení

3x

Takže roušky se v autech nenosí. Včera na ČT v Událostech.

Musím nosit roušku i v autě?
hop®
A zase vymysleli blbost - když vezu člověka, s kterým sdílím domácnost a lože, tak musíme roušky mít? Oni snad opravdu přemýšlejí zadelí...
hop®
Mimochodem, je to i na webu MZČR...
Jak je to s ochranným prostředkem dýchacích cest v autě, pokud jedu s rodinou vlastním autem?
Povinnost platí na všech místech mimo bydliště, tedy i v autě. Výjimkou je pouze situace, kdy řidič jede ve vozidle sám.

A další fakt je, pokud někdo vlastní Ducato ála Adria. To je už taky domov a né auto? :-D

hodnocení

2x

Sám v autě nemusíte a nemusíte ani když jedete se členy své domácnosti, kde roušku určitě taky nenosíte.

Včera jsem šel kolem silnce a viděl, že jsem že 1/4 projíždějících v autech roušky měla na tváři nasazené a 1/4 je měla pod bradou připravené až vystoupí z auta. 1/2 aut roušky nebyly vidět.

julie*
hodnocení

1x

Ahoj, ty nemocné holky řekly v tom videou jednu celkem chytrou věc. "Chovejte se všichni, jako byste už nemocní byli."

Já pokud mám zatím jen jednu látkovou roušku a musím ji unosit v práci, asi si ji pošetřím a v autě si ji nedám. Ale to pouze za předpokladu, že tam nebudu vozit další lidi, které mohu ohrozit. Myslim, že specielně auto a klima v něm je dost ideální prostředek přenosu. Je to na uvážení.

111®
hodnocení

1x

i ve vlastním autě má rouška smysl, protože se vir na plastech drží až 48hodin a vy víte dopředu, že tam nikoho nepovezete? Vezmněme příklad, vy pojedete s rouškou v autě a vezmete tam někoho bez roušky? Za hodinu tam povezete dítě a to se nakazí a budete nadmíru spokojen že se vám podařilo nakazit vlastní dítě, že jo?

houbes*
No já jsem zvědav jestli se ponaučime až tenhle vir pomine, tak při běžné chřipce a nebo nachlazení budeme zodpovědní a budeme nosit roušku abychom v zaměstnání to nešířili. Osobně bych si to přál..aby roušku jsme v těchto případech nenechávali doma na věšáku ;)

?Něchápu logiku.vy bytě nosít také roušku před dětmi a manželkou,jak to pak děláte při "manželských radovánkách"? JInak ne každý bere do auta kohokoliv cizího,osobně neberu nikoho cizího! A dítě již také ne-občas si jen s dítětem vyměníme auta (když má na autě závadu má dovču atd . tak jede mým .

hodnocení

1x

Po dvaceti minutách už rouška nechrání. V lese nebo v autě je zbytečná, tvrdí lékař = Jakmile klasická rouška zvlhne, stává se propustnou a nechrání. A k tomu dojde asi po dvaceti minutách. Překvapuje mě, když vidím lidi, jak venčí psa a mají roušku. Když v parku jednou za pět minut potkáte člověka, žádné riziko vám nehrozí, říká infekcionista Nemocnice Na Bulovce Jiří Beneš.

doplněno 19.03.20 08:36:

Pro případný poslech: video.aktualne.cz/...

dvd99: Tak nějak.

Logika je jedna věc a nařízení vlády druhá - i park je veřejný prostor. Nebudu riskovat, že tam se psem půjdu bez roušky a potkám nějakého aktivního soudruha, který mě podle stanného práva třeba zastřelí.

Klidně bych takopvého soudruha poslal někam-běžně tak chodím všude-přiblíží -li se nebo je někdo na cca10m ode mne nasadím ji,ne-li tak proč to mít na obličejí? blbost nade vše.Ať mi ten uvědomělý soudruh dokáže že jsem ji neměl--jak by to chtěl dokázat?!

hodnocení

1x

Použít zdravý rozum a zeptat se sama sebe. Chci být zdravá jesli třeba občas kašlu chci nakazit někoho jiného? Byť v autě jedu sáma,ale muže přistoupit někdo cizí.Když pak si nasadím roušku tak v autě už je nakašláno.Vir ze vzduchu rouška nezachytí.Rouška zachytí vlhké kapénky s virem při kašli na ústech.

hodnocení

1x
Bohužel, vláda se s definicí toho, kde se má rouška nosit příliš nes.. a vyhlásila toto:"Od 19. března 2020 od 00:00 hod. se zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa);k ochraně je možné využít respirátor, roušku, ústenku, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapénkové infekce;"Co někde někdy na nějaké tiskovce plácnul Babiš, nebo Vojtěch je velkem jedno. Oba dva například opakovaně vystupovali před novináře s rouškami a respirátory s ventilkem, které jednoznačně neplní funci ochrany před šířením kepénkové infekce, tedy před očima celého národa porušovali vlastní zákon.Pokud někde neexistuje nějaká písemná prováděcí vyhláška, tak je nutné zákon chápat doslova, i když je nesmyslný. Tedy "na všech místech mimo bydliště"(osobně ale roušku v aute nepoužívám, protože jezdím jen svým autem, ve kterém jezdím jen já, případně moje manželka, se kterou spávám v jedné posteli, takže není důvod. Navíc vždy o víkendu interiér dezinfikuji ozónem.).Trapné je, že Babiš s Vojtechem skutečně řekli, že rouška se musí nosit i ve svém autě, přitom na stránkách ministerstva zdravotnictví vám viruální asistentka Anežka k nošení roušky říká toto:v zaměstnánív obchodě (zde doporučuji dodržovat odstup alespoň 2 metry mezi jednotlivými osobami)na zastávceve veřejných budovách (pošty, nádraží, sídla orgánů veřejné moci,...)na veřejných prostranstvích (v parku, na ulicích,..)v taxíku (je zákaz provozu taxislužby s výjimkou rozvážení potravin nebo lidí s oprávněním řidiče taxislužby)při nástupu do MHDSankce za porušení nařízení povinnosti nosit při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště ochranné prostředky dýchacích cest se pohybuje až do výše 20.000,- Kč. koronavirus.mzcr.cz/... ani zmínka o vlastním autě či pobytu v přírodě, kde policie lidi nahání.. Chápu, že toho mají moc, ale přece jen těch omezení týkajících se lidí není až tolik, aby je nemohli definovat jasně a srozumitelně po každého a halavně aby se sami nemohli domluvit na jednotném výkladu. To se týká i těch pitomých ventilků na respirátorech.doplněno 29.03.20 19:32: Tak jsem nelenil a na ministerstvu zdravotnictví oslovil živého asistenta (kopíruji i s překlepy):Dobrý den, pro urychlení komunikace prosím zadejte svůj dotaz. Děkujeme.Dobrý den, pan předseda vlády Babiš i ministr vojtěch na kameru odpověděli novinářům, že roušku je ze zákona nutné mít i ve vlastním autě. Vaše vituální asistentka Anežka ale vlastní auto ve výčtu míst, kde jenutné mít roušku neuvádí. Stejně tak ji neuvádí jako povinnou při pobytu v přírodě, přitom policie ji vyžaduje. Takže kde je pravda?19:06Dobrý den, v autě opravdu není potřeba roušku nosit, dokonce je to pro Vás ve výsledku rizikové. V přírodě je to čistě na Vašem uvážení - pokud je zde větší koncentrace lidí, doporučuji mít roušku nasazenou.19:10Děkuji za odpověď, ale o jakou zákonnou úpravu se tento váš výklad opírá?19:11Na toto žádná zákonná úprava není, jedná se o doporučení epidemiologů.Doporučuji se orientovat např. podle článku zde: novinky.cz/... tento o nošení v parku: irozhlas.cz/... irozhlas.cz/... samotné prohzávazné prohlášení vlády zní "Od 19. března 2020 od 00:00 hod. se zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa);"Tam nic o veřejném prostoru není.Všechna místa mimo bydliště jsou všechna místa mimo bydliště..19:16Pokud bysme se drželi přesně tohoto vyhlášení, tak ano, museli bychom nosit roušku i v lese nebo parku, ale jelikož zde přijdeme do styku s minimem lidí, je to zbytečné - na policii v přírodě asi také nenarazíme, takže zde není kdo by Vás zpokutoval. Už si rozumíme?Ve výsledku se prohlášení vlády pře s doporučením epidemiologů.19:20Rozumím, vaše stanovisko je takovéto, ale když mě v autě zastaví policista a bude vyžadovat roušku, zákon psaný černé na bílém je na podle mého názoru jeho straně a nějaký článek z novin mi k ničemu nebude . Díky za odpovědi a přeji hezký večer.19:23Ano, pokud by Vás zastavila policie v autě a neměli jste roušku, pokutovat Vás může. Ačkoliv nošení roušky zde nedává smysl, zákon je na jeho straně. Je to vše na Vašem uvážení. Budeme doufat, že vyhláška se nám ještě poupraví.Také děkuji a přeji fajn večer.Takže jak si většina z nás myslela, zákon je v roporu s názorem epidemiologů i se zdravým rozumem a my si můřeme vybrat, zda se chceme chovat zákonně či rozumně, ale současně to možné není..*bzum*

Co když má někdo obytňák? Pak je auto bydliště.

alan*
hodnocení

0x

Ano, musíte.

hodnocení

0x
Rouška se musí nosit i v autě, jediná výjimka je byt a vlastní balkón.

Myslím, že pokud jedete sám, tak mít roušku nemusíte. Jde o ostatní lidi.

houbes*
hodnocení

0x
Dobrý den, pokud jste řidič a řídíte své auto a jedete sám, tak ji nemusíte mít . Pokud už byste tam někoho vezl tak ji musíte mít. Nejlépe se držet jedné věci, pokud vláda řekne noste jí, tak doporučuji vemte si jí i v tom vašem autě..i když tam budete třeba sám.
A když bude SÁM a ve SVÉM autě, tak k čemu mu ta rouška bude?
Že bych také sám, ve své vlastní kanceláři nosil roušku? Ne..
houbes*
Pokud jste sám ve své kanceláři tak roušku si neberte nemáte komu předat bacil je to jako v tom autě. Pokud bych já osobně vešel do vaší kanceláře a viděl bych vás tam bez roušky, tak byste na mě působil nezodpovědným dojmem. Toť vše..

Pokud za mnou do kanceláře budete mít cestu, roušku mám pověšenopu na krku...tak si ji nasadím.

Ale jinak Vás ujišťuji, že v tomto případě by to bylo v podstatě k ničemu (pokud bych coronavirus měl). Bylo by totiž nutné nejen roušku mít na ústech po celý den..ale pravidelně ji měnit, desinfikovat kancelář...a předměty, kterých se dotýkám.

Když Vás to ale uklidní, nemám s tím problém (vážně ne).

pb®

Víte roušek mám několik, ty prodávané chirurgické, i jsem včera ušila bavlněné dvouvrstvé s kapsou na papírový kapesník. Ale ještě jsem nepřišla na to, jak to mít na hubě, aby se mi nepotily brýle a neměla jsem roušku narvanou až v očích. Možná by pomohly větší obroučky, ale ty nevlastním. Takže v zachování života svého i ostatních ji ve svém vlastním autě fakt nosit nebudu. Nikoho jiného nevozím, krom vlastních dětí či manžela. A s nimi jsem v tak úzkém kontaktu, že jsme se navzájem osidlili už kde čím.

houbes*
Ale jinak Vás ujišťuji, že v tomto případě by to bylo v podstatě k ničemu (pokud bych coronavirus měl) opět se myslíte. Rouška slouží aby jste ji měl když budete nakažen aby jste to prskáním na jiné nepřenesl. Pusťte si video od paní Pekové co říká o roušce.
houbes*
19.03.20 09:39

Boha jeho...

Já to samozřejmě vím. Ale i když na Vás v kanceláři budu dýchat přes roušku (jejíž účinnost i tak není 100%), tak už jen to, že zaklepete na dveře na které jsem předtím sáhl já, by pro Vás mohlo být riziko. Spousty dalších věcí se člověk dotýká (rikavice zatím nařízené nejsou)...Šanony, stůl, papíry...okna, židle..to vše může být infikováno. Několikrát denně si myji ruce, ale v reálném životě je nemohu mít 24h denně "viru prosté"..

Jistě že se použitím roušky riziko sníží, ale v reálu (uvnitř objektu) to bude odhaduji snížení tak 30% (venku třeba 80-90%).

houbes*
Pusťte si to video na vaše otázky a odpovědi co tady sirite je odpověď ve videu. Jak dlouho treba vydrží vir v suchem prostředí jako je ta vaše kancelář a nebo palubovka v autě když svítí slunce. :) Co tady naznacujete vase klika od kanceláře a nebo šanony. Atd.atd. nemá to cenu vy vždy budete mít pravdu..

Ale však já říkám to samé...I paní doktorka tu roušku komentuje s lehkým ( a někdy i větším) úsměvem..

Nehledě k tomu, že jak říká "potom ji vyhodím do biologického odpadu, který se zlikviduje". To udělá kolik z nás "obyčejných" lidí?

Nejsme spolu ve sporu...

hodnocení

0x

Jak často roušku, ústenku měnit?

Ústenka by se měla ideálně měnit každou hodinu, zejména pokud se pohybujete mezi větším množstvím lidí. Vyměnit by se měla i v okamžiku navlhnutí.

Přestože rouška virus 100% nezastaví, omezí šíření kapének s virem. Nosit roušku, ať už jakoukoliv, má tedy opravdu smysl.

novinky.cz/...

Mám manželův bavlněný kapesník, vytvořím trojúhelník a vzadu zavážu. Lze krásně vyvářet a žehlit. Krásně se mi dýchá a nepotí se mi brýle. Zatím mi stačí.

hodnocení

0x

Roušek je málo a rychle zvlhnou a nechrání, tak proč jí nosíte v autech lidi proboha?! Demence.

Ti to mysleli dobře, ale jsou lidi, co jí nosí i když jdou doma na záchod... (můj odhad, pokud jezdí sami v autě s rouškama).

k2

@gumidek:nevim, zda ti 2 vubec mysleli, kazdopadne na primou otazku novinaru (tedy zda mam nosit rousku i v aute) oba odpovedeli, ze ano.

Pokud tedy v aute rousku nenosite, porusujete zakon/narizeni (nebo co to vlastne je) vlady.

To fakt někde řekli? Paka *alene*

Ne nemusí být v autě-to je jen výkřik do tmy jednoho či dvou ,zvolených stoupů!

No já nikoho cizího stejně do auta neberu a z rodiny málokdy. Máme s otcem oba své auto.

Akorát nechápu, jak vítězí blbost nad logikou a zdravým rozumem...

Nejvíc moralizují většinou ti, kteří si ani po záchodě nemili ruce a pak vykoupí tuny desinfekcí.

prymula
hodnocení

0x

ne, říkal to prymula, že to není potřeba, použij selský rozum

Argument ...říkal to Prymula není příliš relevantní, ale jinak máte pravdu.

paat
hodnocení

0x

Škoda, že ještě někdo nevymyslel roušku s vyhříváním, když hned zvlhne. Já myslím, že Češi koumáci i na to přijdou. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma coronavirus
Otázky na téma rouška
Otázky na téma rouška vir

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]