Nejste přihlášen/a.
Zdravim poslal jsem doporučeně baliček,dalniční známku,ale kupujici mi neposlal penize byly jsme domluveni že jakmile přijde dalniční tak že to zaplatí 1100Kč. Co můžu dělat? Děkuji Vám
Já si myslím, že to je nová generace, která ještě nemá zkušenosti, jak to ve světě chodí. A jak začne stárnout, tak se bude lépe zorientovávat. Zde je právě příklad, že chybami se člověk učí. Příště už bude vědět, že jsou na internetu-nebo na bazarech podvodníci, že nelze každému důvěřovat. Tato zkušenost možná stála jenom 1100 kč plus poštovné.
Pokud to bude podvod, tak se nevyplatí ho uhánět, povětšinou to stojí čas, nervy a další peníze, které převáží výši ztráty. /možná prověřit jméno, telefonní číslo, jestli toho nemá na svědomí víc a přidat se potom k hromadné žalobě/
Mohl by to udělat tak, že když by jel někdo známý v tom městě, tak by zašel k domu toho dotyčného a hodil by mu do schránky v obálce dotaz, třeba ve znění: kdy zaplatíte těch 1100 Kč?
Možná že by se dotyčný dlužník (pokud je opravdu dlužník a ne třeba někdo, kdo je momentálně v nemocnici) lekl, že si na něho někdo může "došlápnout" a raději by zaplatil.
Nejlepší je platba předem. Ty převody jsou mezi bankami během 24 hodin, některé skoro okamžitě, za pár minut. Anebo jak již napsáno, na dobírku. Třeba peníze ještě dojdou, zkuste ještě s příjemcem komunikovat, kde to vázne.
Napíšu to rovnou a na 99% ty prachy jsou prostě fuč...
Pro Vás dobré že to není likvidční částka a zároven ponaučení že už to nikdy neuděláte.Bud dobírka nebo platba předem.
Bohužel, zaslání dobírkou je zase riziko pro kupujícího, např. že místo platné dálniční známky v balíčku bude třeba obrázek ferdy mravence. Bohužel, případná nesolidnost je riziko pro obě strany.
Jasně i ta dobírka je zase nevýhoda pro kupujícího.Ale pak je to na mrtvém bodě a obchodovat by nešlo.
Tady je smutné že se jedná o směšnou částku že to vubec někomu stojí za to podstoupit
Obchodování se nezastaví, ale omezí. Např. já jsem vloni přes inzerát prodal knihu. Paní, které jsem knihu prodal, zaplatila předem na účet (sama to navrhla ) částku 400 Kč + poštovné. Knihu jsem ještě daný den odeslal. Paní prostě riskla přibližně 550 Kč, protože nikdy předtím jsem jí nic neprodal a neznali jsme se. Tot byl případ, kdy se "zkontaktovali" dva solidní.
Jiný příklad. Dva měsíce předtím jsem prodával knihu za tuším 1500 Kč. Ozvala se paní, která bydlela přibližně 100 km daleko. Sjel jsem s knížkou vlakem na nádraží u vesnice kde bydlela a ona mě zaplatila jízdné za vlak. Cesta tam a zpět trvala dohromady i s čekáním asi 3 hodiny. Ale ušetřil jsem čas s balením knihy a starost, jestli bych případně musel 15 dní čekat na vyzvednutí.
Nerad to tady "tapetuji" ale přidám ještě jeden příklad.
Nabízel jsem v inzerci např. i staré PC hry, lacino, za částky v řádu desetikorun. Ozval se někdo, že má zájem, ale nenapsal, kde bydlí. Napsal jsem, že můžu hry předat ve středu města, kde bydlím. Odpověď už dotyčný nenapsal. Z toho vyplývá, že je nesolidní a i kdyby se mě kvůli těm několika desetikorunám chtělo ty hry zabalita ztratit čas cestou na poštu, tak bych to stejně neudělal. Je li tak nesolidní, že ani neodepíše, tak podobně by si nemusel ty hry vyzvednout a já bych pak šel znova na poštu převzít balíček zpět. NEEXISTUJE. Nemá li slušnost odepsat, nemám zájem mu cokoliv prodávat.
Bohužel už nemůžete dělat nic moc. Pravděpdobně to byl nějaký podvodník. Na světě je spousta podvodníků.
Možná byste mohl zkusit "fintu", že byste dotyčnému napsal, že možná spletl číslo účtu, ale peníze nemáte. Pokud ani na to nebude reagovat, tak byste mu pak mohl napsat, že až pojedete někdy v budoucnu kolem jejich domu, že se pro peníze zastavíte osobně, popř. že máte známého, který jezdí kolem daného města /vesnice a pro peníze si přijde. Možná se ten dotyčný poleká, že je to skrytý výhtužka, že by třeba mohl dostat pár facek a zaplatí. Otázka ale je, zda vůbec na té adrese bydlí.Může to být třeba adresa, kde trvale nikdo nebydlí a on jenom "používá" poštovní schránku. Bydlím na sídlišti a v některých domech jsou takové poštovní schránky. Stačilo by nalepit štítek se svým jménem.
Pokud jste "tvrdší" , tak můžeta např. napsat skrytou výhružku třeba ve smyslu- "slyšel jsem, že nějaký pán nezaplatil a pak mu někdo vykopl dveře od domu / bytu (rozbil okno ...). Neslyšel jste o tom něco? "
To už ale může být kvalifikováno jako vyhrožování. Navíc to není příliš morální.
Navíc pokud by jste nějakou takovou skrytou výhružku napsal a stalo by se, že dotyčného by někdo za něco opravdu profackoval nebo by poškodil jeho dům (což je pravděpodobné, když zřejmě dělá takové sviňárny), tak byste byl taky podezdřelí, mohli by Vás vyzvat, aby jste šel na výslech atd.
Takže, já na Vašem místě bych ty peníze oželel a bral to jako poučení do budoucna.
Je možné, zkusit "fintu", že se podívate na inzerci, zda dotyčný něco dalšího shání a v tom případě byste se mohl vydávat za někoho jiného a nabídnout mu to (třeba z jiné emailové adresy nebo z jiného čísla mobilu) a požadovat peníze předem na účet (nebo zálohu). Pokud by peníze poslal (o tom ale pochybuju) tak byste si to "strhnul" z dlužné částky. Nebo byste mu mohl navrhnout, že to pošlete na dobírku, ale poslal by jste mu jen prázdný balík. Ale pochybuju, ře takový člověk by to udělal. Sám tak jedná a takové jednání očekává i od druhých.
Kdyby jste mu chtěl aspoň uškodit a našel inzerát, že něco prodává, tak se s ním můžete domluvit na zaslání na dobírku, ale případný balík by jste si nevyzvednul, takže by měl aspoň ztrátu za poštovné.
Dá se doporučit, prodávat jen těm/kupovat především od těch, kteří jsou nějakým způsobem "otestovaní". Např. jsou lidi, kteří různé věci prodávají průběžně, za částky v různých řádech. Např. od někoho koupíte něco třeba za stovku (platba předem na účet). Když pošle zboží, je větší prvděpodobnost, že je solidní. Třeba na bazošis e to dá poznat dle emailové adresy nebo dle tel. čísla.Někdy stačí i dát dotaz na nějaké zboží, které někdo nabízí, i když ho skuzečně koupit nechcete.Pokud Vám dotyčný/á ani neodpoví, tak se dá očekávat, že je nesolidní i s placením.
Ale 100% záruka prostě neexistovala, neexistuje a existovat nebude. Může se stát lecos, třeba i to, že někdo chce zaplatit, ale mezitím mu třeba někdo odcizí peníze z účtu, nebo je náhle hospitalizován apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.