Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dezinfekce roušky v mikrovlnce

Od: magda odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
jde dělat dezinfekce roušky v mikrovlnce? Máme je našité ze 100% bavlny a vyvařování mi přijde zdlouhavé. Mikrovlnka taky zabije vše, ne? Dala bych je tam s miskou vody a nechala jet třeba 2 minuty na plno?

děkuji

Dezinfekce roušky v mikrovlnce

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jak je už tady odpověď, určitě to chce ale namočit a možná stačí i kratší doba. Takhle dezinfikuji houbičky na nádobí, utěrku, kterou utírám stůl atd.

hodnocení

2x

Jde to, jen byste měla roušky navlhčit nebo namočit a vyždímat a dát na 3-5 minut na plno. A hlídat, aby náhodou nevzplanuly (to podle mě nehrozí).

Dezinfekce roušky teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce bez kovových částí! dle výkonu 3-5 minut, je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem, nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí.

Už jsem to našla

fjfi.cvut.cz/...

hodnocení

2x

Jednodušší mi připadá vyžehlení (napařovačkou)

Taky mě to napadlo, jsou tam vysoké teploty, ale spousta záhybů resp řasení... a to nevím jestli se prohřeje při běžném žehlení. Ale určitě by šlo zpomalit, aby žehlední trvalo déle/důkladněji. *palec*

therock
hodnocení

1x

CHtěl jsem s nějakou institucí konzultovat ten samý dotaz,linky jsou full a připadá mi blbost"zatím"je tím zatěžovat,ale myslím si,že prolít úměrně roušku kvalitní alkoholovou dezinfekcí a nechat vyschnout by mnělo taky fungovat anebo né?Možná by stačilo i kompletně roušku anebo respirátor kompletně postříkat dezinfekcí v rozprašovači.

Je potřeba alkohol nad 60%, co jsem někde četl. Ideál je tedy technický líh 99%.

Je pravda,že alkohol se odpaří, ale stejně si myslím, že třeba slivovice bude cítit.*smich* Navíc, není lepší ten alkohol vypít?

Alkohol prý na roušky nefunguje spolehlivě.

hodnocení

1x

A já dala roušku do misky a 3 x zalila vařící vodou z konvice a vidličkou promačkala,nechala okapat a ještě ji přežehlím na nejvyšší stupeň. Mám látkové ale s tvarovacím drátkem tak mikrovlnka nepřichází v úvahu.;)

hodnocení

1x
Rozhodně bych pak ale už mikrovlnku nepoužíval na ohřev jídla. Tedy třeba po čase ano ale ne na střídačku.
Raději bych na vyvařování vyčlenil nějaký starý hrnec s poklicí a hlídal si oddělení od jídla.
dolga*

To je velmi názorný názor.*palec*

therock
hodnocení

0x

Slivovice není dezinfekce,ale lék myslel jsem tím originální třeba na ruce.Príma nápad jdu si dát tři,bo nohy jsou nohy.:)

petr63
hodnocení

0x

Dobrý den,já zkoušel mikrovlnku a jde to ale ještě mne napadlo,že nejlépe dezinfikuje pára,tak vyzkoušíme do hrnce s napařovačem na knedlíky,to by taky mohlo fungovat.

hodnocení

0x

To že v mikrovlnce nepřežije kočka neznamená že nepřežijí mikroorganismy. Možná při správném způsobu použití.Ale před pár lety proběhla nějaká studie že při ohřívání jídla se mikroorganismům docela daří

Třeba lékařské nástroje se dezinfikují v ultrazvukové lázni

jabraka*
hodnocení

0x

Zkusil jsem to.Ovšem ihned jsem MW vypnul.Profesionálně vyráběné roušky jsou vybaveny v horní části drátkem,který se natvaruje na nos.Sterilovat by šly jen doma ušité roušky.Ovšem suchá rouška se v MW nezahřeje,takže je ji potřeba trochu navlhčit,třeba postřikovací lahvičkou.Pak vložit do MW pouze na 5 sek.

JABRAKA

iroot
hodnocení

0x

Nikde jsem se nedočetl jaké teploty tento virus zničí, víte to někdo? Dokonce prý ani 90° C.

linykutil
hodnocení

0x

Nyní jsem poslouchal jednoho docenta a ten říká, že na koroviry platí mýdlo - rozpouští jejich tukový obal . Takže by mělo stačit roušky namočit do koncentrované mýdlové vody.

ladapoly
hodnocení

0x

Tak jestli si vzpomenu na všechny rady (a nesmysly) a shrnu je:

1. horkovzdušnou troubu ano, nastavit na cca 70st. Celsia a nechat 0,5 až 1 hod. respirátor na této teplotě a pak pověsit "někam do chodby"

2. mikrovlnka ne, plíšky co drží tvar mohou způsobit i požár

3. UV-C záření ano, starší "horská sluníčka s výbojkou" (např. Chirana) emitují i UVC (což je cca od 260 do 285 nm) a nechat působit alespoň 5 minut z každé strany na vzdálenost okolo 0,5 metru. U těch novějších horských sluncí se vám tak přilepí umělé nehty, protože mají jen UVA a UVB (omlouvám se za fórek). Ale pozor - lze koupit i "germicidní lampy" a "germicidní zářivky", které emitují UVC!

4. pára ne, podle zkoušek se narušuje vnitřní struktura a "krabatí se" (to je i při vyvařování)

5. chemické ošetření ano, vystříkat (provlhčit !) alespoň 70%ním Ethanolem (lihem, isopropylakoholem) z obou stran a nechat alespoň 24 hod. vyschnout (nejlépe zkombinovat s pravidlem "sedmi", tj. mít na každý den jeden respirátor a ten na konci dne "vystříkat" a nechat vyschnout do té doby, než na něj za týden přijde řada). Prodávají se i lihové přípravky, přímo k tomu určené ...

5. Ozón (generátor ozónu) ano, jde však také o velikost místnosti, aby ozónu bylo v místnosti dostatek (pozor na návod k používání - jak a kde použít !)

Shrnutí pro normální lidi: kdo má horkovzdušnou troubu, použije bod 1. Kdo ji nemá, použijte bod 5. V obou případech po ošetření jde jeden respirátor použít 5 až 10 x !

No, víc už se sem nevejde, tak přeji hodně zdraví .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]