Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jde dělat dezinfekce roušky v mikrovlnce? Máme je našité ze 100% bavlny a vyvařování mi přijde zdlouhavé. Mikrovlnka taky zabije vše, ne? Dala bych je tam s miskou vody a nechala jet třeba 2 minuty na plno?
děkuji
Jde to, jen byste měla roušky navlhčit nebo namočit a vyždímat a dát na 3-5 minut na plno. A hlídat, aby náhodou nevzplanuly (to podle mě nehrozí).
Dezinfekce roušky teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce bez kovových částí! dle výkonu 3-5 minut, je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem, nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí.
CHtěl jsem s nějakou institucí konzultovat ten samý dotaz,linky jsou full a připadá mi blbost"zatím"je tím zatěžovat,ale myslím si,že prolít úměrně roušku kvalitní alkoholovou dezinfekcí a nechat vyschnout by mnělo taky fungovat anebo né?Možná by stačilo i kompletně roušku anebo respirátor kompletně postříkat dezinfekcí v rozprašovači.
A já dala roušku do misky a 3 x zalila vařící vodou z konvice a vidličkou promačkala,nechala okapat a ještě ji přežehlím na nejvyšší stupeň. Mám látkové ale s tvarovacím drátkem tak mikrovlnka nepřichází v úvahu.
Zkusil jsem to.Ovšem ihned jsem MW vypnul.Profesionálně vyráběné roušky jsou vybaveny v horní části drátkem,který se natvaruje na nos.Sterilovat by šly jen doma ušité roušky.Ovšem suchá rouška se v MW nezahřeje,takže je ji potřeba trochu navlhčit,třeba postřikovací lahvičkou.Pak vložit do MW pouze na 5 sek.
JABRAKA
Tak jestli si vzpomenu na všechny rady (a nesmysly) a shrnu je:
1. horkovzdušnou troubu ano, nastavit na cca 70st. Celsia a nechat 0,5 až 1 hod. respirátor na této teplotě a pak pověsit "někam do chodby"
2. mikrovlnka ne, plíšky co drží tvar mohou způsobit i požár
3. UV-C záření ano, starší "horská sluníčka s výbojkou" (např. Chirana) emitují i UVC (což je cca od 260 do 285 nm) a nechat působit alespoň 5 minut z každé strany na vzdálenost okolo 0,5 metru. U těch novějších horských sluncí se vám tak přilepí umělé nehty, protože mají jen UVA a UVB (omlouvám se za fórek). Ale pozor - lze koupit i "germicidní lampy" a "germicidní zářivky", které emitují UVC!
4. pára ne, podle zkoušek se narušuje vnitřní struktura a "krabatí se" (to je i při vyvařování)
5. chemické ošetření ano, vystříkat (provlhčit !) alespoň 70%ním Ethanolem (lihem, isopropylakoholem) z obou stran a nechat alespoň 24 hod. vyschnout (nejlépe zkombinovat s pravidlem "sedmi", tj. mít na každý den jeden respirátor a ten na konci dne "vystříkat" a nechat vyschnout do té doby, než na něj za týden přijde řada). Prodávají se i lihové přípravky, přímo k tomu určené ...
5. Ozón (generátor ozónu) ano, jde však také o velikost místnosti, aby ozónu bylo v místnosti dostatek (pozor na návod k používání - jak a kde použít !)
Shrnutí pro normální lidi: kdo má horkovzdušnou troubu, použije bod 1. Kdo ji nemá, použijte bod 5. V obou případech po ošetření jde jeden respirátor použít 5 až 10 x !
No, víc už se sem nevejde, tak přeji hodně zdraví .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.