Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosí už všichni roušky?

Od: clayman® odpovědí: 74 změna:

Dobrý den,
docela jsme se izolovali a to tak, že týden téměř nikam nechodíme. Rozhodně ne mezi lidi. Vystačíme si na zahradě a procházky do přírody.

Zajímalo by mě, jestli už po ulicích všichni nosí roušky (ve městech). Co jsem slyšel, tak do jednoho obchodu (nedaleko nás) už vás bez roušky nepustí, to schvaluji. Jak je to jinde? Je bez roušky vstup někam zakázaný (kromě MHD)? Prosím zkušenosti z vašeho okolí (hlavně obchodů).

Děkuji z vesnice, kde lišky dávají dobrou noc. *spat*

74 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Včera touhle dobou v Liberci v centru hrůza. Roušek jsem po 15minutové cestě napočítala max. 10, uvnitř marketu už to bylo lepší. Jedna slečna v Tescu prohodila někomu do telefonu, že se radši propadne do země, než tohle vzít na sebe - měla jsem strašnou chuť se jí zeptat, jestli to myslí doslova... no a skupinky buranů, kteří se člověku vysmívají, ale ne moc okatě, na to jsou to strašní srabi. Protože kdyby nebyli srabi, tak nosí roušku! *modla*

hodnocení

jj, před týdnem bych říkal něco podobného resp styděl bych se v tom vyrazit na ulici. Teď pomalu obráceně, že ty co nemají bych poslal domů... U nás jdeme po ulici sami, nikoho nepotkáme, takže roušky zatím u nás nejsou potřeba. Ale do obchodu bych bez ní nevyrazil.

Jediné co mi přijde opravdu vtipné jsou fotky politiků po konferenci v rouškách. *smich2* ...jak je vůbec není poznat.

donpapa
hodnocení

3x

U nás ve městě nosí roušku drtivá většina lidí. To víte, že se pár asociálů bez roušky najde, ale ty většinou ostatní z fronty či MHD vyženou.

hodnocení

3x
Brno - předevčírem všichni čuměli na pár exotů s rouškama. Dnes: všichni v rouškách čučeli na pár jedinců bez roušky :)
hodnocení

jj, přesně takovou situaci jsem přepokládal. A jedině dobře. Takhle to zvládla Čína/Korea tak to bude dobrá cesta.

iv®
hodnocení

2x

U nás jsem zatím za exota (malé město na Olomoucku), bohužel...ale chráním sebe i své děti ( ty chodí ven jen vyvenčit pejska), já chodím do práce. Snad začnou , protože jenom tak můžeme vir zvládnout.

hodnocení

Když jsme byli naposledy před týdnem nakupovat, tak tam taky jeden exot s exotem synem byli... u pokladny náhle už nebyli exoty, ale jedinými připravenými. *palec2* Myslím, že si brzy zvykneme. Je to potřeba.

iv®
Aktualizuji... Už nosí roušky všichni, když kouknu z balkonu tak jeden člověk bez se vždy najde, ale stačil jeden den a roušky sr nosí... Jen, ja mám třeba problém rouška brýle, ráno jsem byla venčit a musela sundat brýle, protože ty se hrozně mlzily a ja nic neviděla... Ale stejně ji nosím. Jen v autě sundám, protože vidět prostě musím

Máte respirátor nebo roušku? U respirátoru je na horní straně pásek,který se dá ohnout podle nosu. U roušky,co jsem šila,jsem do tunýlku na horní straně vsunula drátek na uvazování stromků- pokud máte zahrádku, určitě ho máte. Jsou ale i jiné možnosti. Pak se brýle nemlží.

iv®
Mám roušku i s tím páskem... Bohužel brýle se mi fakt mlží...

hodnocení

2x

Jak kdo. Ráno v Kauflandu v Blansku. Tak půlka lidí s rouškou nebo se šálou. I mezi prodavači. Já se šátkem. Myslím, si, že jde spíše o psychologický efekt. Zrovna dnes u nás uklízeli ulici zametacím strojem. Jak se prášilo, tak jsem tak začla strašně kašlat - no hrůza - a přitom jsem byla za oknem. Pořád si myslím, že ten kurvavirus je jen hrozná chřipka a ta dnešní společnost to prostě tak rozmázne, protože je to tak nastavené.

hodnocení

No chřipka je nakažlivá, ale mnohem méně než koronavirus. Ohledně nebezpečnosti to asi bude podobné, ale šance dostat chřipku je podle mě mnohem menší. Není člověk s chřipkou nakažlivý až po tom, co se u něj nemoc projeví? U koronaviru se nic ještě neprojeví a už "týden" to člověk roznáší po ostatních. V tom to právě je a proto je toho najednou tolik po světě.

dolga*

dajko, zákeřnost je v tom, že na chřipku více méně jsme zvyklí, každý rok k nám přikluše, mírně změní formu a je zase pryč. Ale naše imunitní systémy se asi nesetkaly s tím virem a proto to lidi kosí. Možná se mýlím, ale prostě nejsme na tohle zvyklí.

hodnocení

2x

Během 20km jízdy po Brně jsem napočítal 13 lidí s rouškami, v Lidlu se chránila asi polovina zákazníků, prodavači všichni.

hodnocení

Díky, čekal jsem zákazy bez roušek do obchodů... to ještě určitě přijde.

Tady už zákaz do obchodu bez roušek je..takže dobrá zpráva *palec2*

hodnocení

2x

Včera jsem nuceně vyrazil na 10 minut do města. Lidí bylo méně, ale rozhodně nebylo vylidněné. Roušky jsem potkal 3 (na zhruba 50 lidí co jsem potkal).

prestik*
hodnocení

2x

Dnes jsem navštívil dvě okresní města. V LN roušky nosí výrazná menšina a to ještě spíše různé šátky. V LT má roušky mírná většina žen a mírná menšina mužů. Do kšeftů se může bez problémů, pouze v Enapu doporučují odstup 2 m. Všechny prodavačky měly roušky a nadávaly, že je v tom vedro. Průvodčí roušky měli také, jízdenky nechtěli. Mimochodem, viděl jsem i dva psy s rouškou. *zed*

doplněno 17.03.20 14:29:

...zapomněl jsem dodat, že ve kšeftech neberou stravenky ani jiné poukázky...možná se najdou lidé, pro které to představuje citelnější omezení, nevím, nechci soudit, nechtěje být souzen. *nevi*

72mona3*
hodnocení

2x

Nevím jak dnes, ale včera jsem potkala jen asi čtyři lidi s rouškou. Ale pravdou je, že těch lidí celkově ubylo. M.

hodnocení

2x

Jsem z města, ale taky jsem se "izoloval". Jsem skeptický. Myslím si, že spousta lidí by začala roušky nosit až v případě, že by bylo x mrtvých v ČR a minimálně čtyřciferný počet nakažených. Proto ani nejezdím vozidly MHD.

hodnocení

2x

Frýdlant nad Ostravicí, roušky v marketech povinné, jinak nepustí dovnitř. Kdo nemá, tomu rozdávají (asi amatérsky ušité).

Na netu je trend, že nosit roušku je cool. Já nosím repirátor jen ze zdravotních důvodů

Rouška? Problem solved

Nosí už všichni roušky?
dolga*

Problém je vyřešen - ale jak pro koho..

Já ted nevím, jsou to dva chlapi? *smich*

hodnocení

2x

Zatím jsem už asi týden nikde nebyla, ale roušky už jsem si ušila dvě a pokud vylezu mezi lidi, tak si ji rozhodně vezmu a to bez ohledu na to, jestli ji budou mít všichni.

hodnocení

1x

Co jsem dnes jezdil autem po městě, tak lehce nadpoloviční většina lidí co jsem potkal měla roušku. Sem tam někdo nějakou šálu či hadr přes pusu.

hodnocení

1x

Dnes když jsem ráno byla v Lidlu, mělo roušku odhadem tak 40% lidí a byli to hlavně mladí lidé. Staří (nejohroženější skupina) tam vesele nakupovali bez roušky *nene*

dolga*
hodnocení

1x

Praha, 4 dámy s rouškami, doma ušitými zamířily do obchodu. Když vyšly, všechny měly vozíky na kolečkách, tedy tašky, tak se zastavily opodál, sundaly roušky a čile štěbětaly...Tak nevím...Tipuju je od 70 - 78 let - už by mohly mít tedy rozum.

hop®

Jestli takhle štěbetají denně, tak jsou buď všechny nakažené anebo všechny zdravé. Doma a v práci (s dvěma spolupracovníky) také chodím nahoře bez...:)

wehappyfew*
hodnocení

1x

Roušku nenosím, a nosit nehodlám (dusím se v ní, mlží se brýle)! Nejsem ovce. Téhle šaškárny se účastnit nebudu.

U nás ve městě se bez ní nesmí jet MHD (žíly mi to netrhá, chodím pešky). Nejvíc mě sejří buzerace v obchodech, marketech. No, tak holt chodím nakupovat k vietnamcům, ti jsou aspoň normální a nemaj debilní hemzy.

hodnocení

Tak alespoň známe ty omezené, co to roznáší... tleskat vám nebudu. Hlavně že se cítíte jako frajer, který není ovcí.

Jen abyste si nezažil, co to znamená opravdu se dusit. Tak totiž ta nemoc probíhá a není to žádná sranda. Asi si to ještě vůbec neuvědomujete. Brýle mám také a je pravda, že trošku se mlží, ale je to snesisetelné. A pak, nemáte co courat hodiny mezi lidma. Tam se máte zdržovat jen na nejnutnější dobu a s rouškou na obličeji. A někde kde lidé nejsou, třeba na procházce v přírodě, kde moc lidi nechodí, tak tu roušku můžete sundat a s nikým nehovořit. Ale on by se s Vámi doufám ani nikdo nebavil, kdyby viděl, že ji nemáte.

To není o ovcích, ale respektování opatření, které je založeno na faktech. Můžete být potencionální roznašeč a rouškou se to dá omezit z 50-80%.

Původně jsem to chtěl napsat jinou formou, ale admin mi už hrozí banem, takže doufám, že takhle je to dost slušné, přestože směřující k ignorantovi, kvůli kterému může někdo i umřít.

výtka
Upozornění od administrátora 18. 03. 2020 14:03:11
Děkuji... :)

Někdo je ovce, jiný zase deb...

Právě kvůli takovým ignorantům vláda od dnešní půlnoci povinné nošení dnes schválila.

Podívejte se na můj komentář nahoře , jak zabráníte mlžení brýlí, pokud máte 2 ruce a hlavu, určitě si poradíte.

hodnocení

0x

A kde by ti všichni ty roušky vzali? Asi tak nějak ..

hodnocení

šátky, šály... to je fuk. Nemusí to být zrovna roušky z lékárny, kde nejsou.

Něco takového má pro začátek doma kdekdo

Nosí už všichni roušky? #2

hodnocení

0x

Naposledy jsme byli minulý týden, lékaře mi včera telefonicky zrušili, takže naštěstí nikam nemusíme. Ráno chodili většinou v rouškách, teď už je s rouškami venku bohužel minimum. Taková perlička-foto bezdomovce z dneška..

doplněno 17.03.20 18:10:

suzymon -je to opravdu bezdomovec, foceno dnes ráno u nás v ulici ;)

Nosí už všichni roušky? #3

Koukám, že on má větší rozum, než mnozí tady. A to nemá určitě internet a nemůže být tak informovaný, jako spousta jiných lidí. Ale také to nemusí být bezdomovec, ale člověk co něco vyhazuje. ;)

hop®
hodnocení

0x

Dnes jsem byl v lékárně klukům koupit rukavice, jen hygienické, ve třetí lékárně balení 200ks asi za pětikilo - cenu neřeším, jsem rád, že jsem je sehnal - na dveřích cedule o tom, že roušky nejsou, že vstup jednotlivě, preference karetních plateb...
V Praze ve Strašnicích v Penny roušku požadují, ale tolerují i lidi bez roušky pro nutný nákup. V Lidlu o kousek dál na to kašlou. Já roušku nenosím doma, v autě, v práci - blbě se v ní kouří. Ale dnes jsem ji poprvé nasadil, pro vstupy do obchodů.
Myslím si, že nejsem přenašečem viru, vzhledem k tomu, že nepřijdu moc do styku s větším množstvím cizích lidí. Ale 100% to nevím, tak proč bych jednou blbou rouškou nepřispěl k tomu, aby nebyl větší průser než je. Fakt mi v té roušce není dobře, ale ten diskomfort holt oželím...

hodnocení

Jde o to jít příkladem, abychom dosáhli toho, že to bude blbé lidem bez roušky. :) Pak bude bezpečněji.

rorschach*
hodnocení

0x

Roušku nemám, nenosím. Je mi to buřt, styku s ostatními lidmi se vyhýbám i když nehrozí korona a když už tak podle hesla : na něco chc.pnout musím.

Tady ale vůbec nejde o vás,jestli máte chcípnout, tak klidně chcípněte, ale proč s sebou brát ostatní,kteří chtějí žít? Myslím, že úplnému kontaktu s jinými lidmi není možné se úplně vyhnout. Nebo žijete někde na úplné samotě, lišky a vlci to zřejmě nechytají, to bych pak váš postoj chápala.

Tady ale vůbec nejde o vás,jestli máte chcípnout, tak klidně chcípněte, ale proč s sebou brát ostatní,kteří chtějí žít?Hm ,hezké ale taky blbost. PRIOČ se toto neřešilo zavčasu-kde jste všichnio co teď tady horujete pro roušky o tom nebiojovali před měsícem? To jste všichni,dokud byl čas , včetně pánů ve vladě drželi huby a nestarali se o nic a dnes máte huby plné kecu o chcípání roznášení-takto byste měli pranýřovat ty osoby co byli kdekoliv ve světě a přitáhli to sem. jděte už mi s tím do ... Pustím TV-koronavirus, radio -dtto, seznam-, centrum , a dokonce i zde na poradte-místo rad se zde z 90% (odhadem) řeší koronavirus.díky tomu už mám strach i otevřít dveře když někdo zvoní aby na mne nevykoukl daslší koronavirsu!

lidus*
hodnocení

0x

Hlášení rozhlasu na vesnici kde máme chalupu: iHNED PO VYHLÁŠENÍ SE U OKÝNKA OBECNÍHO ÚŘADU VYDÁVAJÍ ROUŠKY 5ks na osobu s trvalým bydlištěm. Zákaz vstupu bez roušky do potravin, na poštu. V Brně no, jak de a jak kdo ale většina má roušku nebo šátek. Lékárna Žlutý kopec 100ks rukavic jednorázových za 100kč a v drogerii 60ks/100kč.

fugass*
hodnocení

0x
V Teplicích tak 60-70% veknu lidí mělo roušky. V obchodech povinnost takže skoro 100%. Prodavačky měly všechny. Penny. A jejich rádio požadovalo odstup od sebe u pokladen a hygienicky zacházet s potravinami - rukavice atd. I prodavačky sami o to žádaly nakupující. Ale skladníci se mi zdálo na to dlabali, naskladňovali do regálů, takže ve styku s lidmi a potravinami ale nezájem... V autobusech a na zastávkách měli téměř všichni.

hodnocení

0x
Jsem také z malého městečka a bydlím v lese,takže tady fakt potkám maximálně srnku,jezevce, lišku..ani jeden zmíněný roušku neměl. * smich* Ovšem jela jsem autem pracovně do okresního města ( Českolipsko)a stavila jsem se cestou domů v pekárně. Lidí ubylo na ulicich, ale roušky nebo jinou pchranu většina neměla. Maximálně zapnutou bundu ke krku.
Sakra snad má každý doma nějaký šátek, nebo ne? A fabriky- lidé se nechrání vůbec. U nás jsem se stavila na rychlý nákup- a už na dveřích měli poveseny zakaz vstupu bez rousek nebo jiného krytí. A na ulici v našem městě- jen tři lidi s jakousi rouškou. Zbytek nahoře bez.

hodnocení

0x

Zrovna včera jsem byl na poliklinice u hematologa,ani primáře,anim jeho zástupce,dokocnce ani sestra co mi brala krev-ta si vzala jen nové rukavice které po odběru hodila do koše.-první dva s rouškou-chrchlající muž cca60 let a ptal se na roušky a kupoval nějaké léky a lékarnice ,další lékárnice bez.V obchodě-jedna prodavačka z asi deseti s rouškou a druhá za kasou s rukavicemi. Má to výhodu- cestou do práce a z ní je minimální provoz-dnes mimo moje a dvou Na (kamion a služby města-zametací)jen asi 5 osobních.zato zaparkovat na sídláku je problém-to je přecpané auty.

zz
Překvapila vás zpráva o řediteli Bulovky, podle kterého je nošení roušek zbytečné a vyzývá zdravotní sestry, aby se ochranou neplýtvalo při běžném provozu. Babiš ho chce hned vyhodit, ale ministr a lėkaři ho podporují. Nemají snad vzdělaní pravdu tak jako dr.Pirk?
hodnocení

pan ředitel to totiž nedomyslel a spousta čtenářů to nepochopila nebo nečetla celé... vy zřejmě také: Nebere přitom v potaz, že sestry, které se dostávají do rizikového kontaktu s pacienty, se mohou samy nakazit, ačkoliv u nich průběh onemocnění může být bez příznaků. V takovém případě rouška sice neochrání je samotné, ale může přispět k omezení šíření jejich nákazy na další pacienty.

break
hodnocení

0x
Ve Znojmě jsem včera večer odhadem spočítal, že to má tak 80% lidí. V Rakousku a ve Vídni jen pár lidí, v obchodech skoro nikdo. Češi to nosí a cizinci se diví nebo maj s toho srandu...

Pravděpodobně k tomu taky dojdou.

break
Prijde mi, že my jako Češi určitý rizika chápeme. Dneska se na mě divalo tolik lidí divné. Dvě ženský se mi na ulici dokonce smály, tak jsem je hned poslal do p*"ele. Za celej den ve Vídni jen jeden s rouškou a jeden se šátkem...smutný...

hodnocení

0x

Ono to bude za chvilku povinné, tak si začněte zvykat, jinak budete platit pokutu. ;)

annonnym1*
hodnocení

0x
U nás nosí roušky hodně lidí a když už ne roušku, tak alespoň šátek :)

hodnocení

Tak v Praze už povinně: Pražané na úřadech i v obchodech musí nosit roušku. Nařízení začne platit ve středu v poledne Více na e15.cz/...

a všichni se najdou zde: Ministři od 9 hodin znovu mimořádně jednají kvůli koronaviru. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v noci uvedl, že občanům bude uložena povinnost nosit roušky, jakmile jich na konci týdne z Číny dorazí 30 milionů a budou rozděleny mezi občany. Deník N s odvoláním na ministra zahraničí píše, že zákaz vycházení bez ochrany obličeje bude platit ode dnešní 18. hodiny. Zdroj: idnes.cz/...

zz
A co když roušky nedorazí? Budou stačit ty domácí i když dorazí a dostane každý jen 1 ks (balení)?
hodnocení

ano, i domácí roušky se počítají...

rouska

zz - a od koho byste chtěl roušky dostávat? Si je kupte nebo ušijte, jde o vae zdraví, no a taky o naše.

Když máme nařízeno vozit v autě lékarníčku, tak také vám ji nikdo nepůjde koupit. Že roušku někde dostanete zdarma je pravděpodobnější než dostat autolékarníčku.

jkl
hodnocení

0x
Mohl by mi nekdo vysvetlit ten zazracny postup, ze rouska me neochrani, tedy prostup viru smerem ke mne je ok, ale na druhou stranu ja ochranim ostatni, protoze postup viru smerem ode mne je rekneme o xprocent mensi? Ja tedy neprskam viry o velikosti 0,00005mm? Nedelaji z nas tak trochu blbce? A kdyz tedy haleluja reseni, ze s nim prisli az po rekneme 14 dnech? Jinak asiati nosi rousky protoze nesmrkaji na verejnosti...
hodnocení

Rouška zachytí kapénky ve kterých vir je... na začátku od pusy je to velká kapka, která se rozprskne do roušky. Obráceně, kdy někdo vyprskne kapku a z té se po nějaké vzdálenosti stává mikrokapička rouškou projde. Stačí takto?

Proto, když roušku používáte dlouho a je vlhká je potřeba ji vyměnit. Doma desinfikovat a můžete druhý den zase použít.

zz
No možná ty nejvypasenější viry neprojdou a bude nákaza slabá*ee* Jinak krevní skupiny lidí jsou podle výzkumu nejohroženější A a nejmíň O.
jkl
Takze funkce je podminena vyprskavanim kapenek o dostatecne velikosti, aby mohly byt zachyceny rouskou. Ok, co vydechovani bez vetsich kapekek a nasledne vyfukovani viru ve forme aerosolu, pary, nebo vyfukovani viru skrz masku po uschnuti jiz vyprskanych kapenek? Jinak ta rouska je sice minimalne ale aspon trochu k necemu tak na hodinu, kdyz zavru obe oci, pak by ji clovek musel dezinfikovat...
hodnocení

Chcete zpochybňovat, že rouška pomůže ke zvládnutí koronaviru? To si myslíte, že v Číně/Korei by toho bylo stejně kdyby je nenosili? Pro koho si to obhajujete? Pro sebe? Přesvědčovat vás nebudu. Výzkumy na to již jsou... *bzum*

jkl
Jsem technik, je to sice neprijemne ale nuti me to premyslet co a jak funguje.
V Korei to zvladli lepe kvuli masivnimu testovani, pak snadno a brzy separuji nakazene. Tady testy trvaji pres tyden, do pozitivniho vysledku nejsou lide se kterymi jste byl v kontaktu uklizeni do karanteny, takze lavinovite sireni. Tedy sice nemame testy, ale mame povinne rousky, za mne nepochopitelne a nefunkcni. Jinak nejake ty studie nekdo cetl? Ja je nenasel ale hledal jsem hlavne na nemeckem googlu...

Sice to nepomůže,ale aspoń nás to sjednotí...

jkl
pak ale neni duvod to delat, kdyz to nepomaha:)

Technicky vzato - není.Je to jako nabírat vodu sítem. Ale někteří (počínaje vládou) mají dobrý pocit. Myslí to s náma dobře tak jim tu snahu nebojkotuju.Aspoň využiju šátek na motorku...

72mona3*
hodnocení

0x

Dnes jsem zahlédla, jak u vchodu do Kaufu stála "ostraha" a dost nevybíravě zastavovala ty, co neměli krytí obličeje. Jinak ve městě opravdu už většina má roušky, někdo šátky. A ti co je nemají, tak je mají na krku. Úplně bez jsem viděla asi dva lidi. M.

hodnocení

0x

V Praze sice povinně, ale v metru stojí dva policajti a ty bez roušek upozorňují. Kdyby dávali blokovou pokutu třeba 100,- Kč, tak to má občan za dvěstě/jedna cesta a hned by to vypadalo jinak.

hodnocení

0x

Kutala jsem na zahradě a slyšela jsem v radiu, že od dnešní půlnoci jsou roušky na veřejnosti už povinné. *palec*

zz
Jestli budou už povinné tak asi zásilka z Číny dorazila. Kde se rozdávají? Třeba je budou roznášt do schránek nebo se oznámí v TV, kde jsou k vyzvednutí?

Kulový žádné se nebudou rozdávat a zadarmo? Už vůbec ne. Ten voj speciál z číny měl na palubě zásilku testů nikoliv roušek!

Na to neptejte mne. Já říkám to co jsem slyšela. Asi se předpokládá, že každý soudný člověk si ji třeba ušije sám. A tady máte prohlášení. info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška
Otázky na téma rouška vir

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]