Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koronavirus - roušky pro všechny?

Od: peky odpovědí: 11 změna:
Zdravím, prosím o vysvětlení. Roušky prý nechrání nositele před nákazou, ale jsou pro nemocné, aby nešířili nemoc. Pokud se ale člověk cítí zdráv, nemá rýmu, kašel, nic, jak může např. v obchodě nakazit druhé lidi (byť by byl třeba bezpříznakově virem nakažen)? Ptám se, protože se objevují články, které vybízí k nošení roušek všechny lidi. Děkuji za vysvětlení.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

12x

Dobrý den, i člověk, který se cítí zdráv, může být už nakažený, ale nemoc u něho dosud nepropukla nebo je jen přenašeč viru. To, že se cítí zdráv, neznamená, že ho choroba neschvátí např. už druhý den. Jinak, i při běžném hovoru z nás mohou vylétat kapénky (sliny) až do vzdálenosti 1,5 m - 2 m a tomu zabrání ta rouška, respirátor, šála či šátek na obličeji. Jde o ohleduplnost vůči ostatním lidem. Zdravím!

pb®
hodnocení

7x

Špatné je, že do nás týdny rvali ze všech stran informaci, že rouška nikoho neochrání, jen respirátor. Jenže ona i ta blbá rouška nebo i šátek přes hubu přeci jen trochu ochrání. Kdyby ne na 100% ale jen na 50%, pořád je to jistá míra ochrany. A když neochrání mě, ochráním já nošením roušky ty druhé. Protože fakt nemůžu vědět, kdy na mě kdo co plivnul v obchodě nebo MHD a jestli já, doposud bez příznaků, neplivu už týden na ostatní koronavirus. Takže toto doporučení, nosit hadr přes hubu v MHD či kdekoliv mezi lidmi mělo přijít tak před dvěmi týdny a ne furt šířit informaci, roušky jsou k ničemu a stejně nejsou, tak si chrchlejte bez nich. Já jsem dnes s dětmi byla venku s rouškou a měli jí i děti, ba i tříleťák jí zvládnul mít hodinu správně nasazenou. Do obchodu bez roušky nevstoupím a jestli se mi zítra nezruší rehabilitace, půjdu s rouškou. Manžel chodí do práce taky s krytými ústy a nosem. Jakmile vyleze z auta, natáhne šátek, po přijmutí peněz si dezinfikuje ruce.

mustafa
hodnocení

4x
Mam onlkologicky nemocnou pritelkyni doma, do toho nachlazeneho syna. I me z tech zmen teplot a prace na zahrade kdy jednoduse prochladnu tece ryma. Nosime rousky oba se synem uz jen z toho duvodu, aby jsme ji nenakazili “rymeckou”. Nejde o to jestli nas rouska, sala nebo satek ochrani pred virem, ale aby jsme neoslabovali jeste vic rizikove skupiny. Proti viru jsme vyhlasili karantenu sami, jsme doma, chodime na zahradu a minimalizujeme styk z vnejskem. I presto je potreba davat pozor. Kdo mel doma nekoho v chemu ma jiste zazite a vi co a jak. Nereste porad rousky ochrani nebo ne. Organismus by mel byt na pripadnou valku s virem v co nejlepsi forme. Prestal jsem chodit do prace, protoze muj kolega se tam jinak nedostane nez MHD. A pak stojim ve fronte v nasem malem vesnickem obchode kde se bavi dve maminy ze stihly prijet z Italie pred karantenou. Tohle je masakr nejvetsi. Vemte si rousku, cokoli i kdyz se citite fajn, muzete chytit hromadu jinych veci, ktere roznesete dal, domu a vir podle vseho jen tak nezmizi, chvilku tady bude takze je potreba byt 100% fit uz jen kdyby nahodou.

kukisek
hodnocení

3x
Vir se přenáší i dýcháním

jenda2*
hodnocení

3x

Šité roušky nikoho z vně neuchrání před viry. To je známá věc. Je to jen pro dobrý pocit. Pokud je někdo nakažený a nebo v karanténě, nemá co lozit ven ! Pak rouška brání proti jeho vydechovaným kapénkám. Nic jiného. Pokud je ale v ovzduší množství virů, nic samodomo vás neochrání. Proto nemá nikdo chodit do shluku lidí a razantně omezit vycházení ven. Vzniká mylný dojem, že vás rouška ochrání. Poze jen ta, které je na to konstruovaná a to asi v 98 %.

Neochrání stoprocentně, to víme všichni, ale prý výrazně sníží riziko přenosu, protože jak lidé mluví tak prskají, i když to vidět není. Alespoň tak to vysvětlují erudovaní lidé. A v této situaci, kdy je roušek pořád málo, je lepší něco, nežli vůbec nic. Samozřejmě nevycházet zbytečně, ale člověk prostě ven musí a v tom případě by měl mít něco přes ústa. A navíc, ty jednorázové roušky mají úplně stejné vlastnosti, jako ty doma ušité až na to, že ty "domácí" se dají vyvařit a nosit znova a náklady na ně jsou nulové.

lidus*
hodnocení

2x

Lékárna nemocnice Brno-Bohunice 5ks obyčejných, jednorázových roušek za 145Kč, sám lékař řekl, že jsou celkem k ničemu. Denně musím do některé z brněnských nemocnic, bez roušky vás tam od včera nepustí ale aspoň tu obyčejnou vám při vstupu dají zdarma. Nařídila bych nošení roušek ale to by nějaké musely být k sehnání.

hodnocení

1x

V nějakém článku na internetu jsem četl, že v Německu zjistili, že první dny po nakažení je tzv. bezpříznakové období, ve kterém je ale nakažený výrazně více "infekční", tedy je výrazně vyšší pravděpodobnost, že nakazí další lidi. Zkusím ten článek najít.

A právě když má nasazenu roušku, tak ten vir "nevykašlává/nevydýchává"do okolního prostoru. Ale samozřejmě účinnost roušky je jen několik hodin.

Proti vdechnutí virů slouží respirátory. Jsou tři ochranné třídy respirátorů, FFP1,FFP2,FFP3.

Zkratka FFP znamená "filtering face piece"(filtrační maska na tvář).

Je to popsáno v článku, na který je tento odkaz

uvex-safety.cz/...

doplněno 16.03.20 22:00:

Tady je odkaz na ten článek

novinky.cz/...

hodnocení

1x
Zrovna včera jsem četl článek, že podle nějakých vědců je nakažený koronavirem nejvíce infekční ještě před projevením se příznaků. A když dýcháte, mluvíte, zakašlete.. stále vaše ústa opouštějí niniaturní kapénky, kterými se vir snadno přenáší. Ostatní jej pak vdechnou, nebo setřou z nějakého předmětu.

hodnocení

0x

Právě o tom mluvili na ČT24 a tam doslova nějaký odborník řekl, že si každý může tu roušku ušít doma z bavlny. Že je lepší než ty jednorázové, které se musí pak vyhodit. Dokonce dodal, že do nedávné doby takové obyčejné bavlněné roušky používaly desítky let i lékaři, kteří operovali a svůj účel plnily. Doma vyrobená rouška se dá vyprat a znova nasadit. Tak by měl mít každý 3 kusy v zásobě. V každém případě říkají, že v tuto chvíli už není možné vstupovat třeba do dopravních prostředků, aniž by měli lidé něčím chráněné obličeje. Můžou mít i šátek, nebo šálu, ale něco mít musí. Mám dojem, že dali dokonce kvůli tomu povolení otevřít obchody s látkami.

fugass*
hodnocení

0x
Divadelní krejčové šíji, celebrity se přidávají, doma taky jedem. Naše malá má aspoň zábavu. Tak pane Hrušínský, nestát, nekoukat, dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma koronavir
Otázky na téma rouška vir

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]