Nejste přihlášen/a.
dobry den chtela bych se zeptat jestli mam narok na osetrni dite pokud mu je 13 let.Jsem samozivitelka.kvuli coronoviru zavreli skoly a na mesic ji nechavat samotnou doma se mi nelibi.dekuji
Dnes má vláda projednat tento zákon, aby ošetřovné bylo poskytnuto na dítě až do 15ti let a mohli ošetřovné čerpat i OSVČ, kteří nemají nárok čerpat ošetřovné ani na dítě do 10ti let.
Mně jako samoživitelku by více trápilo, jestli vyjdu z 60% platu a nebo si příjem do rodiny nesnížit a pracovat. 13ti leté dítě teoreticiky není dítě, kterému byste musela mazat rohlík, takové dítě by se mělo umět o sebe postarat a navíc se postarat o celou domácnost, až na vyjímečné práce. Courat se nikde nemůže, nyní musí být doma. Co tak dceru naučit vařit, uklízet a plnit si školní povinnosti a vy můžete pracovat a s úsměvem můžete přijít do naklizeného bytu k uvařené večeři.
Samozejmě máte pravdu vidím to stejně.Bohužel dnešní dětičky co umí jen zapnout telefon a počítač a celý den si jen z někým psát a posílat fotky to asi budou mít v přirozeném životě těžké.
To není jako já a ostatní starší.Ve 13 jsem tátovi pomáhal kolem domu,mámě v domácnosti atd...Prostě točíte se kolem sice drobnosti ale přirozeně se učíte životu a samostatnosti...
Bohužel tlačítkový telefon,FB,videohry a sledování seriálu na PC to je jiné učení a jiná liga...
U prvňáčka bych to pochopila, že potřebuje matku nablízku, ale 13 letá dívka je už určitě samostatná. Chleba si ráno namaže, čaj uvaří, k obědu jí pokaždé něco připravíte večer, co si jenom ohřeje a určitě to zvládne v pohodě. Vím to podle sebe, kolik povinností jsem už měla ve 13 letech a zvládala jsem je. Spíš ona může s něčím pomoci, než Vy se vrátíte /zalít květiny, utřít prach, vyluxovat, připravit jednoduché jídlo...
Nemyslím, abyste péči o dítě zanedbávala, ale zase na druhou stranu ze 13 leté slečny nedělejte chudinku, která pláče sama doma, než mamka přijde z práce. A pokuid máte snad nějaké pochybnosti o jejím chování, zkontrolujte ji během dne relefonem, zda je opravdu doma a co právě dělá. Jaga.
já jsem třeba ve 13 sám obkládal koupelnu, lakoval židle do kuchyně, hrabal se v motorkách...tak nevím, radši bych se doma samotný nenechával :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.