Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Očr samozivitelka

Od: dana* odpovědí: 7 změna:

dobry den chtela bych se zeptat jestli mam narok na osetrni dite pokud mu je 13 let.Jsem samozivitelka.kvuli coronoviru zavreli skoly a na mesic ji nechavat samotnou doma se mi nelibi.dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

1x

Dnes má vláda projednat tento zákon, aby ošetřovné bylo poskytnuto na dítě až do 15ti let a mohli ošetřovné čerpat i OSVČ, kteří nemají nárok čerpat ošetřovné ani na dítě do 10ti let.

Mně jako samoživitelku by více trápilo, jestli vyjdu z 60% platu a nebo si příjem do rodiny nesnížit a pracovat. 13ti leté dítě teoreticiky není dítě, kterému byste musela mazat rohlík, takové dítě by se mělo umět o sebe postarat a navíc se postarat o celou domácnost, až na vyjímečné práce. Courat se nikde nemůže, nyní musí být doma. Co tak dceru naučit vařit, uklízet a plnit si školní povinnosti a vy můžete pracovat a s úsměvem můžete přijít do naklizeného bytu k uvařené večeři.

hodnocení

0x

13 leté dítě již samo doma 8h bez problémů vydrží...zase nedělejme z komára velblouda.

Samozejmě máte pravdu vidím to stejně.Bohužel dnešní dětičky co umí jen zapnout telefon a počítač a celý den si jen z někým psát a posílat fotky to asi budou mít v přirozeném životě těžké.

To není jako já a ostatní starší.Ve 13 jsem tátovi pomáhal kolem domu,mámě v domácnosti atd...Prostě točíte se kolem sice drobnosti ale přirozeně se učíte životu a samostatnosti...

Bohužel tlačítkový telefon,FB,videohry a sledování seriálu na PC to je jiné učení a jiná liga...

hodnocení

0x

U prvňáčka bych to pochopila, že potřebuje matku nablízku, ale 13 letá dívka je už určitě samostatná. Chleba si ráno namaže, čaj uvaří, k obědu jí pokaždé něco připravíte večer, co si jenom ohřeje a určitě to zvládne v pohodě. Vím to podle sebe, kolik povinností jsem už měla ve 13 letech a zvládala jsem je. Spíš ona může s něčím pomoci, než Vy se vrátíte /zalít květiny, utřít prach, vyluxovat, připravit jednoduché jídlo...

Nemyslím, abyste péči o dítě zanedbávala, ale zase na druhou stranu ze 13 leté slečny nedělejte chudinku, která pláče sama doma, než mamka přijde z práce. A pokuid máte snad nějaké pochybnosti o jejím chování, zkontrolujte ji během dne relefonem, zda je opravdu doma a co právě dělá. Jaga.

Dnes jsem četla, že nárok na ošetřování dítěte mají rodiče dětí do věku 10 let. Takže Vaše 13leté děcko je už přerostlé.

hanss
hodnocení

0x
Dítě 13 let samo doma. Bože do čeho jsi duši dal

hodnocení

0x

já jsem třeba ve 13 sám obkládal koupelnu, lakoval židle do kuchyně, hrabal se v motorkách...tak nevím, radši bych se doma samotný nenechával :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]