Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana potravin proti přenosu viru

Od: risanek® odpovědí: 20 změna:

Zajímalo by mne,jak se dají ochránit potraviny infikované event. zaměstnancem při manipulaci s nimi. Pamatuji se, že v mém dětském věku byla také nějaká epidemie (slintavka?) a matka opalovala chleba nad plynovým plamenem. Co třeba mikrovlnka? Dík za názory.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přímo na potraviny Vám snad v obchodě nesahají. Pečivo, ovoce, zelenina je v sáčcích. Vir se tam neudrží navždy, takže "nechat v karanténě" do dalšího dne. Jinak potraviny před použitím vybalit, tak aby člověk sahal jen na obal, umýt ruce a pak sahat na vybalenou potravinu.

re
Ta mikrovlnka se dost diskutovala už dřív, jídlo se snad při ohřevu dezinfikuje, ale kde to s jistotou zjistit?
joudic*
staci si nastudovat mikrovlny a jak korozivni jsou

jabraka*
hodnocení

2x

Coronavirus má nějakou dobu životnosti mimo organizmus>domníváme se že může infikovat jiného člověka na délku 2 m,ale z italských zkušeností byl uveden příklad,kdy se v autobuse od jednoho cestujícího nakazilo 6 cestujících v celém autobuse.Likvidace viru v mikrovlnce je velmi pravděpodobná..
JABRAKA

hodnocení

2x
Velmi účinné je také UV záření. Takže UVC lampu a vir nemá šanci.
joudic*
to bylo vyvraceno myslim, UV je nedostastecne
Nevím jestli to bylo vyvráceno, protože UV na usmrcení virů vždy fungovalo. UVC je ale ještě trochu "jiný stupeň".

hodnocení

2x

Ach jo, já už na všechno kašlu. Budu se řídit svým rozumem. Naštěstí zrovna já pečivo nekupuji, neboť si ho peču sama už dávno a z jiných důvodů. Ale pokud si ho kupujete, tak ho do té mikrovlnky strčte. Snad to bude proti tomu viru fungovat. Jen jestli to pak bude k jídlu.

re
Kdo nemá domácí pekárnu, zkuste "gumový" rohlík podélně rozkrojit a dát do topinkovače, je pak křehký a dobrý, jako třeba krajíc chleba ze zásob z ledničky, jídlo v mikrovlnce jen takové co ohřevem neztvrdne :)

Já právě pekárnu mám.

hodnocení

0x

Podle premiéra se právě jedná o tom, že se budou prodávat pouze balené potraviny. Ale kdo je bude balit a jak, to zatím jasné není.

re
Nebylo by to marné, zabalené je o něco líp chráněné, ale co třeba rohlíky? Leda po 5-10 ks v sáčku?

To právě ješte není jasné. Nejednou jsem viděla lidi, kteří ohmatávají rohlíky, než si je vloží do sáčku. A pochybuji silně, že je tento hloupý zvyk přejde. Takže pokud bude pečivo volně v nějakých regálech, tak si nikdo není jistý ničím.

S tím naprosto souhlasím. Lidé ohmatají pečivo, zda je měkké a pokud se jim nelíbí, nevezmou si ho. Stejné je to s chlebem, bez rukavic osahají všechny "prdelky", zda je chleba čerstvý, pak si vezmou jeden, ten první. Pokud to vidím, napomenu je. Už jsem ale dostala párkrát nehezkou zpětnou vazbu.

Kupuji si tak, že si na ruku navléknu jeden sáček, pak si mohu sáhnout. Pokud je pečivo v pořádku, dám si do rohu regálu množství, které budu kupovat, pořád s rukou v tom sáčku. Pak ten sáček sundám a pečivo už rukou si dám dovnitř. I když asi ani to není úplně nejlepší, ale to omakávání opravdu nemám vůbec ráda. Jaga.

hanss
A proč nedáte to vybrané pečivo s rukou v sáčku hned do sáčku, proč ho dáváte do rohu, nechápu

U nás jsou nyní u pečiva navěšeny tenké rukavice /jako u barvy na vlasy/, bylo jich tam velké množství na několika místech. Když nebyly rukavice, používala jsem sáček místo rukavice a do druhého sáčku nandavala.

lidus*
hodnocení

0x

Slintavka a Kulhavka se týkala zvířat, pokud vaše matka opalovala chleba, dělala nesmyslnou věc. Pečte si pečivo doma, stačí koupit balené na dopékání.

hodnocení

Možná dělala nesmyslnou věc, ale slintavku jsem já opravdu dostal a ležel jsem s ní na Bulovce . Bylo to někdy počátkem 50 tých let.

priklad1*

V roce 1954 jsem taky ležel na Bulovce. Tenkrát jsem tam na chodbě uklouzl. Že by ta slintavka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]