Nejste přihlášen/a.
Chodím si do obchůdku s pečivem pro svačinu. Mimo jiné tam mají i kávovar, takže spousta lidí po ránu si odnáší kávu v kelímku. Včera tam měli cedulku, že kávu s sebou z důvodu zákazu nemohou prodávat. Proč? Žádné stolky tam nejsou, paní jen podá kelímek a jde se. Nevidím rozdíl mezi pěti rohlíky v pytlíku a nápojem v kelímku. Nebo mi něco uniká? Díky, Mona.
Dobrý den, asi jde o to, že by se ta káva musela prodávat jen na ulici přes okénko (to není zakázané). Kdyby si někdo té kávičky usrkl ještě v provozovně, tak by se to dalo hodnotit jako stravovací zařízení (a ta jsou zakázaná). No, asi bych se zeptal přímo té paní prodavačky (a jestli se nebojí, že si tam někdo ukousne kus rohlíku). Zdravím!
Zdravím Bene
Paní jsem se ptala, prý instrukce od majitele. No a s tím ukousnutím rohlíku ještě uvnitř, to mě ani nenapadlo. To by vlastně také bylo porušení.
Chjo... Prostě si pořád myslím, že kafe s sebou je s sebou, byť předané uvnitř. M.
72mona3 - možná je pan majitel zbytečně bojácný a nechce si dělat problémy. Prostě to zakáže a má klid. Kupte si bandasku nebo termosku a noste si na šichtu z domova kafíčko vlastní .
No když se na to budeme koukat takto, tak jsou všechna dosud udělaná opatření absurdní. Co je platné, že se nesmí chodit do divadel, nebo se srocovat tam kde je víc jak 30 lidí, když do práce a do továren se chodí dál. Nejhorší na tom všem je, že člověk, který by to eventuelně klidně mohl roznášet, sám viditelně postižen není. O to je to všechno daleko horší, protože nikdo nic neví a všechny ty zákazy jsou polovičaté a jinak to bohužel udělat nejde. Tak nezbývá než se podřídit a čekat, co bude dál.
Tak to mi vysvětlete, jak se na to koukám. Považuji za rozumné uzavřít vše, co nepotřebujeme nutně. Obchody s potravinami otevřené být musí. A pokud v tomto obchodě poskytují kávu s sebou, nevidím důvod, proč ji zakazovat (a proto se ptám, jestli mám nějaký zkreslený pohled, něco mi uniká). Lidé tam přijdou tak jako tak, zakašlou si tam a hurá do... Jde mi pouze o tu kávu, ne o polemiku proč je jeden obchod uzavřen a druhý zůstává v provozu (a vesele šíří nákazu). M.
Nepochopila jste mou odpověď, asi to je moc složitě napsané, protože v podstatě říkám to co Vy. Tato opatření jsou absurdní. Vám jde jenom o tu kávu, ale ono se nedá nijak jinak odpovědět. Ano, je to absurdní opatření. Ale proč tomu tak je, tak to Vám nikdo nevysvětlí. Berte to jako výsledek neobvyklé situace.
Myslím, že je to jednoduché - na tuto možnost při vydání pokynů nikdo nepomyslel ( což chápu, je to zcela nepodstatné) a majitel, jelikož nevěděl, zda může kávu prodávat nebo ne, raději ji zakázal, čemuž opět rozumím. Bohužel nás čekají mnohem větší problémy, než je ta káva
Co je na tom nepochopitelného. Jsou činnosti které omezit nelze, jsou činnosti které lze omezit poněvadž jenom omezím pohodlí.
Co se týče počtu 5000, 1000, 100, 30 zase jde jen o snížení rizika. Ještě furt tady nemáme, že nikdo nesmí vystrčit nos z domu a potraviny bude nosit nějaká kurýrní služba v ochranných oblecích. Ani v tom případě nesnížím riziko na 0%.
Tak, obecně vzato, všechna tato opatření vlády jsou vlastně pravděpodobnostního charakteru. Je klidně myslitelné, že se nenakazíte ani v koektivu tisícihlavém, na druhou stranu stačí jeden, se kterým si podáte ruku a který je k vaší smůle nakažený e ještě o tom neví. A samozřejmě současná hranice 30 lidí není absolutní, proč by zrovna ten třicátý první, který přišel navíc, měl být ten kritický (na druhou stranu, proč ne?). Tím nechci tato opatřenízpochybňovat, i snížení pravděpodobnosti nákazy je důležité a nějaká opatření jsou potřebná. A já nejsem ani odborník epidemiolok, ani ministr zdravotictví (který je orborník na ekonomickou stránku, ale není erudovaný lékař a už vůbec ne epidemiolog) , ani předseda vlády, jehož odbornost nekomentuji.
A k uvedenému problému: Ono je třeba v tom nařízení vlády řečeno, že ve stravovacím zařízení je povolen jen prodej z okénka a dovnitř zákazník nesmí vstoupit. Na druhou stranu prodej potravin povolen je a děje se klasicky, v obchodě.No a tenhleprodejkávy z kávovaru je takový mezní, v nařízení vlády není explicitně vyložen tak ani tak a pan majitel buď z vysokého pocitu odpovědnosti, nebo z předpo... se rozhodl pro tento výklad.
Jen pro informaci popíšu, jak to vypadá v mém okoí. Je tu například řezník Chodura a vedle jsou Turci s kebabem. Chodura je klasická prodejna, která tedy zavřená být nemusí a není, a jak to u řezníka bývá , má okénko (uvnitř krámu) s nabídkou masných jídel. Redy dost podobné vašmu pekařství, a na krámě má upozornění, že se u nich newsmí jíst a jídla vydývají je ssebou. Vedle Turci jsou de fakto stravovací zařízení, tam by byl výklad , že má mít zavřeno, pravděpodobnější, ale má na krámě stejnou ceduli. A o kousek dál je dokonce vyjetnamská prodejna se vším možným, oděvy, domácí potřeby, hračky etc.etc., ale také vedou drogerii a zřejmě na konto toho má normálně otevřeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.