Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Insolvence-od kdy může ins.správce

Od: trantor* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Mám tento dotaz.

S manželkou jsme podali Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení, soud zjistil úpad a povolil oddlužení. Ale zatím nemáme rozhodnuto o splátkovém kalendáři.
Od kdy může insolevenční správce začít strhávat mzdu od zaměstnavatele? Okamžikem kdy soud vyhásí úpadek, nebo až po přezkumném jednání?
Jde mi o to, že jsem měl v úterý výplatní termín, dostal jsem výplatní pásku, tam je že mi byla část stržena na exekuci (peníze mají být deponovány na účtu zaměstnavatele, než krajský soud rozhodne), zbytek byl odeslán na účet.Ale nikde nic. Mohl již insolvenční správce něco strhnou i když ještě neproběhlo přezumné jednání?
Děkuji za odpoveď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rudolf*
hodnocení

3x

insolvenční správce nic nestrhává; sráží vám plátce mzdy/důchodu..

ve vašem případ zatím na základě exekučního příkazu (exekuci sice nemůže "provést", ale dosud nemá žádné úřední rozhodnutí, takže drtivá většina plátců sráží i po zahájení oddlužení a srážky uschová do další významné právní skutečnosti)

pokud vám již bylo povoleno oddlužení a čekáte na první přezkumné jednání, tak je možné, že plátce vašeho příjmu již zaslal peníze správci (můžete se ho zeptat, u ossz to asi nebude mít význam),

nicméně až v rozhodnutí o schválení oddlužení splátkovým kalendářem (po prvním přezkumu a první schůzi věřitelů, které se pravděpodobně budou konat najednou) bude ins. soudem vydán příkaz plátci srážet vaše příjmy do ins. řízení k rukám vašeho správce (ten pouze kontroluje správnost provedení srážek a rozděluje srážky na splátkový kalendář)

..pokud by srážky z vašich příjmů od zahájení ins. řízení do vydání usnesení o splátkovém kalendáři byly vyplaceny vašemu správci, požádejte o jejich vrácení (správce, pokud nebud souhlasit, pak písemně přímo soud) dle současného znění ins. zákona by měly patřit vám..

mike32*

Mohu potvrdit ... ins. správce začne strhávat až po přezkumném jednání a schválení oddlužení splátkovým kalendářem.

Do doby schválení oddlužení je exekuce srážená zaměstnavatelem a deponovaná na jeho účtě ... PO SCHVÁLENÍ ODDLUŽENÍ VÁM MUSÍ VŠECHNY TYTO PENÍZE VRÁTIT VÁM!

Mám to potvrzené od kamaráda kterému jsem pomáhal s návrhem na oddlužení a poté co mu bylo schváleno, tak na jeho žádost mu účetná vyplatila cca 50 000.-kč ... veškeré peníze, které strhávala v období od podání návrhu na oddlužení až po rozhodnutí soudu o schválení oddlužení ... A TYTO PENÍZE NEMUSEL ODEVZDAT INS.SPRÁVCI JAKO MIMOŘÁDNÝ PŘÍJEM! Jak jsi mnozí taky mylně myslí ...

trantor*
hodnocení

Dobrý den, v Usnesení se píše

I. Zjišťuje se úpadek dlužníka

II. Soud povoluje řešení úpadku dlužníků oddlužením

VI. Osoby, které mají závazky vůdčo dlužníkům, se vyzývají, aby napříště plnění neposkytovali dlužníkům, ale insolvenčnímu správci... nemůže být tohle důvod proč nemám celou výplatu? Nemohl ins.správce po zaměstnavateli na základě tohoto zasalt celou výplatu?

Děkuji.

rudolf*

nikoli..

resp. tato výzva nemá v usnesení, kterým vám bylo povoleno oddlužení imho co dělat..

to je výzva vašim případným dlužníkům, ale pro situaci, kdy nemáte dispoziční právo ke svému majetku, tzn. výlučně při rozhodnutí o řešení úpadku konkursem.. (to je odfláklé usnesení, kde byl ponechán bod z jiného usnesení o úpadku)..

každopádně se nevztahuje na situaci, kterou popisujete, a myslím, že každý minimálně zkušenější správce to ví...

nicméně, nač píšete otázky sem? nění nic jednoduššího, než se zeptat svého správce, od toho jej máte (bez tak by vás měl kontaktovat v této fázi řízení sám)

mike32*

Tak tak ... ins. správce je přidělen hned při povolení oddlužení ... pak mají věřitelé 30 denní lhůtu na přihlášení pohledávek ... pak následuje přezkumné jednání u soudu a jeho datum máte jistě napsáno v usnesení ... na všechny Vaše dotazy jistě přesně a rád odpoví ins. správce, který Vám byl již 100% přidělen!

trantor*
hodnocení

Já jsem si radši řekl, že poptám nejprve na netu. Máte pravdu, teď jsem koukal na náhodná jména v insolevenčím rejstříku, nikdo tam tu větu v Usnesení o úpadku nemá.

Jen mi zarazilo, že u některých jsou po vydání Usnesení o úpadku další Návrh-doplnění návrhu, a v tom jsou další příchozí exekuce.

Jde to, aby po tom co soud zjistí úpadek bylo možno nařídit další exekuce a musí dlužník o tom, že byla na něj nařízena další exekuce informovat krajský soud?

rudolf*

další exekuce nařídit lze, neboť při řešení oddlužení se žádná další řízení u obecných soudů nepřerušují, ovšem takové exekuce nelze provést (a to po celou dobu trvání insolvenčního řízení - §109 IZ)

informovat soud o nich v této fázi v zásadě nemusíte, neboť vám již byl zjištěn úpadek a je teď na věřitelích, aby přihlásili všechny své pohledávky, a to ve výši, pořadí a charakteru, jaký aktuálně mají..

přihlášené pohledávky bude přezkoumávat ins. správce a vy jako dlužník (proto, pokud s nějakou pohledávkou nesouhlasíte, příp. s její výší, s pořadím (zda je zajištěná nebo nikoli) apod. sdělte to ins. správci.. pokud vaše stanovisko bude mít reálný podklad, měl by je správce vzít v úvahu.. (i pro vás bude lepší, když příp. popření pohledávky (či její výše či pořadí) uplatníte spolu se správcem, protože v příp. následném (tzv. incidenčním) sporu o pohledávku bude účastníkem věřitel a ten, kdo pohledávku popřel (tzn. správce a/nebo vy)..

na názor na přihlášené pohledávky by se vás předem měl zeptat správce a váš názor zanést do seznamu přihlášených pohledávek, který bude zveřejněn již před přezkumným jednáním, na něm se pak vyjádříte na dotaz soudce "oficiálně"...

people90*
hodnocení

2x

kamarádovi to začali strhávat až po přezkumném jednání, kde byl schválený splátkový kalendář, do té doby insolvenční správce nemá s vaší výplatou žádnou čest...

Exekuce mohou být normálně strhávany to není zakázané ani po dobu IŘ, ale jde o to, že věřitel je bude muset vrátit na účet IS a ten je přerozdělí dle procentové tabulky určeného soudem, dle určené výšše určitých pohledávek.. kamarád podal návrh na oddlužnění na konci prosince a celkově rozhodnuto měl v Dubnu 2012, teprve pak mu začali strhávat s platu 5,000 a 7,000 mu zbývá... Mezitím do dubna mu brali pár peněz exekucí...

Pěkný den Tomáš

trantor*
hodnocení

Děku ji radu. A je možné u toho přezkumného jednání chtít aby mi ins. správce ponechával více peněz než normálně? Když totiž sečteme moje a manželky závazky, tak za cca 3roky budeme schopni zaplatit 100% přihlášených pohledávek. Někde jsem vyčetl, že je možno požádat o ponechání vyšší částky, ale pak už to není min. 30% za 5 let ale 50% za 5 let. I jsem to myslím v tom prvotním návrhu žádal.

Jestli to u mě nemůže třeba být tím, že mám starobní důchod a plat, důchod mi srazili a plat nikde.

sebod*

Jestliže jste v návrhu zatrhl, že žádáte o nižší srážky, než povoluje zákon, pak může soudce k tomuto přihlédnout a stanoví Vám sražky nižší na delší období. Jestliže jste toto v návrhu nezatrhl, budete mít stážky dle ins. zákona.

repkin*
hodnocení

0x

Zavolejte tomu správci, např. strhává i invalidní důchod, který potom přeposílá zpět. Přeplatíte a co přeplatíte se Vám potom vrátí. Lepší, než zlodějští exekutoři.

jirbar*
hodnocení

0x

Insolvence, oddlužení to je to kdy věřitelé, byť třeba jen částečně, utřou "hubu" a dlužník se "chechtá" jak mu to vyšlo. Nebo to je jinak?

mike32*

Insolvence a možnost oddlužení je konečně správnej a legální "BIČ" na všechny nechutný lichváře a poskytovatelům tzv. výhodných půjček ...

repkin*

hubu utře exekutor a ti "poškození" s úroky, ale tu částku jim dle rozhodnutí soudu musíte zaplatit a to zařizuje ten správce kterému chodí Vaše peníze

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]