Nejste přihlášen/a.
Vím že už těch řečí o koronaviru máme všichni dost, ale já se rozhoduju jak dál a potřebuju poradit. Mám přes 60 let, léčím se s vysokým tlakem a mám plicní problémy, které řeším už několik let. Marně. V pondělí mám jít opět do práce. Jsme v podstatě v první linii. Mám být ve styku se stovkami lidí bez jakékoli ochrany. Jak se tomu vyhnout? Je to téměř sebevražda. Můžu kromě marodění nějak odmítnout výkon práce? Děkuji
ZP § 106 Práva a povinnosti zaměstnance
(2) Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
Ale zaměstnavatel to ohrožení pravděpodobně bude chtít nějak prokázat.
Nechtě si napsat neschopenku. Tak se ochráníte alespoň dočasně a pak si v klidu rozmyslete, zda nedat výpověď a na práci se vykašlat. Pokud vám to dovolí zaměstnavatel, lze skončit i okamžitě, pokud ne, tak to jistí dvouměsíční výpověď, kterou můžete strávit na neschopence. Ve vašem věku a potížích bych se vůbec nerozmýšlela.
Když by to nešlo jinak, tak byste možná musel zalhat, že jste se setkával s lidmi, kteří byli pozitivně testováni na ten koronavirus a že musíte do 2 týdenní karantény.
Píšete zalhat, ale co když to byla pravda?
Problém bude, až po tazateli budou požadovat podrobnější informace - kde, kdy, s kým.
Pro odlehčení - jméno, řekněte přece jméno, nestyďte se!
Já nechápu, proč by měl tazatel lhát. Píše, že mu 60 let a že se dlouhodobě léčí. Podle mne si tudíž nemusí nic vymýšlet. Jednoduše se mu přitížilo a má strach z nákazy, protože evidentně spadá do ohrožené skupiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.