Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěla bych darovat krev, ale vůbec nevím, kam zajít, co všechno musím absolvovat apod.
Slyšela jsem, že pro dárce jsou povinné testy na HIV, je to pravda? Co když mi ho tam spíš "napíchnou". Občas sestřičky v prstech žmoulají ten tampon a pak to přitisknou na ten vpich. No, nedá se to tam spíš chytit?
Fakt jsou povinný a když na ně musím jít - tak se to dělá před samotným odběrem (darováním) nebo pak a to je ještě musím i platit?
Testování se provádí v rámci přeodběrového vyšetření. Nikam extra chodit nemusíš. A nakazit se nemůžeš, neboj.
Trochu to upřesním: laboratorním předodběrovým vyšetřením je jen krevní obraz (počty krvinek). Infekce přenosné krví (HIV, hepatitidy B a C, syphillis) se vyšetřují až ze zkumavky odebrané během odběru. Tahle vyšetření trvají trochu déle (jednu až čtyři hodiny) a také se současným odběrem vzorku pro testy a krve do vaku snižuje možnost záměny vzorku.
Bát se nemusíte.Já jsem na hematologickém oddělení pracoval.Provádí se předem odběr vzorku,následují vyšetření na přítomnost těchto virů (viz odpověď od repaka).Předem se vyplňuje dotazník (např. nelze darovat krev po krátce po operaci).Možná budete podle předběžného vyšetření vhodným dárcem krevní plazmy.Veškerá vyšetření se provádí přímo na odběrném místě.
Můžeš být bez obav, já už chodím osmým rokem a pořád jsem tady , stačí zajít na nejbližší transfuzní stanici.
Nejdřív si ale na webu dohledej, co je potřeba před odběrem udělat, a čeho se vyvarovat, aby krev byla kvalitní (den před odběrem se vyvarovat tučných jídel, alkohol střídmě a pár hodin před odběrem nekouřit, jo a hlavně celý den před odběrem hodně pít)
Omyl Pavlosi...
toto visí na nástěnce ve FN Brno na trans. oddělení
PROČ JE DŮLEŽITÉomlouvám se za to kravské písmo, mohl jsem to trochu upravit, ale co už teď .. :D
to psal asi nějaký zapšklý kuřák,ale asi jo a jinak dík za gratulaci,a není vtom plazma,čisté odběry 4krát ročně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.