Nejste přihlášen/a.
Alespoń si odpočinete. A o prázdninách bude stejně škaredě,tak si tu dovolenou vyberete teť.
Za to, že nastala katastrofa nesmí být potrestaní lidé, vláda musí zajistit, aby právě lidi co nejméně nesli následky takové katastrofy, od toho je tu právě ten stát. A ne, že si bude ted někdo chtít vyřešit, že pošle lidi na dovolenou a pak v létě je tam bude pěkně mít a nebude mít starosti, že by mu při střídání dovolených chyběli lidé. A nebude muset platit brigádníky. I když nepochybuji, že se takoví najdou, ale to zase záleží na zaměstnancích, snad mají mozky, ne?
Sama bych byla zvědavá, jestli mám uplnou pravdu, nebo částečnou. Četla jsem také, že pokud by to bylo doporučení vlády, tak by to platilo, ale vláda zatím o nuceném čerpání dovolené nic neříkala. Rozhodně by to řešení nebylo. Situace zaručeně potrvá mnohem déle. Kdyby to bylo jinak, už by poslali hlavně maminy s dětmi na nucené čerpání dovolené.
Takže dál si myslím, že pokud to vláda nedoporučí či dokonce nenařídí, tak zaměstnavatel to nesmí nařídit kvůli viru tedy, z jiných důvodů může - ostatně při povodních to bylo také tak, zaměstnavatelé nic nenařizovali, protože škody hradil stát. A nebyly malé.
Pravda je, že by asi do toho dost mluvily odbory. A toho se možná vláda může i bát.
Jinak by jistě ráda pár miliard ušetřila.
Naopak, když je vyhlášen stav nouze, Vy si tu dovolenou nesmíte vzít, co kdyby Vás stát anebo zaměstnavatel potřebovali. I maminám s dětmi se dlouhobě proplácí ošetřovné, aby si nemusely brát dovolenou, kterou si ted bez velmi vážných důvodů ani vzít nesmí. Z toho vyplývá, že Vám zaměstnavatel dovolenou ani nařídit ted nesmí. Protože panuje vyjímečný stav, kdy lidé na dovolenou nemůžou ani odjíždět a už vůbec ne chybět na svých pracovištích..
Pokud Váš zaměstnavatel utrpí ekonomické ztráty, tak pokud prokáže že to bylo vyjímečným stavem a ne jeho špatným podnikáním, vláda bude platit - pořád se o tom mluví, stačí poslouchat vládu, když mluví.
Ale jinak podle ZP má zaměstnavatel právo vyhlásit i celozávodní dovolenou na 14 dnů, jen to musí ohlásit 14 dnů předem. V případě vyjímečného stavu, kdy vláda bude nahrazovat ekonomické ztráty, jak stále prohlašuje, dokonce i živnostníkům, je všechno poněkud jinak, převládá zájem státu. Nikoliv zaměstnavatele.
A Vy mi zase prosím napište, kde jste viděl zákonné důvody, pro které Vás ted může zaměstnavatel poslat nuceně na dovolenou...a to proto, že je stav nouze, vyjímečný stav. To nenajdete, protože to v ZP není.
Opravdu nechápete podstatu věci, že Vy si ted, kdy stát vyhlásil stav nouze, výjimečný stav, takže má plnou pohotovost armáda, policie, záchranné složky včetně hasičů, nesmíte vzít dovolenou bez souhlasu zaměstnavatele - dejme tomu sestřička ve špitále si ji ted nesmí vzít, maximálně může být v karanténě, marodit, nebo mít ošetřovné na člena rodiny.
Slyšel jste, že by například byli na nucené dovolené učitelky a učitelé? Jistěže ne. Jsou na tom, jako lidé v karanténě a zaplatí to zaměstnavateli nebo zřizovateli stát. Protože to stát nařídil zavřít obchody, školy. Už nevím, jak bych Vám to vysvětlila.
Zaměstnavatel nemůže přijít a říci - hele vezmete si měsíc dovolené, protože stát zavřel obchody - nesmysl. Není to vina zaměstnavatele, ani Vaše, ale ani státu. Je to nečekaná situace.
Je jasné, že to někteří budou chtít zneužívat, jsme češi ne, ale to se potom zase Vy zeptejte svého zaměstnavatele, na základě čeho Vám nařizuje nucenou dovolenou, at si zavolá na odbory, oni mu to tam vysvětlí, že to pak vláda zaměstnavateli nahradí, pokud ekonomické ztráty budou kvůli koronaviru a karanténě a nařízení státu.. Tenhle stav může trvat dlouho, takže po dovolené budete doma zadarmo nebo co? Jistěže ne.
Budete doma a placen 60%. Přes vládní nařízení nejede vlak. Neslyšela jsem ani jednou Babiše, že doporučil či nařídil zaměstnavatelům, aby poslali lidi na nucené dovolené. Ani nemůže.
Je to vyjímečný stav, asi jako když byly povodně, v roce 2002 stoletá voda a spousta zaměstnavatelů klekla a to doslova, to bylo horší - z ekonomické stránky. Také to stálo tehdy šílené prachy. A zákon se na to nevydává, při takových situacích platí vždy to, co řekne a udělá vláda. O čem rozhodne vláda, evt. i prezident státu. Od toho tam všichni jsou...nejsou tam na ozdobu.
Zákony sice jsou, například když je země ve výjimečném stavu, tak i voják, který zdrhne na vycházku se dopustil vlastizrady...protože armáda má pohovost. A Babiš ted velí asi jako generál ve válce. A o tom to je.
Víte, inteligentní lidé dobře vědí, že taková odpověd stojí odpovídajícího spoustu času a googlování. Naštěstí jsem to nepsala pro Vás, patrně byste to stejně nepochopil, nedělám si iluze. Na novinky jsem nikdy nepsala, ale pokud tam chodí lidé jako Vy, tak vidím, že ani není o co stát. Retardovaným lidem není možné vysvětlit, že za mimořádných okolností vlády postižených států nevydávají žádné zákony, protože by to trvalo velmi dlouho a muselo by to projít mnoha schvalováním, takže rozhoduje premiér a prezident. Někdy k tomu přizvou i velení armády, ale to není tento případ.
Když byste byl chytřejší než já a měl lepší informace než já, internet je přístupný každému, tedy i Vám, sem s nimi...také se ráda zasměju.
Zkuste občas myslet, mohu Vás ujistit, že to nebolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.