Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mzda při uzavření prodejny?

Od: ricardus* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
přítelkyně pracuje v provozovně jako pomocná kuchařka.
Kuchyně bude nyní dle nařízení uzavřena.
Pokud ji zaměstnavatel nyní nechá doma, na jako výši mzdy má prosím nárok?
Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím si, že je to dle paragrafu 207 zákoníku práce

Tady je znění:

§ 207Prostoje a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy

Nemůže-li zaměstnanec konat práci

a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku,

b) v důsledku přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku.

Je možné, že se v některých firmách vedoucí bude chtít se zaměstnanci domluvit, že by si vzali třeba týden dovolenou.

dolga*

To asi ne, kam by na ni jeli? Je výjimečný stav a ekonomické ztráty zaměstnavatelům bude vláda hradit, takže ne.

O tom pochybuju, že ze státního rozpočtu budou uhrazeny do poslední koruny veškeré ztráty. Vždyť by to ani nebylo možné spočítat. Těžko by někdo "z křišťálové koule" "vyvěštil", kolik zákazníků by který den kam přišlo a co by nakoupili.

pet32
hodnocení

0x

Měla by mít nárok na 60 % mzdy.

radis
hodnocení

0x

Ekonomický dopad bude velký... zákazy ano, příkazy ano, ale pomoc žádná, slíbené dezinfekce nejsou, roušky nejsou, zdravotnická preventivní opatření nejsou, testovat se nestíhá a v soukromých laboratořích se nesmí ...

Kompenzace pro malé podnikatele samozřejmě nula. Ať třeba pojdou. Hezky se o nás ten stát stará, hlavně, že tento měsíc se zvýšila povinná záloha na zdravotní pojištění.

Že se nakazíte v malém obchůdku, kam důchodců stejně moc nechodí je velmi malá. MHD, kde jsou od sebe lidé 10cm a prskají jeden přes druhého - v tom problém spatřen není.

Jinak ať tedy odpovím. Náhrada mzdy náleží ve výši 60% z běžného platu - tedy stejně jako na nemocenské. Otázka je co bude po 14 dnech, zda-li to klesne.

trump

za mesic muzete mit jine starosti, nez penize!

radis

Není potřeba tu paniku tolik šířit.

Zajímalo by mě zda-li to bude zajímat banky, až lidé nebudou moci zaplatit hypotéky a půjčky. Stát vůbec nezajímá zda-li podnikatelé mají z čeho zaplatit zálohy na daně.

Z tohoto mám daleko větší starost. Ve státě, kde většina lidí žije z ruky do huby a jejich příjmy klesnou v hodně optimistickém případě na 60%...

Dřív než na koronu většina chcípne na hlad.

dolga*

v soukromých laboratořích se nesmí ...

---------------------------------

Sledujte novinky, smí se to už od čvrtka -

Banky odloží splátky hypoték až o 3 měsíce, upřesní to, až se uvidí, jak dlouho bude trvat vyjímečný stav -

jsou odloženy v tomto smyslu i daně... - to jsem moc nečetla, daně neplatím..jen ty spotřebitelské

zaměstnavatelům i drobným podnikatelům bude ekonomické ztráty hradit vláda -

Všechno to má jednoho společného jmenovatele - že musí prokázat ztrátu příjmů a tržeb v důsledku vyjímečného stavu.

radis

Mě to problém nedělá, já mám peněz dost ... ovšem vzhledem k tomu, že se bavíme v podstatě o prvním týdnu nějaké sníženého příjmu a lidí již padají finančně na hubu, tak jsem zvědavý jak to bude vypadat po měsíci. Není odložení splátky jako odložení, otázka je jestli se celé splátky posunou nebo budou muset lidé za 3 měsíce zaplatit ty splátky 3 zaráz, to si můžou jít rovnou hodit. A na ty náhrady škod od státu jsem ještě náramně zvědavý - ale po zkušenostech v tom citím zas nějakou zmrdovinu.

smode*
Jj, taky chci vidět jak se pak bude dokazovat či průměrovat ten nehmatatelný ušlý zisk. V mnoha živnostnících teď určitě už začíná růst nezanedbatelný vztek. Vědí moc dobře že se od státu až bude "po bitvě" dočkají tak maximálně dalších keců a klacků pod nohama (tak jako naprosto vždy). Ještě že se mě to netýká.

hodnocení

0x

Není to, nebo třeba spíš to nemusí být žádná legrace... Jak ze zdravotního hlediska , tak z ekonomického...

Spíš mě zaráží, že nikdo nemá životní zálohu třeba na 1 měsíc života v problémech... A to se povídá, jak se máme dobře...

Nejlépe v historii... Jestli není i kousíček chyby v nás a naučit se trošku hospodařit... Nedej bože, aby byla třeba válka!

A když sleduji situaciu nás a i ve světě, tak o ní hromada lidí o ní snad i usiluje...A to i u nás...

Třeba jedna politička z TOP 09...

motak
ja mam, takze nekecejte ze nikdo...
Také máme. Ale zřejmě to bylo myšleno ve větším měřítku. V mém okolí opravdu mnoho lidí žije od výplaty k výplatě nebo od dávek do dávek.. Ale je to většinou způsobeno tím, že mají mnoho půjček nebo kupují nesmysly.A ještě se rozčiluje. A na druhou stranu je určitě fakt,že pár rodin opravdu nemá ani z čeho nasetrit,i když oba chodi do zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]