Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám maturitní vysvědčení - co teď?

Od: l85* odpovědí: 11 změna:
Dva roky pracuji v administrativě, na DPČ. Zaměstnavatel je se mnou velmi spokojen a nabídnul mi HPP. Po všech formalitách a podepsání všeho potřebného chtějí ještě v den nástupu maturitní vysvědčení. Já ale maturitu nemám, oni si myslí, že ano, protože když mě před dvěma lety přijímali na DPČ, tak jsem v CV lživě uvedl, že jej mám, ale vidět ho nechtěli. Co teď?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kajícně přiznej pravdu. Výsledek nech na zaměstnavateli. Pokud bude negatvní, smiř se s tím, že je to "trest" za tvé lhaní. Netuším, jak zaměstnavatel zareaguje. Je to otázka jeho zvážení toho, že jsi mu na jedné straně lhal, na druhé straně je s tebou velmi spokojen a měl by zájem na další spolupráci. S jeho rozhodnutím se pak budeš muset smířit.

Mezi námi, ve lži bych takhle zaměstnaný být nechtěl.

Já si myslím, že kdyby lhal, tak by to pro něj bylo horší, než kdyby řekl pravdu. Pokud je to nějaká pozice, kde je povinnost mít maturitu legislativně, tak by se z toho stějně "nyvkroutil" . A pokud je to formalita v dané firmě, tak nebývá problém udělat vyjímku.

hodnocení

1x

Nebudu Vás soudit, máte zřejmě dobrý příklad v naší politice. Který že to politik se prsil léta, že má VŠ a nebyla to žádná pravda? Myslím, že pan Kalivoda. Někteří lidé si rádi čechrají peří a hrají si s oblibou na to, čím nejsou. Je to dáno nízkým sebevědomím.

Přiznala bych to. Protože oni nezapomenou a budou chtít ten důkaz pořád. Pokud budete tvrdit, že jste vysvědčení ztratil, mohou Vám říct, že si můžete na škole dát udělat jeho opis. A zase budete v troubě.

Prostě si najdete práci, kde maturita není třeba.

Druhá možnost je, udělat si maturitu dálkově při zaměstnání, nebo i večerně. Dostal byste různé úlevy. Ale nevím, bude-li se tím chtít Vás zaměstnavatel zabývat, když jste ho už jednou obelhal. Spíš se asi podívá po někom jiném, kdo nelže a maturitu má. Jaga.

donpapa
hodnocení

1x

Na vašem místě bych zaměstnavateli sdělil, že jsem o to pracovat v jejich firmě stál tak hodně, že jsem zalhal o dosažené maturitě. Za uplynulé období vás poznal a je zřejmé, že chce, abyste pro firmu pracoval dále. Držím palce a věřím, že nějaký scházející papírek potvrzující, že umíte plynule číst vám nezkomplikuje život.

hop®
hodnocení

0x

Nebudu Tě soudit, nejsi sám kdo lže aby byl přijat, a mnoha lidem to prochází.
Jde také trochu o to, pro koho pracuješ, jestli pro státní firmu nebo pro podnikatele...
Pokud je s Tebou zaměstnavatel opravdu spokojený a je to podnikatel, tak kápni božskou a práskni se, on to pochopí a přijme Tě na HPP, v nejhorším případě si Tě tam nechá dál na DPČ.
Pokud je to ale nějaká státní firma, tak by si "zaměstnavatel" případně musel obhájit "proč?", tam to asi bude těžší.
Každopádně jim to vybal narovinu, budeš jednat s člověkem, který to pravděpodobně pochopí. Jinak to asi nevyřešíš...
... držím Ti palce... *placni*

radis
hodnocení

0x

Pokud jde o soukromou firmu nejspíše to nebude nepřekonatelný administrativní problém. Bude to asi trochu trapný moment, na druhou stranu zaměstnavatel je nejspíše s vámi spokojený, jinak by s vámi nepodepsal to HPP - s maturitou i bez ní.

Když to řeknete taktně, myslím, že to nikdo extra řešit nebude.

hodnocení

0x

Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď otevřeně přiznat, že jste do CV uvedl nepravdu nebo lhát - např. že maturitní vysvědčení nemůžete najít nebo že jste se stěhoval a je to někde "vespod" v krabici nebo že to máte u rodiče a ten je nyní v nemocnici (a jiné "báchorky"). Pokud by jste lhal, tak předpokládám, že by Vám tu lež neuvěřili a navíc by jste už nebyl důvěryhodný. Takže si myslím, že lepší je "přežít" tu (možná trapnou) situaci a říct pravdu.Záleží taky na tom, jestli se na to vysvědčení bude dívat vedoucí nebo jestli je to jenom formalita, že si to personalista/personalistka jen okopíruje a založí do složky. Pravda se dá říct následovně - je mně to trapné, ale já maturitní vysvědčení nemám. Poté čekat na reakci. Třeba se zeptá, jestli jste ho ztratil.Na to říct třeba - řeknu to otevřeně, já jsem S%S vzdělání do CV uvedl mylně.

Dovedu si představit, že jsou lidi, kteří by např. tvrdili, že jejich dům byl zatopen a že určité doklady tak byli zničeny nebo že bývalý partner určité doklady odcizil a jiné výmluvy. Když by se jich někdo zeptal, proč si nezařídili duplikát (opis), tak by třeba tvrdili, že jim to na škole odmítli vydat nebo že na to pak zapomněli. Prostě by se vykrucovali a než by přiznali pravdu, tak by raději otevřeně lhali. Nějakou "propracovanou báchorku" by jim možná někdo uvěřil. Ve firmách to bývá tak, že doklady zaměstnanců jsou uloženy na personálním oddělení. Dovedu si představit, že jsou lidi, kteří by se pokusili i uplatit pracovníka/pracovnici personálního oddělení, aby maturitní vysvědčení už dál nepožadoval/a. Může to být i tak, že někdo si vymyslí nějakou víc nebo míň důvěryhodnou "báchorku" a doufá, že pracovník/pracovnice personálního oddělení na to zapomene a nebude dál maturitní vysvědčení požadovat, protože je to formalita nebo že pochopí, že dotyčný/á to vysvědčení nemá a nebude to dál požadovat.

Ve Vašem případě je "v sázce " Vaše důvěryhodnost. Pokud by jste nějak lhal, tak možná ta lež by byla důvodem, že by Vás už nechtěli. Pokud by jste řekl pravdu, tak by možná udělali vyjímku a nechali by Vás tam pracovat bez maturity.

Pokud nechcete být v případně trapné situaci přímo, tak tam můžete zavolat a říct pravdu telefonicky.

hodnocení

0x

Řekni že máš maturitu z gymplu a lejstro si kup jako policajti nebo celníci. Z gymlu žádnou odbornost nemáš je to jen protažená základka, takže nic odbornýho umět nemusíš a nic nemůžeš zkazit. :)

id
hodnocení

0x

Nesoudím vás. Záleží proč nemáte maturitu. Máte učební obor bez maturity a nebo střední školu s maturitou, kterou jste neudělal? Pokud by to časově alespoň trochu odpovídalo, řekněte zaměstnavateli, že v době kdy jste se zajímal o tuto práci, jste se snažil maturitu dodělat a věřil jste, že jí uděláte. Z časových důvodů k tomu nedošlo.

Můžete zaměstnavateli sdělit, že si maturitu doděláte dálkově. I kdyby vás propustil, na dodělání vzdělání zapracujte.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Připomněl jste mi známou která si už na střední falzifikovala razítka do žákovského průkazu na inkoustové tiskárně když se jí občas nechtělo do školy. Nikdy nikdo nic nepoznal. Ta by neměla problém si vytvořit falzifikát s vlastním jménem, oborem, podpisy, razítky školy atd. Určitě by pak ještě udělala černobílou kopii (na které je vyloučeno cokoliv poznat i při bližším zkoumání) a zeptala se zaměstnavatele zda mu ta kopie stačí protože originál má ve starém bytě u babičky která bydlí na druhém konci republiky. - Osobně takový postup nedoporučuji.
doplněno 14.03.20 13:10: Ony ty holky jsou obecně daleko více osvobozeny od zažitých limitů a při efektivním dosahování svých cílů jsou daleko "pružnější" *smich*
dolga*

Nechala bych to tak, jak to je, pokud náhodou přestanou tu maturitu požadovat. Můžou ji přece požadovat i nyní. Doklad o ní žádný nemají. Jinak samozřejmě mu tam už nebudou věřit. A já bych se nedivila. Důvěra se rychle ztrácí. Už mohl mít za sebou 2 roky dálkového studia. Jde o to, že mají předepsané vzdělání i s ohledem, co je to za práci, což my nevíme. Například tajné, přísně tajné...atd. Nebo průmyslová tajemství, důvod je různý, ale pokud firma napíše a požaduje maturitu, bude si na ní trvat. Lež má vždycky opravdu krátké nohy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma maturitní vysvědčení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]