Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mohu žádat o odškodnění za křivé obvinění. jistá obec na mě poslala exekuci za údajný trestný čin, který jsem ale nespáchal. chci se bránit. zároveň mě napadlo, jestli je možné žádat finanční kompenzaci za urážku na cti. děkuji
no jedná se o to, že kdysi jsem byl v jisté obci s partou, ale já se od nich trhl, byl jsem v hospodě a oni udělali trestný čin - zničily majetek třetí osoby... tehdy vše bylo sepsano u policie, měl jsem to dosvědčené od servírky... nyní po x letech mi přišla exekuce na lesní pozemek který vlastním, za tehdejší terstný čin...
právě že x roku se nic nedělo tak jsem předpokládal že je vše ok.. vlastně jsem už na to téměř zapomněl... a najednou dopis a zabavení lesního pozemku z důvodu trestného činu poškození majetku třetí osoby.podal jsem žádost o prověření a zrušení exekuce na pozemek, ale zajímá mě jestli mohu žádat o nějakou finanční náhradu za ty nervy a pošpinění i mé rodiny.
To je celé nějaký nesmysl.
Byl jsi za ten "trestný čin" odsouzen? Byla v rozsudku předepsána náhrada škody? Máš soudní rozhodnutí o exekuci? Je to rozhodnutí v právní moci? Pokud ne, odvolej se.
O křivém obvinění soud také rozhodl? A jak?
K solidnímu posouzení je třeba znát spoustu informací, a to asi nejen ty, na které se tady ptám. "Žádost o odškodnění" asi v tomto případěnebude možná, asi spíše bude třeba podat žalobu na osobu, která tě křivě obvinila a o odškodnění bude muset opět rozhodnout soud.
Takže je mi líto, že jsem ti vlastně neodpověděl, ale tohle je případ pro odborníka (advokáta).
@tazatele - právě že x roku se nic nedělo... a najednou dopis a zabavení lesního pozemku
Vůbec nic? A poštu si přebíráte? Nezměnil jste třeba bydliště?
Při prokazatelné nečinnosti z vaší strany moc možností, jak se bránit, nemáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.