Nejste přihlášen/a.
V prosinci 2019 se můj syn oženil s ukrajinkou,ktera tady pracovala na krátkodobé vízum.V lednu 2020 musela odjet na Ukrajinu,když se vratila zacla pracovat a otěhotněla.Vté době začly spolu se synem zařizovat dlohodobé vízum.Od prosince spolu žijí ve spolecné domácnosti.Ptám se dostane snacha vízum dřív než ji vyprší to tříměsíční,má nárok na pracovní neschopenku,když je v 5. měsáci těhotenství,dostane rodičovský přáspěvek?Může ji naše repulika vyhostit ,když ještě nebude mít vázum hotové a uolyne doba ,po kterou tady mohla být,a co když pak porodí na Ukrajině.Moc děkuji
Píšete, že se se snachou oženil. To znamená, že jde o manžele.
Takže by snad měla mít snacha nárok na zelenou knížku - tedy pas s povolením trvalého pobytu. Vizum potom byste měla na mysli asi takové, které jí vydává ambasáda většinou na rok. Pak o vizum musí zažádat znovu na další rok. Pokud porodí tady, bude to lepší, nebude muset žádat Česko o příslušnost dítěte, dítě ho získá automaticky, když je otec Čech.
Ovšem já už dnes nevím, jak to dneska přesně chodí, zákony o cizineckých manželstvích se mohly hodně změnit, ale základ asi zůstal stejný. Můj manžel nebyl Rus ani Ukrajinec, takže se mohu mýlit, ale přesto se ptám ,na jakém základě tady snacha pracovala? Jestli na povolení trvalého pobytu, pak by tady byla legálně, byla by tady přes svoji práci pojištěna a nemohli by ji vyhostit. Proto tomu tak trochu nerozumím...protože jestliže tady pracuje na pracovní povolení, je učastna našeho pojištění, tak má na všechno legální nárok. Možná ale, že Vás moc nechápu, protože neznám bližší podrobnosti.
trvalý pobyt v Česku vdané Ukrajinky
http://vool.cz/N9FkE
mvcr.cz/...
Dívám se dál, snad tu napíše i některá provdaná Ukrajinka, zkuste se podívat na odkazy, co z toho je Váš případ.
mzv.cz/...
vzp.cz/...
Komerční pojištění cizinců
vzp.cz/...
onemocnění koronavirem v jiném státě EU
kancelarzp.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.