Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se v této situaci dostat do kondice?

Od: katka111 odpovědí: 17 změna:

Hezký večer,

ráda bych se zeptala na situaci mé sestry. Jde o to, že kvůli zdravotnímu stavu musela skoro 9 měsíců ležet a teď je absolutně mimo kondici. Vstane, udělá něco malého a hned je strašně unavená. Asi by bylo nejlepší cvičit, ale na to nemá sílu. Jak by se mohla pomalu dostat do formy, nemohl byste nám někdo poradit? Třeba máte zkušenosti s něčím obdobným... Nejspíš potřebuje nabrat i svalovou hmotu. Moc děkujeme za každý tip a radu. :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

Po devíti měsících ležení by měl správnou aktivitu naordinovat rehabilitační lékař.

Možná tomu nebudete věřit, ale posilovat svaly lze i v leže. Správně dýchat do břicha, kdy je aktivován transversus, bránice, pánevní dno, zvedat nohy nad podložku.

HIIT trénink, kdy se střídají velice krátké intervaly aktivního cvičení s inervaly odpočinku. Pokud nezvládne 30 vteřin cvičit a 30 odpočívat, může začít třeba s 20 vteřinami aktivity a minutou odpočívání a celé to opakovat třeba jen 5x. Při tomhle cvičení jde kondice nahoru velmi rychle. Svaly určitě při nicnedělání atrofovaly, proto je třeba podpořit jejich růst dostatečným příjmem bílkovin. Udává se 1-2g bílkovin na 1kg váhy. A to už je pěkná porcička, když maso obsahuje na 100g zhruba 20g bílkovin. Možná by opět po dohodě s lékařem byl na místě nějaký suplement.

hodnocení

2x

Kolo ano, pokud umí, pokudu drží rovnováhu, pokud může. Ze začátku po rovině, přidávat občas nějaké mírné kopečky, raději mimo vozovky s autoprovozem, to jde i nyní, není až tak velká zima. Ještě lépe sněkým, s doprovodem. Nebo ve fit centru , tam jsou kola, veslařské trenažery apod. Ty schody v paneláku, to je dobrá rada, však může pomalu a nemusí to přehánět, postupně přidávat. Bazén, máte-li v dosahu. Nejen plavání, ale i chůze ve vodě, šlapání vody, skvěle to posiluje a je to součástí většiny poúrazových rehabilitací. Proteinová strava, jsou různé kaše a koktejly pro sportovce /prodejny zdravé výživa, sportovní prodejny např. Intersport apod./, pomohou svalům, posílí. Místo činek stačí naplnit jakékoliv láhve vodou, sklo, plast, 1 l = 1 kg, a zadarmo. Dá to práci, trochu to bolí, ale je to účinné, pomůže to. Chodit, lépe chodit s trekovými holemi, nejen po rovině, ale raději do kopce, rozhýbou a posílí celé tělo. U Vietnamců nebo v Lidlu nejsou drahé /200,- za kus?/, a úplně stačí, používám je i v Alpách. Klidně napište, poradím konkrétněji. Kde bydlí? Přeji úspěch a radost!

katka111
hodnocení

Hezký den, jsme z Prahy. :)

asd1
hodnocení

1x

Prostě cvičit a cvičit. Jak sílu, tak vytrvalost, koordinaci, rovnováhu i ohebnost... Pokud má všechno na nule tak se začíná od nuly, např. jen vleže zvedat ruce, nebo vstát, přejít pokoj a zase lehnout, za 5 minut zase přejít pokoj... Ideálně spolupracovat s rehabkou, nebo tomůžeš nastudovat... Jak "noty" tak určitě ne tohle téma bude nějaká diplomka (ty jsou veřejně přístupné i na webu). Pokud na to nemá vůli sama, tak jí někdo musí vyhecovat a pomoct jí s tim...

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Jestli dlouho ležela, tak nárazové těžké cvičení nepřipadá v úvahu, rozjet to pomalu, tj. zajít do obchodu nakoupit, pak to samé vzít oklikou, pak třeba sednout na kolo a objet blok nebo do vzdálenějšího obchodu, pak k té jednodenní aktivitě přidat ještě další např. procházku, pak to spojit v jeden delší celek a tak dále, pak může i třeba trochu popoběhnout, nebo ujet na kole více kilometrů apod. Postupně se do toho dostane.

dolga*

Já jsem se v podobné situaci dostávala do kondice tím, že jsem chodila po schodech v paneláku. Nahoru, dolů...Protože nejvíce to totiž odnesou nohy. Jsou slabé. Neunesou tělo, měla jsem 42 kg a jsem vysoká, takže to byl problém. A ruce jsem cvičila činkami zakoupenými v Pepcu za 60 kč za jednu. Každou chvilku jsem s nimi mávala, jedna měla 1 kg a pak už jsem problémy neměla. I tak to všechno trvalo cca 2 měsíce, než jsem začala sama chodit ven beze strachu, že sebou slabostí někde seknu. I tak jsem si sedla občas unavou na chodník a lidé říkali, no je to možný?

Vždyt je teprve poledne...*smich*

Na kolo bych zapomněla na hodně dlouho...

janm*

Proč? Vždyť kolo právě ze začátku, pokud člověk před tím jezdil a nemá problém s rovnováhou, může právě nohám hodně odlehčit, ze začátku přece stačí objet jednou dvakrát barák ne? :)

dolga*

Byl jste někdy opravdu těžce nemocný a vysílený? Pokud ano, tak byste věděl, že z toho kola slítnete. Vždyt se člověk potácí i po ulici se strachem, že slabostí sebou švihne. Takže kolo, až je člověk silný,ne jako věchýtek,.to by si jen ublížil.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Co na to říká ošetřující lékař? Co vím tak většinou nařídí v podobných případech i několikaměsíční rehabilitaci pod dohledem zkušených sester. Doporučuji se v prvé řadě poradit s ním.
dolga*

To víte hodně málo, prodělala jsem kardiovaskulární transplantaci a pak mě pustili domů a na kardologii na ARO se mnou sestra jen přešla pokoj, abych neupadla a tím to končilo,. Ze všeho jsem se pak musela vyhrabat sama. Takže ne vždy je tráva zelená. Na druhou stranu jsou to machři, zachránili mi život. Rehabilitace jsou drahé.

smode*
Už je to pár let a společnost se amerikanizuje. Už před 20 lety jsme si dělali srandu z Amíků jak se tam už tehdy vtipkovalo: "slepák? To se dělá na vrátnici a pak tě natlačí zpátky do auta." Vypadá to že k nám tento trend už dorazil.

katka111
hodnocení

Moc vám všem děkujeme. :) Jde o to, že si o nějaké rehabilitace asi budeme muset říct, nikdo jí je nenabídl a to opakovaně lékařům říkala, že je neuvěřitelně slabá a mimo kondici. Zatím se zkusíme řídit podle vašich tipů, no v nejhorším to zaplatíme ze svého, myslím ty rehabilitace, pokud jí je doktoři nenapíšou. Nemáme s tím zkušenosti, to by mě nenapadlo, myslela jsem, že se tam zaměřují spíše na rehabilitace po úrazech nebo při onemocněních pohybového aparátu.

doplněno 12.03.20 23:22:

Jinak na ty svaly jsme jí koupili tohle:

herbaprodukt.cz/...

Myslíte, že by to mohlo k běžné stravě stačit?

asd1

Pokud může normálně jíst tak stačí běžná strava (s masem, vajíčkama atd.). Pokud teda neni vegeterián nebo vegan *smich* Ty doplňky jsou spíš jen tahat prachy z "kulturistů"

Za 3/4 roku tělo ochabne opravdu hodně, tak to dá práci dostat se zpátky do kondice. Ale když se zamaká tak to je den ode dne lepší... Skuhráním v posteli se to neposune.. Výhodu mají sportovci, kteří jsou zvyklí v tréninku makat co se do nich vejde, i proto se po úrazech dávají dohromady mnohem rychleji než běžný gaučák..

dolga*

Dost dobře nerozumím tomu, proč tohle? Nějaké herba pro sportovce...

Neříkejte, že Vám to doporučili internisté, to jsem přesvědčena, že ne. Nemocné bych kupovala nutridink.

K tomu denně silnou kuřecí polévku se spoustou zeleniny. Do měsíce by byla fit, s doporučenou rehabilitací.

Měla jsem bratra, vzali mu žaludek, jícen, při výšce 184 cm vážil 38 kg, nějaké herba by mu leda ublížilo.

gastroenterologové doporučili nutridink, obsahoval všechno, co by měl člověk dostat a nezatěžoval nemocný

organismus. Zvažte, co za nesmysl do ní cpete.

katka111
hodnocení

Ona Nutridrinky měla hned jak vstala, kupovali jsme jí je, ale moc efekt to nemělo... Tak jsme přešli na poctivou stravu, slepičí polévky, hodně bílého masa, ale pak nám doporučili tohle. Ne doktoři, ale jedna kolegyně od našeho táty z práce, její švagrová se po tom spravila, hodně držela všemožné diety a oslabila si organismus a tohle ji prý nakoplo. A ne, nejsou dealerky, jen chtěly pomoct... Takže to máme z osobní zkušenosti, ale vím, že ne každému vše sedne, hledáme možnosti.

smode*

Katko pokud chcete a peníze moc neřešíte, lepší je spíše (když už jen samotná) na růst svalové hmoty Formule 1. Rozhodně tím nic nezkazíte.

Nutridrink je dobrý ale člověk se musí hýbat protože je to spousta energie pokud se moc hýbat nemůžete kvůli postižení kloubů jako já tak to jde akorát na špeky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]