Dobrý den, pracuji v Rakousku v gastronomii a kvůli koronavirusu uvažuje vedení, že máš Čechy propustí a celou firmu zavřou. Nejen ze strachu z nákazy, ale taky, že nejsou žádné kšefty. Lidi nechodí do restaurace jist. Máme málo práce. A jelikož já minulý rok maturovala nemůžu jít na pracák, nemám odpracovaný alespoň půl rok. Co mám dělat? Potřebuji peníze já placení nájmu, pojištění apod. Je to děsivé. A jinou práci si zřejmě nenajdu když se to rozjede. Co si o tom myslíte? To je cesta do zkázy.
Tady někdo psal, že to je, jako by byla válka. Ale je to stav dočasný. Asi máte někoho / rodiče,prarodiče, sourozence/, kteří Vám dočasně půjčí. Mnohé instituce a úřady navíc posouvají termíny splatnosti.
Právě hlásili, že Češi, co jsou v USA dostali výzvu odletět zpátky do Česka. Tam bude problém i ta letenka. Máme tam z rodiny studenta na stáži a bude muset předčasně zpátky...Nejste sama. Hlavně to přežít beze ztrát!
Na rakouské straně u AMS zřejmě nepořídíte, protože i kdybyste měla pracovní Hauptwohnsitz,což je podmínka pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, zřejmě byste o něj v souvislosti s uzavřením provozovny přišla. České předpisy neznám.
liska5
Taky nemocniční lůžka a opatření pro lidi v karanténě řeší v každé zemi pro své občany. Cizince přijmou, ale proč se na ně zaměřovat, když ti mají svou vlast jinde a mohou se tam přemístit.
Bist du deppert... Na pracák s klidem. Česká strana si to vyřídí s Vídni a třeba budeš mít nárok na podporu. Teď je mrtvo, tak snad to brzo přejde. Max hledej práci jinde v Rakousku v jiným oboru... To děláš v nějakým malým městě u čáry, ne?
V každém případě musí v Rakousku požádat o vyhotovení PD U1, myslím že je to formulář E301 nebo E309, nejsem si teď jist. Najde ho na stránkách www.ams.at a lze vyplnit i online.
break
V byrokratickým Servuslandu je na vše papír , ale funguje jim to. Za zeptani nic nedá , ale bude se muset stejně hlásit v ČR, pokud tu má adresu. Na AMS ji možná vytisknou nějaký papíry s nabídkou práce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.