Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli jde zrušit otcovství.Vzhledem k tomu,že můj přítel mi tímto vyhrožuje,že mi sebere chlapečka,tak bych chtěla zrušit otcovství a napsat ho na sebe,aby s tím nemohl manipulovat.Mslela jsem,že když mu dám otcovství,že bude na mě milý,ale bohužel není.Potřebuji poradit.Za odpověď předem děkuji
Dobrý den. Mladá paní, ale dítě má právo na oba dva rodiče. Vy si můžete zažádat soudně o svěření dítěte do své péče. Pokud Vám soud vyhoví, vyměří otci dítěte alimenty a určí styk s dítětem. Bude mít svá práva i povinnosti, to mu nikdo upřít nemůže. V některých případech může soud styk s druhým rodičem zakázat, ale to jde o případy, kdy rodič např. ohrožuje zdraví, výchovu atd. dítěte. To, že na Vás není hodný neznamená, že nemůže být dobrým otcem. Do své péče může žádat dítě i jeho otec. A pak je to na soudu, jak rozhodne (možná je i péče střídavá). Tak to prostě je.
Chybí mi tu podstatná informace - jestli je otcem opravdu, nebo jste ho v rodném listě udělala otcem jen proto, aby měl radost. Což mi přijde jako opravdu málo vtipný argument. Obvykle češky do rodných listů udávají otce, kteří opravdu otci jsou, z Vašeho vyjádření si tím nejsem vůbec jistá.
Je to aspon Čech, spadá jen pod naše zákony?
Pokud dítě má opravdu jiného otce, nebo si tím nejste jista, tak bych udělala jednu věc a sice test na otcovství. Jde o to, že když muž, kterého jste nechala figurovat v rodném listě jako otce si ten test může nechat udělat také, ukázala by se pravda a Vy byste byla bez šance, že připravíte dítě o otce.
Jakým právem Vám vyhrožuje, že Vás připraví o dítě?
A jaké by měl šance, že by dítě získal do své péče - tedy, v čem je lepší otec než Vy jako matka?
Platí na dítě pravidelně? A platí tolik, aby to stačilo? Někteří muži jsou tak hanbatí, že platí 500 - 1 000 kč na dítě a myslí si, že je to až moc, protože malé dítě podle nich nic nepotřebuje. Inteligenci těch mužů nemá cenu ted rozebírat, takže až si ujasníte, jak to bylo, napište sem - možná, že dítě jeho není a tam byste už šanci měla, navíc byste mohla udělat radost dalšímu muži.
Je právoplatný otec dítěte a je i v rodném listě dítěte,chtěla bych svého syna napsat pod svoje jméno aby s tím nemohl můj přítel manipulovat.On mi tím vyhrožoval.
No, tak na to zapomente, pokud je skutečným otcem, tak má právo vaše dítě na oba rodiče. A přečtěte si dobře, co píše nick kapka naděje - má naprostou pravdu.
Nemůžete manipulovat s osudem svého dítěte jen proto, že se k Vám partner nechová podle Vašich představ, je to potom jiná kapitola. Ovšem kdyby se choval špatně k dítěti, neplatil a pdobně, tak potom se nutně musíte obrátit na sociálku, aby Vám pomohla a situaci prověřila. Mějte na mysli, že naše společnost vždy preferuje zájem dítěte, nikoliv rodičů a jejich vztahů. A v zájmu dítěte je mít dobré rodiče.Myslete na to oba.
@astiska - Je právoplatný otec dítěte a je i v rodném listě dítěte
Tedy je rodič se všemi právy a povinnostmi. Vy jste partnerovi nic "nedala" a stejně tak si dítě nemůžete "napsat na sebe", protože chcete tatínka potrestat.
NOZ § 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
a ujišťuji vás, že zbavení této odpovědnosti není až tak jednoduché, protože
§ 866
Pro rozhodnutí soudu, které se týká rozsahu rodičovské odpovědnosti nebo způsobu či rozsahu, v jakém ji rodiče mají vykonávat, jsou určující zájmy dítěte.
V zájmu dítěte zřejmě nebude zbavit ho otce jen proto, že se mamince přestal líbit.
Na druhou stranu vám dítě nemůže jen tak "sebrat", pokud o něj řádně pečujete. Co nejdřív si zařiďte svěření syna do péče, určení výživného (možná i pro vás po dobu dvou let od narození dítěte), rozsah a způsob styku otce s dítětem - vše soudem. Dohodu rodičů bych vám nedoporučovala.
no to teda nevím. V tomto ranku nejsem expert, ale vím, že rodičovství není právo. To se nedá jen tak nějakým paragrafem nadelegovat nebo jiným paragrafem zrušit.
Uvedla jste ho jako otce. Jestli on to otcovství nepopírá, je otec se vším všudy.
Neumím si představit, co je to za partnera, že mu dělám takovou radost, aby na mně byl milý...
Zásadní je i to, že neznáme věk dítěte, na základě testu lze otcovství popřít jen do určitého věku.
Odvolat otcovství nejde, to si tazatelka představuje jak Hurvínek válku, musí být test, kdo má pravdu.
Nevíme, zda žijí spolu, pokud tazatelka žije sama, dítě je maličké a byl by otec on, musel by platit i na ni...možná by ho pak různé touhy přešly...
Nevíme, co je zač, pije, bere drogy, je to násilník, řádně nepracuje? Takového tvora bych nezapsala do rodného listu, ani kdybych se spletla a on tím otcem opravdu byl.
Tazatelka nepochopila jednu věc, že to děcko má právo na svého otce, pokud to není asociál, protože to nevíme, nevíme ani na čí stranu se přiklonit. Zatím rada není, neznáme okolnosti, o kterých jsem psala...
Pokud by test ukázal, že není otcem, otcem nebude, jen to lze změnit adopcí a jak to vypadá, tazatelka by tomu nakloněna nebyla.
dolga, není to kritika na Váš názor, jenom pohled z druhé strany a jak správně píšete, nevíme více.
-------------------
Já bych byla tady opatrná, nevíme, co se děje, jak ke všemu přistupuje druhá strana. Nevíme, kde je problém, nelze jednoduše odsoudit chlapa z krátkého popisu problému.
Už jenom tvrzení zadavatelky ,,Mslela jsem,že když mu dám otcovství,že bude na mě milý,, je mi nějaké divné. Takhle normální člověk neuvažuje, ani se nevyjadřuje.
A každá akce vyvolává reakci. Takže nemusí být vina-chyba jenom na tatínkovi.
Zde bude zřejmě partnerská a komunikační krize.
Moje kolegyně biologického otce nechala soudně zbavit otcovství. Nevím jak se jí to povedlo ani příliš podrobností, každopádně biologický otec byl feťák, co na dítě neplatil a matce vyhrožoval, poškozoval majtek, domáhal se styku s dítětem pod vlivem drog. A kolegyně se vdala za policistu, tedy člověka prověřeného, bezúhoného, s kterým má druhé dítě. Asi soud uznal, že biologický otec je takový odpad společnosti, že je v zájmu dítěte, aby otec do výchovy neměl co mluvit a s dítětem se nestýkal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.