Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předkupní právo

Od: didas® odpovědí: 6 změna:

Uplatňuje se institut předkupního práva při prodeji samostatné garáže v bytovém domě, pokud je v katastru nemovitosti zapsána jako samostatná jednotka? Lze ji prodat komukoli, nebo jsem povinen ji nejdříve nabídnout spolubydlícím v domě?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza7*
hodnocení

1x

Institut předkupního práva prochází v posledních letech turbulencemi. V současné době platí povinnost nabídnout spolubydlícím v domě. Ale prej se to má změnit.;)

Je-li však garáž zapsaná v KN zapsaná jako samostatná jednotka a pouze na vás, výše uvedené vás nemusí vůbec trápit a zajímat.

dolga*
hodnocení

1x

Pokud je to tak, jak píšete, tak samozřejmě nic v domě nabízet nemusíte. Protože, když budete prodávat byt, také ho nebudete muset nabízet sousedům, pokud je tedy v OV. Takže se jedná o stejnou věc.

krtek*

Chyba! Právě, že když bude prodávat byt, tak by měl nabídnout sousedům! Byt je součástí domu a dům je 1 celek rozdělný podílově na části (jednotky).

Zjednodušeně řečeno: cokoliv chci prodat a mám to v majetku 1/1 nemusím nabízet v rámci předkupního práva. Cokoliv na čem mám podíl, musím

figurek*

ale no tak. Když bude prodávat byt v osobním vlastnictví, nemusí sousedům nabízet vůbec nic. V baráku s padesáti byty a padesáti vlastníky by takový byt byl prostě neprodejný. Prodej by byl tak zdlouhavý a komplikovaný, že by k němu vůbec nedošlo. Totéž platí, když je garáž vedená jako samostatná jednotka.

dolga*

figurku, máte pravdu, protože je nesmysl, že by majitel nesměl rozhodovat o své nemovitosti ve smyslu, komu ji chce prodat. Bydlím v Praze a mám byt v OV. Kdybych ho chtěla prodat podle pravidel toho diskutníka, která si vymyslel, tak se na mně vrhnou všichni cizinci , kteří u nás - celkem přes 140 bytových jednotek bydlí. Vím, že by mně i přepláceli, ale nebyla by to šance pro naše lidi, ti by na takovou nabídku, jakou by podali cizinci neměli.

Takže tím, že bych ho nabídla sousedům, ho nabídnu hlavně cizincům - takže nevím proč bych to měla dělat i tak uvažujeme, jestli se výbor SVJ nemá učit arabsky, ukrajinsky, vietnamsky nebo kvůli řadě podnájemníků též romsky. Navíc abychom kvůli Airbnbu všichni ovládali engliš, protože když napomínáme v noci hlučné hosty hledající dotyčný byt, nebo nachmeleni z barů, tak nikdo nerozumí česky...Je to složitější než se zdá, ale o byty je tu mega zájem a rozhodně bych ho prodala normálním čechům. Tím se nechci dělat lepší než jsem, ale mám Prahu ráda, je to moje rodné město a nechci, aby pražáci museli ustupovat přilivu ho.vad, kteří koupí byt, aby z něj udělali hotel.

A jejich drzost stoupá tak, že z bytů udělají brzy i hodinové hotely...pokud vláda nazasáhne a nebude požadovat licence na ubytování, jako musejí mít hotely a penziony. U Uberu to neudělali. Tahle služba Airbnb podobná Uberu, kdy také u nás jen rejžují, nás ekonomicky velice poškozuje, kdo z nich platí daně?

hodnocení

0x

To s tím bytem je to hloupost. Prodávala jsem byt v paneláku, který měl dokonce 11 poschodí, takže vlastníků tam bylo hafo. A v žádném případě jsem nemusela napřed nabízet jim. Ale bylo by to jiné, kdybych měla v bytě dlouhodobě nájemníka. Třeba by tam bydlel 20 let, nebo bych já ten byt koupila a už tam ten nájemník bydlel, tak kdybych ho pak chtěla prodat, tak bych ho měla napřed nabídnout ke koupi tomu nájemníkovi. Ale kdybychom se nedohodli na ceně, tak mne nikdo nemůže nutit, abych byt prodala jemu. A tím pádem by stejně o nic nešlo. Ale pokud jsem byt nepronajímala nikdy, tak si ho mohu prodat komu budu chtít. Tak pokud tu garáž vlastníte a nikdo cizí ji nemá pronajatou, je to to samé. nemusíte nabízet napřed majitelům bytů v domě. A pak, ono je to stejně jedno, pokud si určíte cenu a je Vám ji ochoten zaplatit ten člověk co v tom domě bydlí, tak je Vám přece jedno, od koho ty peníze dostanete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]