Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mi nevyplatil výplatu

Od: volvinka® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, nevím jak mám postupovat, poradíte mi někdo prosím?

V prosinci loňského roku jsem končila v zaměstnání běžným ukončením pracovního poměru dohodou. Zaměstnavatel mi ale odmítl dát výplatu za poslední měsíc v práci, nedostala jsem tehdy ani výplatní pásku.

Teď, když jsem na mojí žádost konečně obdržela Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, výplata kterou jsem nedostala je tam normálně započítaná, jakoby mi byla vyplacená. Dokonce je přiložená i výplatní páska, kde je napsáno výplata v hotovosti, přestože všechny předchozí měsíce jsem dostávala na účet.

Účetní, kterou jsem s prosbou oslovila kam tedy moje peníze za poslední měsíc poslala, neustále buď zapomíná mi to vyhledat a nebo teď už mi ani nebere telefon. Ty peníze (výplata) jsou moje, normálně odpracované, ale jak je z nich dostat? Ev. kam to nahlásit, kdo mi pomůže? Zaměstnavatel odkazuje na účetní, s tou už jsem vyčerpala možnosti...

Musím sama podat daňové přiznání (2 zaměstnavatelé v roce), nevím, z jakých čísel mám vycházet, zda to, co je v nepřesném Přehledu, a nebo skutečnost, tj. z Potvrzení odečíst sumu, kterou mi dluží a nemám ji?

Díky moc za radu, s pozdravem Iva

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

h0042*
hodnocení

7x
Já bych zavolal na inspektorát práce a tam bych se zeptal na postup. Pak ještě možnost, zajít na pracovní úřad, je tam v kanceláři právník, zdarma vám pomůže. Tak bych to řešil já.

donpapa
hodnocení

3x

1. Komunikujte se zaměstnavatelem výhradně písemně doporučenými dopisy.

2. Vyzvěte zaměstnavatele k úhradě mzdy za měsíc 12/2019, a to se splatností 15 kalendářních dnů. Upozorněte, že pokud nebude výplata připsána na vašem účtu nejpozději (např.) 30.3.2020, budete svou pohledávku vymáhat právní cestou. Dále bych zmínil, že jste zjistila, že platba je vykazována jako výplata v hotovosti a jelikož to není pravda, dá se předpokládat, že jejich jednání vykazuje znaky trestného činu.

3. Pokud neuhradí, tak co nejdříve podejte žalobu.

4. Daňové přiznání podejte v souladu s Potvrzerním.

5. Jen pro jistotu si ověřte, zda za 12/2019 odvedl za vás zaměstnavatel platby na zdravotní a sociální pojištění.

6. Hlavně konejte rychle,

hodnocení

Moc děkuju za radu, vůbec jsem nevěděla kudy kam!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]