Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím mít přestávku? Nevyhovuje mi

Od: kakadu odpovědí: 5 změna:

Zdravím,pracuji v hotelu jako pokojskádřív jsem nemusela mít přestávku -prac.doba-6-14h.a tedˇje změna,ve smlouvě mám 30hod týdně,což je denně6hod.Střídáme se dvě-dlouhý a krátký týden-6-14,30.-dlouhý týd,-pon,úterý,stř,čtvr-volno,pá,so,ne,krátký-p,úterý-volno,st,čtv,-práce,p,s,neděle-volno,ani jedné se nám nelíbí pr.doba do půl třetí,chtěli bychom zpět dobu do 14hod,-je to možné,,,?RECEPČNÍ TAKY CHODÍ NA 6A VE 14HOD KONČÍ,PROČ NE MI,,?Nechápem to děkujem za odpověd´J

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

4x

Ano, musíte ... cituji z netu:

Na přestávku máte právo, ale je to i vaše povinnost

Přestávku v práci na jídlo a oddech vám zaměstnavatel nesmí poskytnout na začátku a konci pracovní doby. Proto se nemůžete sami rozhodnout, že například nebudete čerpat přestávku a o to dříve budete z pracoviště odcházet dříve než zaměstnanci, kteří přestávku čerpat budou (zpravidla nejčastěji o třicet minut). Tento postup není možný z jednoho důvodu: čerpání přestávky by se posunulo na konec pracovní doby, a to zákoník práce výslovně zakazuje.

Za přestávku peníze nedostanete, musíte ji napracovat

Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby, a jsou tudíž neplacené. Nenáleží za ně ani mzda, plat nebo jejich náhrada. Navíc se pracovní směna se o dobu přestávky v práci prodlužuje.

Přestávku můžete dostat i dříve, než je předepsáno, ale po 6 hodinách nepřetržité práce musí být poskytnuta vždy, a to tak, aby s případnou předchozí přestávkou činila nejméně dohromady 30 minut. Přestože se přestávka nezapočítává do pracovní doby, čerpat ji musíte, ať chcete, nebo ne. Přitom je irelevantní, zda se stravujete nebo nestravujete apod.

doplněno 24.03.10 23:13:

I když na druhou stranu povinně je po 6ti hodinách... podívejte se do pracovní smlouvy, co jste podepsala, mělo by platit.

doplněno 24.03.10 23:17:

Tady najdete i tu recepční, ta přestávky dělat opravdu nemusí mesec.cz/...

moxa*

Nesouhlasím. Přestávka v práci je povinná nejdéle po šesti hodinách. 6 hodin je tedy hranice, kdy přestávku v práci ještě mít nemusíte.

No a vzhledem k tomu, že tazatelka má osmihodinové směny, tak přestávku čerpat musí tak jako tak. Nezáleží na výši úvazku v pracovní smlouvě (ten pravděpodobně bude dodržen), ale délce směny.

U recepční tu je možnost, že

1) koná práci, kterou nemůže na přestávku přerušit = pak má nárok se najíst placeně kdykoli v rámci pracovní doby a tu půlhodinovou přestávku má navíc jako přesčas (zaměstnavatel ovšem musí být schopný při kontrole z inspektorátu práce prokázat, že přestávky OPRAVDU není možné poskytovat)

2) anebo spíš koná práci ve víc jak jednosměnném provozu, čili má ze zákona kratší pracovní dobu, tedy třeba v době od 6-14 má odpracováno svých 7,5 hodiny práce (u třísměnného či nepřetržitého provozu) + 0,5 hodiny přestávku (mezitím co jednosměnný provoz by to měl 8 hodin práce + 0,5 hodiny přestávku)

moxa*

A jo, máte pravdu - tazatelka mě zmátla větou "denně 6 hodin" - takže jsem to pak už nepočítala. Vůbec mě nenapadlo, že by do toho pletla průměr :-D

5o

Pracoval jsem jako prodavač od 7.hod.ráno do 7.hod.večer.Na WC přes ulici,zavřít jsem nesměl,takže celý den bez přestávky.Kdybych se jakkoliv ozval,byl jsem bez práce.Takže praxe je i taková a zkuste se ozvat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]