Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam poslat stížnost na LDN

Od: 1234 odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
před několika měsíci jsme museli člena rodiny převézt na LDN. Chování zdejšího personálu, včetně vedení, bylo opravdu otřesné a ráda bych, aby to nezůstalo jen tak. Prosím o radu na koho se obrátit se stížností, aby se věci opravdu vyřešily a nikdo z pacientů na zdejší přístup nedoplatil. Jen dodám, že s vedením nemocnice, pod kterou LDN spadá, se komunikovat nedá -vše se snaží zakrýt.
Velice děkuji za každou radu, jsme opravdu zoufalí.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

11x

Žádnej zřizovatel. Všichni se znají. Pošli stížnost přímo na Ministerstvo zdravotnictví (normálně mailem na podatelnu) a uvidíš ten šrumec. Já takhle řešil před dvěma lety stížnost na chování příjmové ambulance jedné okresní nemocnice. Taky jsem psal zřizovateli atd. Nic se nedělo. Tak jsem napsal na MZ a do týdne to byl fičák větší, než orkán Sabine...

rop
hodnocení

2x

Stěžujte si u zřizovatele

hodnocení

0x

No já bych se teda určitě řídila radou "jezevce", protože on má osobní zkušenost. U zřizovatele to nemá smysl.

pb®
hodnocení

0x

Jsem v tomhle velice cynická. Stěžujte si, stěžujte, každopádně vemte na vědomí, že do podobných zařízení bývají odsunuti lidé, o které se jejich nejbližší ne nemohou, ale hlavně nechtějí postarat. A vy předpokládáte, že někdo, kdo je absolutně citově nezainteresovaný, se bude s láskou a úctou starat za mizerný plat o několik takových lidí. A tomu kdo se strará to musí být absolutně jedno, musí to pro něj být denní rutina bez emocí, jinak by se zbláznil.

Mám měsíc starou zkušenost s tátou v hospicu a necelý rok s manželovou babičkou v nemocnici. Takže ano, z lidí se dělají ležáci, nedává se jim dostatečně napít a najíst. Otázka je, jestli se tím nedělá pacientům ( i příbuzným) služba, taková nepovolená euthanasie. Protože proč udržovat při životě někoho, u koho zlepšení stejně nikdy nenastane a prodloužení života může znamenat, že se jen dožije krutých onkologických bolestí.

Před měsícem mi umřel táta, vykouřil a poctivě si vyseděl v hospodě rakovinu plic. A věřte mi, že jsem se několik posledních týdnů den co den modlila, aby už proboha konečně umřel. Že tohle vážně nedá a během pár měsíců zemře jsem věděla hned, jak jsme se dozvěděli diagnózu. Stačí si přečíst statistiku na internetu. Jen jsem si přála, aby se nedožil bolestí, což se tedy naštěstí nedožil, ani den před smrtí nebral žádné opiáty, asi metastázy na mozku ochromily i centrum bolesti.

No každopádně jsem si zase ověřila, že vážně nemocný člověk by se měl zabít zavčasu sám a nečekat, až se jeho stav zhorší natolik, že už to sám nezvládne.

hodnocení

0x

Stěžovat si můžete, asi na to MZ nebo na Lékařskou komoru. Ale nic nevystěžujete. Pochybení v ošetření se nenajde a etiku tu nikdo neřeší. Souhlasím, že péče o lidi na LDN je takovou nevyřčenou euthanásií, kdy už není, co řešit, jen nějak dochovat. A pravda je, že pro 95/ˇ% nemocných je smrt vysvobození z pomalého umírání vleže. Zda to personál dělá za málo peněz nebo zda chce nebo ne, to bych neřešila. Jsou tam zaměstnáni, měli by dělat to, co je potřeba a co se od nich očekává. Nelze ale očekávat, že 2 sestry na 41 lůžek bude 12 hodin chodit dědoušky hladit, povídat si s nimi, usmívat se, když dementní staříci volají již zemřelé nebo neví, kde jsou, rozlívají jídlo a pití, čůrají do plen...Ono ani těch 41 lidí někdy nejde nakrmit ani teplým jídlem a dostatečně, když jeden jí cca 15 minut, při tomto počtu by krmili oběd 41 lidem skoro 10 hodin. A směna je 12 hodinová a co další práce, jídel je denně 3x, on si to málokdo dovede představit. Ano, někteří se ještě nají, ale musí se posadit, zabezpečit na lůžku, aby nespadli atd...Dělala jsem ve zdravotnictví 37 let, vím, o čem mluvím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]