Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se doplácí hypotéka předčasně?

Od: journey odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se poradit.
Dám příklad: když bych si vzal hypotéku na byt 1000 000Kč, tak za 20let zaplatím celkem odhadem okolo 1500 000Kč, splátka vychází okolo 6000Kč měsíčně.
Když bych za 5let chtěl hypotéku doplácet, spláta + mohu prý max. 1/4 z půjčených financí doplatit najednou za 1rok.
Jak to je, když bych během např. 8 let měl dost financí a doplácel každý rok peníze jednorázově navíc. Ve výsledku bych za těch 8let musel stejně zaplatit 1500 000Kč co mi bylo vypočítáno při pravidelném splácení?
Nesetkali jste se s tím někdo?
Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ne každý rok na výročí hypotéky můžete zaplatit 25% z původní jistiny. Jestli za 20 let přeplatíte půl milionu, tak když to splatíte 8. a 9. a 10. a zbytek 11. roku splácení ušetříte podstatnou část úroků. Mimořádnou splátkou splácíte pouze jistinu, ne úroky!

Každou takovou splátkou vám klesne buď doba splácení nebo výše měsíční splátky, záleží co budete chtít (protože se o to sníží úroky).

A při refixu jakoukoliv částku...

danys*
hodnocení

2x
Máš jasně danou měsíční splátku. Splatit můžeš kdykoliv, ale ve většine případů počítej se sankcí za předčasné splacení,pokud nedodržis dobu fixace.

Možná je čas aktualizovat si vědomí o současných hypotékách, kdy je zákonem umožněno mimořádné splácení bez poplatků...

figurek*
hodnocení

2x

každoročně okolo výroční uzavření smlouvy můžete bezproblémově uhradit až 25 procent původní částky. Ve vašem případě by to bylo až 250.000,-

Jestli chcete odplatit více než tu povolenou čtvrtinu, pak se domluvte v bance. Možná vás považují za spořádaného a váženého klienta a možná vám smluvní pokutu odpustí.

hodnocení

2x
Já doplacel zbytek hypotéky, která běžela 11 roků ze 20 a kromě doplaceni zbytku půjčky jsem platil cca 800 Kč za "zpracování predcasneho ukončení hypoteky". Je ale pravda, že jsem měl v únoru/2020 konec fixace a hypotéku jsem ukončoval v10/2019.

journey
hodnocení

Dobrý den,
ještě bych se chtěl zeptat, je možné dělat mimořádné splátky v době fixace úroku, aniž bych musel platit sankce?
Děkuji
V době fixace jde cokoli a vše zdarma. Jakákoli mimořádná splátka i splatit celou hypotéku. Ale fixace bývá jednou za X let podle vaší předchozí volby.
journey
hodnocení

Teď tomu moc nerozumím.
Když bych měl fixaci například 6let a po 3 letech chtěl doplácet část nebo celou hypotéku. Je to možné bez nějakých poplatků nebo je potřeba počkat až doběhne těch 6let?
Děkuji
ooplo
Třeba já jsem osobně doplacel hypotéku 1 rok před koncem fixace. Měl jsem ji u UCB a doplaceni 350 000 mě vyšlo na pokutě 12000.

journey
hodnocení

Dobrý večer,
ono je to jak s tím doplácením hypotéky?
V rok když mi skončí fixace úroku by to mělo být bez poplatku? Může mi to někdo vysvětlit?
Děkuji
Všechno tu už je. Stačí pořádně číst! Bez poplatku to jde ke každému výročí hypotéky! Stačí požádat banku o mimořádnou splátku.
journey
hodnocení

Dobrý den,
výročí hypotéky se myslí rok kdy končí fixace nebo každý rok - datum, kdy byla hypotéka uzavřena?
Děkuji
Každý rok. Nezávisle na době fixace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]