Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod a nemovitost

Od: macejko* odpovědí: 8 změna:

Můj známý se chce rozvést s manželkou, která ho terorizuje. Oba bydlí v domě, který on zdědil po rodičích. Během manželství dům rozšířili a další místnosti (o 5+1). Dům je psán na známého (nikoli SJM).

Pokud dojde k rozvodu, bude muset manželku "vyplatit" za "zhodnocení" nemovitosti, která proběhla v rámci manželství? Jak by se toto zhodnocení počítalo?

Je možné tento dům darovat někomu z rodiny před zahájením rozvodu bez toho, aby manželka měla právo si toto "zhodnocení nemovistosti" nárokovat? (a tudíž jí i legálně dostat z bytu?)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Macejko, já bych s tím darováním počkala. To se nemusí zrovna vyplatit. Myslím si, že by zhodnocení mohla uplatnit vůči němu stejně. Ale ona bude muset dokazovat, když není dům v SJM, co vše bylo vloženo do výlučného vlastnictví jednoho z manželů ze společných financí. A to je mnohdy dosti obtížné a hlavně zdlouhavé. Legálně ji dostane z domu po rozvodu a jeho nabytí právní moci. Na druhou stranu, pokud by dům daroval někomu z rodiny, nemusí dopadnout dobře on sám. Majetek dělá i z dobrých příbuzných někdy nepřátelé. Tady na poradně je to časté řešení problému. Ale kdyby se přeci k tomu odhodlal, určitě by neměl zapomenout na zřízení věcného břemene a třeba sepsání smlouvy o smlouvě budoucí s pořádnou sankcí při neplnění. *cteni* Ale v každém případě je to zhodnocení tak veliké, že bych nešetřila a našla si dobrého právníka. *placni*

jirbar*
hodnocení

2x

Darováním se z povinnosti nevyvlíkne

§ 149

2) Zanikne-li společné jmění manželů, provede se vypořádání, při němž se vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné. Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Stejně tak se vychází z toho, že závazky obou manželů vzniklé za trvání manželství jsou povinni manželé splnit rovným dílem.

lidka*

Já jsem si to myslela - to by bylo darovacích aktů před rozvodem. Díky za potvrzení mé úvahy. *placni*

jirbar*

Špatná úvaha. Manžel si může s nemovitostí dělat co chce a nemusí se nikoho ptát. Nevyvlíkne se však z nákladů, které byly na jeho dům ze společného investovány.

lidka*

Tak jsem to také psala, že darováním nemovitosti se nezbaví povinnosti uhradit investice ze společných financí po dobu trvání manželství do jeho výlučného majetku. Navíc s tím, že ideální by byla dohoda.

jirbar*

Otázka ovšem je zda se budou vyčíslovat náklady, nebo zda se bude zjišťovat o kolik se zvýšila hodnota nemovitosti. Tato hodnota se může zvýšit i mnohem vícekrát než činily náklady, nebo dokonce špatnou investicí může být nižší než před rekonstrukcí.

macejko*
hodnocení

Ptám se dále...Pokud je nemovitost psaná celá na něj, pak by neměl být problém ji darovat. (samozřejmě s podmínkou věcného břemene, že tam bude dále bydlet). V případě rozvodu a požadavku manželky na "zhodnocení" by manželka měla smůlu, protože on již nemovitost nemá a tak není z čeho rozdělovat.

lidka*

Macejko, nejsem právník, ale myslím si, že by se ze zhodnocení nevyvléknul. To není žádné rozdělování, ale úhrada vložených investic do "cizího" majetku. Manželka by ho možná mohla i zažalovat o neoprávněné obohacení. Třeba se k tomu ještě někdo vyjádří. Já si myslím, že férové by bylo se spolu dohodnout o úhradě toho, co bylo vloženo ze společných financí za dobu manželství. To by myslím nebyl problém ohodnotit, oba vědí, co se v domě investovalo a určitě to výrazně zvýšilo hodnotu původní nemovitosti. A dohoda, to je nejrozumnější řešení - rychlejší a lacinější. Protože předpokládám, že by to byl dlouhodobý soudní proces a to něco stojí. Naše soudní pře o nevelký domeček trvala asi 6 let. A bylo to velice nepříjemné. A stejně to nakonec u odvolacího soudu skončilo - díky rozumné soudkyni - dohodou. *placni* Ale znovu opakuji - je to případ pro dobrého právníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]