Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převedení telefonu

Od: babajaga® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

dcera má od zaměstnavatele tzv. sdílený telefon, kam si mohla přidat další čísla. Přidala si tedy své děti a nás, rodiče. Za telefony jsme jí platili za nás měsíčně na účet, ona pak to platila všechno dohromady a bylo všechno v pořádku.

Zaměstnavatel ale šetří a tak si dcera musela dát jeden z kontaktů odstranit. Děti si chtěla ponechat, rozhodla se tedy, že odstřihne jeden náš telefon. Souhlasili jsme s tím, není to její povinnost, ale dobrá vůle.

Telefon tedy již nemáme funkční. Zajímalo by mě několik věcí.

1/ Mohu si ponechat původní číslo, na které jsme zvyklí i nadále? Nebo číslo končí s koncem služby?

Jedná se o "hloupý telefon", cihlu.

2/ Tento telefon příliš nepoužíváme, uvažujeme tedy o placeném kreditu. Musíme to hlásit u původního operátora, nebo stačí si telefon bez řečí kdekoliv nabít s tím, že bude následně znovu dál fungovat? Bez jakýchkoliv hlášení?

Moc se v tom nevyznám, proto děkuji za případné rady. Jaga.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jaguško, zavolej na původního operátora, vysvětli mu situaci a myslím, že nebude problém tu SIMku převést na dobíjecí kartu. Na kontaktním místě operátora (v obchodě) řešit nedoporučuji, jsou tam často laici, kteří se v tom pořádně nevyznají.

doplněno 03.03.20 10:00:

@ferax: Jak píšeš: Je to kus od kusu. Také nemám nejhorší zkušenosti, ale jak člověk za brousí do odbornějších vod, často nevědí (Vodafone, konkrétně v Chebu).

doplněno 03.03.20 10:01:

@libor007: Zbytečná komplikace. Přenos bych řešil až poté, co bych zjistil, že mi dosavadní operátor z nějakých důvodů nevyhovuje.

satame, je to "kus od kusu". Já i moje rodina vždy řešíme cokoli na kontaktním místě a nebyl problém (O2).

hop®
hodnocení

1x
Zašel nebo zavolal bych na Vodafon, jako jediní ještě poskytují tarif s takzvaným nulovým paušálem. SIM karty na kredit je nutné občas dobít, aby je operátor neodpojil, a když člověk telefon moc nepoužívá, má pak problém, jak kredit smysluplně provolat. Při nulovém paušálu podepíšete smlouvu s operátorem bez závazku, takže lze kdykoli vypovědět bez sankcí.
V měsíčním vyúčtování pak platíte POUZE za využité služby - volání, SMS, Internet, stálá platba je nulová. Ceny služeb jsou sice poměrně vysoké, ale na výjímečné použití mobilu to asi nevadí.
Samozřejmě lze převést stávající číslo.

jerrysek*
hodnocení

1x
Dobrý den. Nepíšete, u jakého operátora v současné době číslo máte. A že telefon nemáte funkční znamená, že nejde volat z něj či na něj?
Když vám vyřadili číslo z tarifu, neřekli vám, co se s ním bude dít? Jestli vám ho převedou na kredit, nebo na nějaký jiný tarif nebo zruší úplně? Nebo jestli zůstane psané na firmu?
Původní číslo si samozřejmě ponechat můžete. Nekončí s koncem služby, ale záleží právě na tom, co se s ním po tom ukončení udělá. A pokud chcete převést číslo na kredit, je potřeba to u operátora nahlásit. Případně převést k Vodafonu na ten nulový tarif. Tam měsíčně neplatíte nic, platíte pouze za uskutečněné hovory a odeslané SMS. Hovor je za 6,55 Kč/min a SMS 1,51 Kč. Výhoda je, že nemusíte dobíjet kredit a pokud telefon moc nevyužíváte, tak vám ani kredit nepropadne. Má totiž vždy nějakou platnost. Nejdelší tuším právě také u Vodafonu, tam mají platnost 10 měsíců. A pokud propadne kredit, za nějakou další dobu se zruší i celé telefonní číslo.

hodnocení

0x
Vyberte si nového operátora a pak proveďte přenos čísla. Koupíte si simku a na ní se na žádost aktivuje "původní" číslo. Stávající simka po přenosu bude nefunkční.

jaaa
hodnocení

0x
Já bych zašla do obchodu, u pokladny mají simkarty. Tam bych si vybrala nějakou s dobrým tarifem a s pěkným číslem, třeba číslo který je podobný datu narození někoho, nebo 4 osmičky po sobě, nebo něco takovýho... pak si jen do kalendáře napsat kdy končí kredit a nejpozději den před ho dobít.

Jistě, nejjednodušší způsob. A pak informovat všechny známé z kontaktů, že mám jiné číslo. Zbytečná práce a zbytečné peníze za SIMku.

hodnocení

Děkuji za rady, ale plácám se v tom pořád.

Telefon byl u T- Mobile. Nevím o tom nic. Dcera mi jen řekla, že nějaký člověk, který má ve firmě volání na starosti a ten náš tel. rušil, řekl, že prý si na něj můžeme koupit kredity. Je to divné, o žádné dobíjecí kartě se nemluvilo. A je mi divné, že najednou bez všech změn by bylo možné telefon nabít, když dřív byl jiný typ volání.

Vidím to opravdu tak, že zajedu do města, do T-Mobile, snad se s nimi domluvím, co a jak. Děkuji všem, kteří jste se mým problémem zabývali. Jaga.

Jago, proč ho rovnou nezkusit dobít? Lze to většinou i rovnou z domova přes internetbanking.

PS: Raději ne. Mohly by pak vyvstat problémy s případným vrácením peněz. Promiň. Ale stejně bych napřed zavolal na linku T-Mobilu, tedy pokud máš jak, a tam ti podají jasné informace.

Pokud se ruší zařazení telefonu do firemní sítě, tak vyřazené číslo automaticky přejde do režimu předplacené karty. Ona totiž není jiná možnost. Buď tam rovnou něco dobijte, nebo naštivte operátora a domluvgtte se na jiném řešení.

hop®
@satam: Problém s vracením peněz? Majitel SIMky a telefofonního čísla je daný. A pokud karta není dobíjecí, tak ji dobít nelze a žádné peníze to nepřijme.

hodnocení

Děkuji vám. Dnes jsem navštívila T-Mobile, vše proběhlo bez problémů. Nic se neměnilo, zůstala mi SIMkarta i původní číslo. Tomu jsem ráda, už si ho dobře pamatuju a změnu bych nechtěla.

Hned jsem složila peníze a nabili mi kredity. Žádná dobíjecí karta ani nic jiného nebylo potřeba. Jsem ráda, že se to vyřešilo. Zdraví Jaga.

04.03.20 19:01

*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]